Διεθνή

Αυστρία: Ο Σεμπάστιαν Κουρτς τάσσεται υπέρ της άρσης της πατέντας των εμβολίων

Αυστρία: Ο Σεμπάστιαν Κουρτς τάσσεται υπέρ της άρσης της πατέντας των εμβολίων
Αυστρία: «Είναι σημαντικό να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε όλο τον κόσμο για να νικήσουν την πανδημία», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Καγκελαρίας.

Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς τάσσεται στο πλευρό της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με το ζήτημα της άρσης της πατέντας των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι μετά τον Τζο Μπάιντεν, την ίδια θετική στάση συμμερίζεται και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ο ιδρυτής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά και η BioNTech είναι κατηγορηματικά αντίθετοι.

«Υποστηρίζουμε την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες, όπως επίσης στη διαδικασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που προτείνουν οι Αμερικανοί. Είναι σημαντικό να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε όλο τον κόσμο για να νικήσουν την πανδημία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Καγκελαρίας.

Επίσης ανοιχτός σε “μη συμβατικούς δρόμους” για να περιοριστεί το ταχύτερο δυνατόν η παγκόσμια πανδημία εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών τονίζοντας ότι «η άρση πατεντών μπορεί να είναι ένας τέτοιος δρόμος, ωστόσο αυτό μπορεί να λειτουργήσει μόνον με διεθνή αλληλεγγύη και συνεργασία και ως εκ τούτου χαιρετίζω την πρωτοβουλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτό το θέμα».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Τι δήλωσε για την άρση της πατέντας των εμβολίων

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας ότι «Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο». «Για τον λόγο αυτόν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων αυτών», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αυτήν την στιγμή «ο βασικός εξαγωγέας εμβολίων στον κόσμο» και κάλεσε τις άλλες χώρες που παράγουν εμβόλια να άρουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες ότι υποστηρίζει την άρση της πατέντας για τα εμβόλια, διευκρινίζοντας ότι η Ουάσινγκτον συμμετέχει «ενεργά» στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η προσωρινή άρση της πατέντας ζητείται κυρίως από την Ινδία και την Νότια Αμερική ώστε να μπορέσουν να επιταχύνουν την παραγωγή, αλλά ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, είναι κατηγορηματικά αντίθετες.

Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν εμφανιζόταν θετική απέναντι στην προοπτική αυτή, με το επιχείρημα ότι η διαδικασία θα πάρει πολύ χρόνο, ελλείψει μέσων παραγωγής που μπορούν να κινητοποιηθούν άμεσα. Ομως, πρόσφατα η Ενωση φάνηκε να μισανοίγει την πόρτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments