Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 4/5: Ανησυχία των ειδικών σε σχέση με το άνοιγμα

Κρούσματα σήμερα 4/5: Ανησυχία των ειδικών σε σχέση με το άνοιγμα
Κρούσματα σήμερα 4/5: Μπορεί οι πολίτες να «ξεχύθηκαν» σε καφέ, μπαρ και παραλίες, όμως, ο ιός είναι ακόμα εδώ. Η ανησυχία που εκφράζουν οι ειδικοί.

Τα κρούσματα σήμερα 4/5 αναμένεται να είναι στα ίδια επίπεδα αναλογικά με χθες που θυμίζουμε ότι ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για 48 ώρες λόγω του Πάσχα. Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα η ενημέρωση που είχε προγραμματιστεί, αλλά έχει μεταφερθεί για αύριο.

Το άνοιγμα της εστίασης χθες χαροποίησε τόσο τους επαγγελματίες του κλάδου, όσο και τους πελάτες που από το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας έσπευσαν σε όλες τις πόλεις να γεμίσουν τα τραπεζάκια, κρατώντας περισσότερο ή λιγότερο τα μέτρα. Αυτό είναι που έχει προκαλέσει και ανησυχία στους ειδικούς που καλούν τον κόσμο να μη χαλαρώνει αφού ο κορωνοϊός… είναι εδώ.

Κρούσματα σήμερα 4/5: Η ανησυχία του Δημοσθένη Σαρηγιάννη

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Δημοσθένη Σαρηγιάννη. Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής, σε συνέντευξη του στο iatropedia.gr, σημείωσε ότι το άνοιγμα της εστίασης ενδέχεται να βάλει «φρένο» στην πολυπόθητη αποκλιμάκωση της επιδημίας, θέτοντας στη συνέχεια σε κίνδυνο την επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης από τη Δευτέρα 10 Μαΐου.

«Ανοίγοντας την εστίαση νωρίτερα από τις 15 Μαΐου φρενάρουμε την αποκλιμάκωση της επιδημίας, η οποία εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα. Οπότε στις 10 του Μάη που θα ανοίξουν και τα σχολεία, αυτά θα παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στην πανδημία. Σε συνδυασμό πάντα με το άνοιγμα του τουρισμού και την εστίαση που θα δουλεύει, έρχεται μια αύξηση και όχι σταθεροποίηση», αναφέρει.

Κρούσματα σήμερα 4/5: Η ανησυχία του Δημοσθένη Σαρηγιάννη

Κρούσματα σήμερα 4/5: Η ανησυχία του Δημοσθένη Σαρηγιάννη

Είναι γνωστό και πλέον επιβεβαιωμένο επιστημονικά, ότι τα σχολεία -και ιδιαίτερα η πρωτοβάθμια εκπαίδευση- δεν συμβάλλουν σημαντικά στη αύξηση των κρουσμάτων στην κοινότητα. Όμως, για να λειτουργήσει σωστά αυτή η εξίσωση, θα πρέπει η επιδημία το ιικό φορτίο στην κοινότητα να βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, όπως λέει ο ειδικός:

«Όταν ανοίξαμε πέρυσι τον Μάιο τα Δημοτικά δεν υπήρξε επιβάρυνση στην επιδημία και είχαμε πολύ χαμηλά κρούσματα και δεν αυξήθηκαν τα κρούσματα τον Ιούνιο, γιατί είχαμε χαμηλή διασπορά. Όταν πολλαπλασιάζουμε την επίδραση με χαμηλό συντελεστή διασποράς είναι αλλιώς και διαφορετικά όταν είναι υψηλά οι αριθμοί”, εξηγεί ο επιστήμονας.

Σαρηγιάννης: «Μόλις κλείσαμε τα σχολεία επιπεδώθηκε η καμπύλη»

Σε ότι αφορά την επιδημιολογική καμπύλη: «Αν η χώρα έθετε ως στόχο τη μείωση της διασποράς αρχικά και με τη βελτίωση του καιρού να επιχειρούσαμε στη συνέχεια τα ανοίγματα μετά τις 15 Μαΐου, τότε η εικόνα θα ήταν τελείως διαφορετική», όπως σημειώνει. Κι αυτό γιατί βρισκόμαστε σε ένα παρατεταμένο τρίτο κύμα της πανδημίας, με υψηλό ιικό φορτίο και μεγάλη επιβάρυνση στα νοσοκομεία, κατάσταση που δεν επιδέχεται επιπλέον πίεση.

«Τον Νοέμβριο που προσπαθούσαμε να σταματήσουμε το κύμα και κλείναμε τα πάντα εκτός από τα σχολεία δεν κάναμε τίποτα. Μόλις κλείσαμε τα σχολεία επιπεδώθηκε η καμπύλη. Και τώρα λοιπόν για να ανοίξουμε στις 10 Μαϊου τα σχολεία, δεν θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει να ανοίξουμε με όσο το δυνατόν χαμηλότερη διασπορά στην κοινότητα; Ώστε αυτός ο πολλαπλασιαστής των σχολείων να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος; Προφανώς θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει», λέει ο καθηγητής κ. Σαρηγιάννης.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που άνοιξαν χθες πρώτη μέρα μετά από 6 μήνες, θα ήταν καλό να επαναλειτουργήσουν μαζί με τον τουρισμό και μετά τις 15 Μαΐου, σημειώνει ο επιστήμονας, βασιζόμενος στα συμπεράσματα των μαθηματικών μοντέλων της επιδημιολογικής διασποράς που «τρέχει» σε όλη την πανδημία το τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

«Θα ήταν καλό να μην κάνουμε ανοίγματα νωρίτερα από το άνοιγμα των σχολείων. Θα έπρεπε να φτάσουμε στις 10 του Μάη με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποκλιμάκωση, οπότε μετά όταν ανοίξουμε τα σχολεία, αυτά να παίξουν αναλογικά μικρότερο ρόλο. Και μετά από 4 μέρες ανοίγουμε και την εστίαση, στις 14. Το άθροισμα αυτών των ανοιγμάτων θα δώσει σίγουρα μια αυξητική τάση, η οποία όμως επειδή θα είχαμε ήδη ορμή στην αποκλιμάκωση, δεν θα είχαμε ξανά αύξηση, αλλά σταθεροποίηση. Θα άρχιζαν μετά και οι έλεγχοι με τα self test, οπότε αυτή η σταθεροποίηση θα γινόταν αποκλιμάκωση και με τη βοήθεια του καιρού», λέει.

Ο καθηγητής κ. Σαρηγιάννης, ανησυχεί, όπως λέει, για μια δεύτερη κορύφωση του τρίτου κύματος: «Φοβάμαι μια δεύτερη κορυφή του τρίτου κύματος, παρόμοια με την πρώτη στις 7 Απριλίου. Μπορεί να φτάσει δηλαδή στα 3.100 κρούσματα, σε εβδομαδιαίο κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων. Και σ’ αυτή την περίπτωση το θέμα είναι, ότι η αποκλιμάκωση θα πάει γύρω στα μέσα Ιουλίου κι αυτό καταστρέφει το καλοκαίρι», καταλήγει ο ειδικός.

Κρούσματα σήμερα 4/5: Η αγωνία του Νίκου Σύψα για τα νέα κύματα κορωνοϊού

Ο Νίκος Σύψας μίλησε χθες στον ΣΚΑΪ για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στο ζήτημα των μασκών, ενώ εκτίμησε πότε θα τελειώσει η πανδημία παγκοσμίως.

Ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων υπολογίζει ότι την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου θα υπάρξει μια καλή αποκλιμάκωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον Νίκο Στραβελάκη, ο καθηγητής ανέφερε ότι εκείνη την περίοδο θα αποσυμπιεστεί το Σύστημα Υγείας και αυτό θα επιτρέψει τη χώρα να προχωρήσει σε μια «καλύτερη κανονικότητα».

Για την οριστική επιστροφή στην κανονικότητα, εξήγησε ότι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως ο ρυθμός των εμβολιασμών, η πίεση στο Σύστημα Υγείας αλλά και μια πιθανή εμφάνιση μεταλλάξεων που ενδεχομένως θα παρακάμπτουν την ανοσία. Εμβολιαστικά κέντρα

Εάν όλα πάνε καλά, σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας, από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει μια κανονικότητα και εάν το επιτρέψει η πορεία των εμβολιασμών, ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, «τότε ενδεχομένως να βγάλουμε και τις μάσκες».

Ειδικά για τους εμβολιασμούς προειδοποίησε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και όχι υπερβολικός ενθουσιασμός, γιατί το καλοκαίρι που τα κρούσματα θα πέφτουν μπορεί πολλοί να αποφασίσουν να μην εμβολιαστούν.Ανέφερε επίσης ότι στα άτομα ηλικίας άνω των 65 τα ποσοστά εμβολιασμού τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πιο χαμηλά «και γι’ αυτό διασωληνώνουμε ακόμη τέτοιους ανθρώπους».

Κρούσματα σήμερα 4/5: Η αγωνία του Νίκου Σύψα για τα νέα κύματα κορωνοϊού

Κρούσματα σήμερα 4/5: Η αγωνία του Νίκου Σύψα για τα νέα κύματα κορωνοϊού

Η προειδοποίηση για το καλοκαίρι

Ο κ. Σύψας χτύπησε καμπανάκι για το καλοκαίρι θυμίζοντας ότι τον περσινό Ιούνιο υπήρχαν και μέρες με μηδέν κρούσματα και στα μέσα Ιουλίου ο δείκτης R ανέβηκε και ξεκίνησε απότομη άνοδος των κρουσμάτων. Εξήγησε ότι αυτό μπορεί να επαναληφθεί και φέτος καθώς η πανδημία είναι απρόβλεπτη, δεν υπάρχει ανοσία και συνεπώς υπάρχει το υλικό για εξάπλωση του ιού στην κοινωνία.

«Δεν μιλάμε για ένα κανονικό καλοκαίρι. Αποστάσεις, μάσκες και πάνω απ’ όλα τα εμβόλια που είναι το ισχυρότερο όπλο μας», τόνισε. Χαρακτήρισε «πολύ καλή ιδέα» να επιτραπεί σε εμβολιασμένους να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους όπως ρεστοράν, μπαρ και κλαμπ χωρίς μάσκα λέγοντας ότι θα είναι μια πολύ καλή ανταμοιβή, αλλά και κίνητρο για να προωθηθούν οι εμβολιασμοί.

Είπε ότι είναι πιθανό να χρειαστεί και τρίτη δόση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού γύρω στον Δεκέμβριο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να παραχθεί νέο εμβόλιο εάν υπάρξουν μεταλλάξεις που παρακάμπτουν την ανοσία.

Ο κ. Σύψας εξήγησε ότι τον χειμώνα ο ιός θα επανέλθει και προέβλεψε ότι θα απαλλαγούμε οριστικά από τον κορωνοϊό το καλοκαίρι του 2022. «Το καλοκαίρι του ’22, πρώτα ο Θεός, θα απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό. Ενδεχομένως θα εξαφανιστεί εντελώς -το καλό σενάριο- ή θα επανέλθει σαν μια μικρή εποχική λοίμωξη όπως κάθε χρόνο η γρίπη».

Επίσης, πρόσθεσε ότι για να τελειώσει οριστικά η πανδημία πρέπει να τελειώσει σε ολόκληρο τον πλανήτη, υπογραμμίζοντας ότι «αν στην Ευρώπη έχουμε ελάχιστα κρούσματα και στην Ινδία βράζει η πανδημία, τότε πιθανότατα η πανδημία θα γυρίσει από την Ινδία στην Ευρώπη με μεταλλάξεις».

Πότε θα καταργηθούν τα SMS

Σε ισχύ παραμένει τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαΐου που ανοίγει ο τουρισμός και αίρονται οι απαγορεύσεις για υπερτοπικές μετακινήσεις, η αποστολή SMS στο 13033.

Η αποστολή των SMS παραμένει και για την έξοδο προς τα καταστήματα εστίασης. Συγκεκριμένα, οι πολίτες από χθες Δευτέρα του Πάσχα που άνοιξαν καφέ και εστιατόρια, θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 με τον κωδικό 6. Ο ίδιος κωδικός ισχύει και για την επίσκεψη σε κομμωτήριο ή κέντρο περιποίησης νυχιών.

Την παράταση της αποστολής μηνυμάτων έως τις 15 Μαϊου και την άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων, κατά την ίδια ημερομηνία, είχε ανακοινώσει στις 28 Απριλίου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, με βάση την εισήγηση της Επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments