Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 7/5: Κρίσιμη συνεδρίαση των ειδικών

Κρούσματα σήμερα 7/5: Κρίσιμη συνεδρίαση των ειδικών
Κρούσματα σήμερα 7/5: Συνεδριάζουν σήμερα οι ειδικοί σχετικά με το άνοιγμα του πολιτισμού και του αθλητισμού με τους εμβολιασμούς να προχωρούν.

Με αγωνία αναμένονται τα κρούσματα για σήμερα 7/5, ενώ ήδη οι ειδικοί βρίσκονται σε συνεδρίαση σχετικά με περαιτέρω ανοίγματα λίγο πριν το άνοιγμα του τουρισμού. Οπωσδήποτε παίζει κομβικό ρόλο το γεγονός ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι άγγιξαν χθες το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Παρόλα αυτά τα κρούσματα βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, καθώς έφτασαν στις 6/5 τις 3.421 νέες λοιμώξεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι εμβολιασμοί προχωρούν γοργά, καθώς μόλις την Τετάρτη έγιναν 114.680 εμβολιασμοί, ενώ την Τρίτη είχαμε 108.576 εμβολιασμούς. Ειδικότερα μέχρι στιγμής έχουν γίνει συνολικά 3.424.468 εμβολιασμοί στη χώρα. Μέχρι σήμερα 2.333.934 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και περίπου 1.090.534 με τη δεύτερη.

Οι ημερομηνίες για άνοιγμα Πολιτισμού και Αθλητισμού

Οι λοιμωξιολόγοι πρόκειται σήμερα να εξετάσουν την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, αλλά και τις κυβερνητικές προτάσεις για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. Από αύριο, 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί σήμερα. Από τις 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Την ίδια ημερομηνία επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών. Από τις 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Στη συνεδρίαση των Λοιμωξιολόγων ωστόσο όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης θα εξεταστεί και το πλήρες πλάνο επαναλειτουργίας του συνόλου του ερασιτεχνικού αθλητισμού που κατέθεσε το υπουργείο. «Αναμένουμε την έγκριση επανεκκίνησης συντεταγμένα & σταδιακά, πρώτα προπονήσεων, με τακτική χρήση τεστ & αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα», σημείωσε ο κ. Αυγενάκης.

Παράλληλα, στο τραπέζι των συζητήσεων της επιτροπής αναμένεται να τεθεί και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων του Πολιτισμού καθώς η κυβέρνηση κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση. Ημερομηνία κλειδί είναι η 15η Μαΐου όταν και ανοίγει ο τουρισμός και οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Με δεδομένη έτσι την άφιξη τουριστών στη χώρα η κυβέρνηση πρότεινε το άνοιγμα των μουσείων στις 14 Μαΐου. Στη συνέχεια, μία εβδομάδα αργότερα, στις 21 Μαΐου η κυβέρνηση προτείνει να ανοίξουν τα θερινά σινεμά. Τονίζεται όμως ότι δεν θα δοθεί πράσινο φως για άνοιγμα στις κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες και στους πολυκινηματογράφους. Θα ακολουθήσουν τα θέατρα και οι συναυλίες με προτεινόμενη ημερομηνία την 28η Μαΐου.

Σημειώνεται πάντως ότι για όλες τις δραστηριότητες, στις οποίες ενδεχομένως θα δοθεί το πράσινο φως για επαναλειτουργία (μουσεία, σινεμά, θέατρα, συναυλίες), θα ισχύουν αυστηρά μέτρα προστασίας.

Βασιλακόπουλος: “Πολύ σημαντική και η δεύτερη δόση του εμβολίου”

«Υπάρχει ελπίδα γιατί τουλάχιστον 5% – 10% αυτών των ηλικιών έχει κλεισμένα ραντεβού. Επίσης ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση λόγω κινητικών προβλημάτων, αλλά πλέον θα έχει τη δυνατότητα να εμβολιαστεί με την κατ’ οίκον χορήγηση του εμβολίου», εξήγησε στη συνέχεια ο καθηγητής.

Όσο για τον κίνδυνο να νοσήσουμε, αν έχουμε εμβολιαστεί, είναι ελάχιστος αλλά ακόμη κι αν νοσήσουμε, δεν θα κινδυνεύσει η ζωή μας. «Ήδη υπάρχει οδηγία από το Center Disease Control των ΗΠΑ, ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να κυκλοφορούν σε εξωτερικό χώρο χωρίς μάσκες, κάτι που θα γίνει σιγά σιγά και στην Ελλάδα».

Αναφορικά με το πόσο σημαντικό είναι να γίνει η δεύτερη δόση, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι με την πρώτη δόση δεν είμαστε 100% προστατευμένοι και ότι αν νοσήσουμε κι έχουμε αντισώματα αλλά όχι αρκετά για να καταπολεμηθεί ο ιός, υπάρχει κίνδυνος για παραγωγή μεταλλαγμένων στελεχών.

Ανοίγουν νέα εμβολιαστικά κέντρα

Ακόμη 17 νέα εμβολιαστικά κέντρα (σ.σ. εμβολιαστικές γραμμές) αναμένεται να ανοίξουν σε νοσοκομεία και σε 6 κέντρα υγείας στην Α Υγειονομική Περιφέρεια εξαιτίας της φρενίτιδας που έχει προκληθεί με τα ραντεβού για εμβόλιο στην Αττική.

Μαζί με αυτά, τα εμβολιαστικά κέντρα στην Ά Υγειονομική Περιφέρεια θα φτάσουν σύνολο τα 215 μέσα στον Μαίο. Την ίδια ώρα τα αδιάθετα ραντεβού στην Αττική για όσους θέλουν να εμβολιαστούν τις επόμενες δύο εβδομάδες είναι μετρημένα στα δάχτυλα.

Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες, το εμβόλιο της Johnson & Johnson γίνεται σε όλα τα νοσοκομεία καθώς και στα κέντρα υγείας Αμαρουσίου, Αγίου Στεφάνου και Μεταμόρφωσης.

Τζανάκης: Σχετικά με την χορήγηση εμβολίων σε εγκύους

Στην συνέχεια ο Νίκος Τζανάκης απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε εγκύους ή γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν. «Μια γυναίκα που άμεσα επιθυμεί να μείνει έγκυος καλό θα ήταν να μιλήσει με τον γυναικολόγο», είπε.

«Πιστεύω ότι όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή για τις εγκύους υπάρχει μόνο μια περίπτωση την οποία πρέπει να αναφέρουμε, για την οποία δεν υπάρχουν ικανά κλινικά δεδομένα για ορισμένα από τα εμβόλια, όπως της AstraZeneca, για τα υπόλοιπα υπάρχουν. Επομένως το θέμα δεν είναι ότι θα κάνει κακό, το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα ώστε να μπορεί ένας πιστοποιητικός οργανισμός φαρμάκων μιας χώρας ή της Ευρώπης να δώσει την άδεια ώστε να χρησιμοποιηθεί ή την συμβουλή για εμβολιασμό των εγκύων ή όσων πρόκειται να μείνουν έγκυοι» συνόψισε. Κρούσματα σήμερα 7/5

Τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικία

Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους έδωσε στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών με βάση την προτεραιοποίηση. Από την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών έχουν κλειστεί 354.000 ραντεβού για εμβολιασμό, που αφορούν 177.000 πολίτες. Ήδη 65.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί. Εκτίμησε ότι η πλειονότητα αυτής της ηλικιακής ομάδας θα έχει εμβολιαστεί έως τα μέσα Μαΐου.

Από την ηλιακή ομάδα 40-44 ετών έχουν κλειστεί 235.000 ραντεβού που αντιστοιχούν σε 117.750 πολίτες και έχουν ήδη εμβολιαστεί 31.000 πολίτες. Η πλειονότητα αυτής της ηλικιακής ομάδας είπε θα έχει εμβολιαστεί σε 10 με 15 μέρες. Για την ηλιακή ομάδα 45-49 ετών έχουν κλειστεί 250.000 ραντεβού και έχουν μέχρι σήμερα 3.112 πολίτες εμβολιαστεί.

Προχωρώντας στις άλλες ηλικιακές ομάδες ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι υπάρχει μικρή αύξηση της συμμετοχής των πολιτών, ωστόσο θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες αλλά κυρίως σε ομάδες μεγαλύτερων ηλικιών να αυξηθεί η συμμετοχή.

Στους πολίτες άνω των 85 ετών, το 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό ανέρχεται στο 68% αν προστεθούν και τα ραντεβού. Στην ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών το 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό ανέρχεται στο 68% αν προστεθούν και τα ραντεβού.

Στην ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών, που όπως είπε έχει την καλύτερη συμμετοχή, το 73% έχει εμβολιαστεί και το ποσοστό ανέρχεται στο 80% αν προστεθούν και τα ραντεβού.

Στην ομάδα 70-74 το 58% έχει εμβολιαστεί και το ποσοστό ανέρχεται στο 74% αν προστεθούν και τα ραντεβού. Στην ομάδα 65-69 ετών το 40% έχει εμβολιαστεί και το ποσοστό ανέρχεται στο 74% αν προστεθούν και τα ραντεβού. Στην ομάδα 60-64 ετών το 53% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και φτάνει το 67% μαζί με τα ραντεβού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments