Διεθνή

Pfizer: Επιβεβαιώνει την ύπαρξη πλαστών εμβολίων σε Πολωνία και Μεξικό

Pfizer: Επιβεβαιώνει την ύπαρξη πλαστών εμβολίων σε Πολωνία και Μεξικό
Pfizer: Τα πλαστά εμβόλια κατασχέθηκαν από τις Αρχές των δύο χωρών μετά από έρευνες.

Η φαρμακευτική εταιρία Pfizer, η οποία έχει κλείσει μία μεγάλη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ότι έχει εντοπίσει πλαστές εκδόσεις του εμβολίου της στο Μεξικό και στην Πολωνία.

Οι συγκεκριμένες δόσεις του εμβολίου κατασχέθηκαν από τις Αρχές των δύο χωρών και δοκιμές απέδειξαν ότι ήταν πλαστές. Συγκεκριμένα, στο Μεξικό τα εμβόλια είχαν πλαστές ετικέτες, ενώ στην Πολωνία θεωρούταν ότι η ουσία που περιείχε σχετιζόταν με αντιρυτιδική θεραπεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι τα ψεύτικα εμβόλια εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την παγκόσμια δημόσια υγεία, και ζήτησε να σταματήσει η κυκλοφορία τους.

Pfizer: Τι έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής για τα πλαστά εμβόλια

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι πλαστές δόσεις του εμβολίου κατασχέθηκαν από τις αρχές σε ξεχωριστές έρευνες στις δύο χώρες.

Περίπου 80 άτομα σε μια κλινική στο Μεξικό έλαβαν μια πλαστή εκδοχή του εμβολίου, η οποία μπορεί να μην προκάλεσε σωματικές βλάβες, ωστόσο δεν προσέφερε καμία προστασία έναντι του κορωνοϊού, σύμφωνα με την Wall Street Journal (WSJ).

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μεξικού Hugo Lopez-Gatell ανέφερε σε δήλωσή του ότι τα πλαστά εμβόλια εντοπίστηκαν από τη Δίωξη του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της χώρας, με τα εμβόλια να προσφέρονται στην τιμή των 2.500 δολαρίων στα social media. Αρκετά ήταν τα άτομα που σευνελήφθησαν.

Ο Lev Kubiak, επικεφαλής παγκόσμιας ασφάλειας της Pfizer, δήλωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση για το εμβόλιο και η έλλειψη προσφοράς οδήγησαν σε αυτή την απάτη.

«Έχουμε μια πολύ περιορισμένη προσφορά, μια προμήθεια που θα αυξηθεί καθώς ανεβαίνουμε και άλλες εταιρείες εισέρχονται στο χώρο των εμβολίων. Η περίοδος αυτή είναι μία τέλεια ευκαιρία για τους απατεώνες», είπε στο WSJ.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είπε στο ABC News ότι γνώριζε για την ύπαρξη των πλαστών εμβολίων στο Μεξικό και την Πολωνία, ενώ δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τις τοπικές αρχές και την Pfizer «όπως απαιτείται».

Οι ερευνητές είπαν στο BBC τον Μάρτιο ότι είδαν μια «απότομη αύξηση» στις διαφημίσεις εμβολίων στο dark net, σχετικά με εμβόλια κατά του κορωνοϊού, πιστοποιητικά εμβολιασμών και πλαστά έγγραφα αρνητικού covid test.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments