Διεθνή

Κλιματική αλλαγή: Μεγάλη η καταστροφή των δασών το 2020

Κλιματική αλλαγή: Μεγάλη η καταστροφή των δασών το 2020
Κλιματική αλλαγή: Το 2020 καταστράφηκαν 42 εκατομμύρια στρέμματα παρθένων, τροπικών δασών στον πλανήτη. Τι φοβούνται οι ειδικοί.

Η κλιματική αλλαγή συνεχίζεται παρά την πανδημία του κορωνοϊού που έχει σταματήσει πολλές δραστηριότητες. Ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι η πανδημία μας έχει διδάξει ένα «βάναυσο μάθημα», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε μάθει το μάθημά μας για τον πλανήτη που συνεχίζει να καταστρέφεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Να σημειώσουμε ότι ο Μπιλ Γκέιτς έχει δηλώσει ότι η κλιματική αλλαγή είναι πιο επικίνδυνη από την πανδημία.

Σύμφωνα με στοιχεία της πρωτοβουλίας Global Forest Watch, παρά την οικονομική κρίση που προκλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, το 2020 καταστράφηκαν 42 εκατομμύρια στρέμματα παρθένων, τροπικών δασών στον πλανήτη.

Η σχετική έκθεση βασίζεται σε δεδομένα από δορυφόρους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το μέγεθος της έκτασης των τροπικών δασών που καταστράφηκαν την περασμένη χρονιά (με τα δέντρα τους να γίνονται στάχτη ή να κόβονται από τους ανθρώπους) ισοδυναμεί με εκείνο της Ολλανδίας. Το ποσοστό της δασικής απώλειας αυξήθηκε κατά 12% σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Κλιματική αλλαγή: Μεγάλη η καταστροφή των δασών το 2020

Κλιματική αλλαγή: Μεγάλη η καταστροφή των δασών το 2020

Κλιματική αλλαγή: Πού υπήρξε η μεγαλύτερη καταστροφή

Η χώρα με τη μεγαλύτερη καταστροφή ήταν η Βραζιλία, στην οποία καταστράφηκε τριπλάσιο ποσοστό τροπικών δασών σε σχέση με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (αμέσως επόμενη στην κατάταξη). Βασική αιτία καταστροφής των πολύτιμων, για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα, πράσινων εκτάσεων στη Γη ήταν η γεωργική δραστηριότητα.

Όμως, συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες και καιρικά φαινόμενα (ξηρασία, καύσωνες κλπ.) επισημαίνονται από τους ερευνητές ως (πρόσθετες) αιτίες για τις καταστροφικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στον Αμαζόνιο, στη Σιβηρία και στην Αυστραλία. Επιπλέον, η πανδημία του κορωνοϊού –εξαιτίας της οποίας τα δάση έμειναν απροστάτευτα- ευνόησε την παράνομη υλοτομία. Επιπρόσθετα, η εξάπλωση της Covid-19 είχε ως συνέπεια και τη μαζική άφιξη νέων κατοίκων στις αγροτικές περιοχές.

Κλιματική αλλαγή: Τι φοβούνται οι ειδικοί μετά το τέλος της πανδημίας

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, η πορεία της καταστροφής των δασών, όχι μόνο δεν άλλαξε με το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά η κατάσταση ενδέχεται να χειροτερεύσει σε περίπτωση χαλάρωσης των δεσμευτικών κανόνων, με σκοπό την διευκόλυνση ανάκαμψης της (παγκόσμιας) οικονομίας.

Σημειώνεται ότι τα 40 περίπου εκατομμύρια στρέμματα παρθένων, τροπικών δασών που καταστράφηκαν την περσινή χρονιά απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα 2,64 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα, όσο δηλαδή εκπέμπουν 570 εκατομμύρια οχήματα τον χρόνο.

Στη Βραζιλία, από τότε που τα ηνία της χώρας ανέλαβε ο ακροδεξιός πρόεδρός της Ζαΐρ Μπολσονάρο, η αποψίλωση των δασών εξακολουθεί να αυξάνεται. Άλλα 17 εκατομμύρια στρέμματα τροπικού δάσους χάθηκαν το 2020 (αύξηση κατά 25% σε σχέση με το 2019).

Αντίθετα στην Ινδονησία, σύμφωνα με τους ειδικούς, η καταστροφή των δασών μειώθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά (με το ρυθμό της καταστροφής τους να παρουσιάζει μείωση σε ποσοστό 17% το 2020 σε σχέση με το 2019). Αυτό συνέβη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, λόγω του ότι η περσινή χρονιά ήταν πιο υγρή σε σχέση με τις παλαιότερες, αλλά και λόγω της υιοθέτησης πολιτικών που «φάνηκε να μειώνουν την εξαφάνιση των δασών» μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments