Ελλάδα

Ενημέρωση κορωνοϊός: Τα νεότερα για την πανδημία

Ενημέρωση κορωνοϊός: Τα νεότερα για την πανδημία
Ενημέρωση κορωνοϊός: Όπως κάθε Τετάρτη, έτσι και σήμερα, γίνεται η ζωντανή ενημέρωση για τον κορvνοϊό από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα 2.093 κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, ακολουθεί η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας και τους εμβολιασμούς.

Τη σημερινή ενημέρωση κάνει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ συμμετέχουν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Το λόγο πήρε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος δήλωσε ότι «η νόσος, η πανδημία είναι εδώ» και συνέστησε προσοχή στα βήματα ελευθερίας, έτσι ώστε να περιφρουρηθεί η δημόσια υγεία. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να προσέχουμε, καθώς υπάρχει ακόμα αναλογία εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων. «Θεωρώ ότι κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια σε όλη τη χώρα», ανέφερε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε ότι «αυτή τη προσπάθεια θα πρέπει να τη διαφυλάξουμε».

Για τους εμβολιασμούς, ο υπουργός Υγείας είπε ότι  σήμερα θα φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς σε 24 ώρες, ενώ ξεπεράσαμε το 1 εκατομμύριο εμβολιασμών με δύο δόσεις και πλέον λειτουργούν 1.500 εμβολιαστικά κέντρα.

«Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Να καταφέρουμε να αρπάξουμε την ευκαιρία, το δώρο της επιστήμης, ώστε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τις οικογένειες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας. «Είναι μείζον θέμα υγείας, και είμαι σίγουρος ότι με αίσθημα ευθύνης θα πράξουμε όλοι αυτό που πρέπει και από αυτή τη κρίση θα βγούμε νικητές».

Μαρία Θεοδωρίδου: Η ενημέρωση για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία ενημέρωσε για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο από σήμερα έγινε διαθέσιμο για χορήγηση στη χώρα μας. Η κ. Θεοδωρίδου συνέστησε ότι η σκέψη της μονής δόσης του εμβολίου δεν θα πρέπει να συμπαρασύρει τους πολίτες σχετικά με τις διπλές δόσεις των άλλων εμβολίων.

«Από σήμερα ξεκινάει η χορήγηση και του εμβολίου της Johnson & Johnson. Είναι εμβόλιο με ιικό φορέα, που αξιολογήθηκε με πολυκεντρική μελέτη στις ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική και την Βραζιλία, ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του», ανέφερε.

«Στην μελέτη αυτή, δεν συμπεριλήφθησαν έγκυες γυναίκες. Το εμβόλιο συστήνεται σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 18 ετών. Μία δόση, εύκολη διατήρηση σε θερμοκρασία κοινού ψυγείου, συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν αυτό το εμβόλιο εύχρηστο και κατάλληλο για ευρεία χρήση. Είναι μεν μονοδοσικό, αλλά δεν θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε ότι και τα άλλα εμβόλια είναι αποτελεσματικά με μία δόση».

Επιπλέον, η κ. Θεοδωρίδου έδωσε συγχαρητήρια στη νέα γενιά που λειτούργησε με λιγότερο σκεπτικισμό και περισσότερο ωριμότητα, ενώ έκανε έκκληση στους νέους να πάρουν από το χέρι «ένα διστακτικό ηλικιωμένο και να του δείξουν το δρόμο προς το εμβολιαστικό κέντρο».

Μάριος Θεμιστοκλέους: Το χρονοδιάγραμμα των δόσεων που θα παραλάβει η χώρα

Έπειτα συνέχισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει 90.000 εμβολιασμοί και η μέρα θα λήξει με περίπου 110.000 εμβολιασμούς, σημειώνοντας ένα σπουδαίο ρεκόρ.

Ως τώρα, έχουν γίνει στην Ελλάδα 3.280.000 εμβολιασμοί συνολικά. 2.260.000 εμβολιασμοί με την πρώτη δόση, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 21,5%. Επίσης ξεπεράσαμε το 1.000.000 εμβολιασμένους και με τις δύο δόσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 10%.

Επιπλέον, ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων για το μήνα Μάιο:

  • Pfizer: 2.150.000 δόσεις
  • Moderna: 350.000 δόσεις
  • Johnson & Johnson: επιβεβαίωσε 220.000 δόσεις, ενώ αναμένεται επιβεβαίωση ακόμα 80.000 δόσεων
  • Astrazeneca: επιβεβαίωσε 150.000 δόσεις, αναμένεται επιβεβαίωση για παραπάνω από 300.000 δόσεις ακόμα

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ακόμα πως στο τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει πάνω από 5.400.00 εμβολιασμοί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σχεδόν 3.520.000 με την πρώτη δόση, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 33%, και 1.940.000 εμβολιασμοί και με τις δύο δόσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 18%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments