Διεθνή

Κορωνοϊός: Στα 157 δισ. δολάρια οι παγκόσμιες δαπάνες για τα εμβόλια

Κορωνοϊός: Στα 157 δισ. δολάρια οι παγκόσμιες δαπάνες για τα εμβόλια
Κορωνοϊός: Μετά τον αρχικό εμβολιασμό πιθανόν να ακολουθήσουν επαναληπτικές δόσεις κάθε δύο χρόνια.

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να δηλώνει “παρών” ανά τον κόσμο, με την Ινδία να είναι αυτή τη στιγμή η χώρα που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα σε όλον τον πλανήτη. Όπλο των κρατών, των ειδικών και των πολιτών στην άνιση αυτή μάχη είναι το εμβόλιο, το οποίο έχει κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια.

Τι λέει η έκθεση της IQVIA Holdings

Συγκεκριμένα, οι συνολικές παγκόσμιες δαπάνες για εμβόλια κατά του COVID-19 προβλέπεται να φθάσουν τα 157 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025. Αυτό συμβαίνει λόγω των προγραμμάτων μαζικού εμβολιασμού που είναι σε εξέλιξη και των επαναληπτικών δόσεων που αναμένονται κάθε δύο χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής εταιρίας δεδομένων υγείας IQVIA Holdings που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η IQVIA, που παρέχει δεδομένα και αναλύσεις για τον τομέα της υγείας, ανακοίνωσε ότι αναμένει το πρώτο κύμα των εμβολιασμών κατά του COVID-19 να φθάσει περίπου στο 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα τέλη του 2022. Μετά τον αρχικό εμβολιασμό πιθανόν να ακολουθήσουν επαναληπτικές δόσεις κάθε δύο χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση, που βασίζεται σε τρέχοντα στοιχεία για τη διάρκεια της επίδρασης των εμβολίων.

Γιατί είναι μεγαλύτερες οι δαπάνες για τα εμβόλια φέτος;

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για την πιθανότητα να χρειαστεί μια επαναληπτική δόση 9 έως 12 μήνες μετά τον πρώτο, πλήρη εμβολιασμό έναντι του COVID-19, όπως δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Η Pfizer ανακοίνωσε επίσης, ότι ίσως χρειαστούν επαναληπτικές δόσεις εντός 12 μηνών. Οι δαπάνες για εμβόλια αναμένεται να είναι μεγαλύτερες φέτος στα 54 δισεκ. δολάρια καθώς σε όλο τον κόσμο είναι σε εξέλιξη εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού. Αναμένεται να μειωθούν στη συνέχεια για να φθάσουν τελικά τα 11 δισεκ. δολάρια το 2025, καθώς ο αυξανόμενος ανταγωνισμός και οι ποσότητες των εμβολίων θα οδηγήσουν σε πτώση τις τιμές, ανέφερε ο Μάρεϊ Άιτκεν, αντιπρόεδρος της IQVIA.

Οι συνολικές δαπάνες για φάρμακα προβλέπεται να είναι κατά 68 δισεκ. δολάρια χαμηλότερες

Η πρόβλεψη για τέτοια ραγδαία αύξηση στις πωλήσεις για μια νέα κατηγορία φαρμάκων ή εμβολίων είναι πρωτοφανής, αλλά θυμίζει τα 130 δισεκ. δολάρια που δαπανήθηκαν για νέες θεραπείες της ηπατίτιδας C μεταξύ του 2014 και του 2020 λόγω της συσσωρευμένης ζήτησης, δήλωσε ο Άιτκεν σε συνέντευξη.

Η πρόβλεψη για τις δαπάνες για εμβόλια κατά της COVID-19 αντιστοιχεί στο 2% των περίπου 7 τρισεκ. δολαρίων που προβλέπονται για όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά τη χρονική αυτή περίοδο, σύμφωνα με την IQVIA said. Εξαιρουμένου του κόστους για εμβόλια κατά της COVID-19, οι συνολικές δαπάνες για φάρμακα προβλέπεται να είναι κατά 68 δισεκ. δολάρια χαμηλότερες για την εξαετία από το 2020 έως το 2025 απ’ ό,τι θα ήταν χωρίς την πανδημία, σύμφωνα με τη μελέτη. AstraZeneca

Η πανδημία προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στις επισκέψεις σε γιατρούς, σε ιατρικές πράξεις αλλά και στη χρήση φαρμάκων, με αποτέλεσμα αρχικά να συσσωρευτούν αποθέματα κάποιων σκευασμάτων ενώ στη συνέχεια η τάση εξομαλύνθηκε, σύμφωνα με τη μελέτη. «Ενώ τα εμβόλια κατά του COVID-19 θα κοστίσουν 157 δισεκ. δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε ο Άιτκεν και συμπλήρωσε, «αυτό είναι ένα πολύ μικρό τίμημα συγκριτικά με το ανθρώπινο κόστος της πανδημίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments