Ελλάδα

AstraZeneca: Τι θα γίνει με τα ραντεβού και τη δεύτερη δόση στην Ελλάδα

AstraZeneca: Τι θα γίνει με τα ραντεβού και τη δεύτερη δόση στην Ελλάδα
AstraZeneca: Μετά την απόφαση της Κομισιόν να μην πάρει άλλα εμβόλια, ο υπουργός διαβεβαιώνει πως και η δεύτερη δόση είναι εξασφαλισμένη.

Εδώ και αρκετό καιρό η Κομισιόν έχει προχώρησε σε νομικές ενέργειες κατά της Astrazeneca, λόγω μη έγκαιρης παράδοσης παραγγελίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιπλέον, είχε ζητήσει έρευνα για τους παράγοντες που προκαλούν τις παρενέργειες στο AstraZeneca. Την Κυριακή αποφασίστηκε από την Κομισιόν να σταματήσει να κάνει παραγγελίες εμβολίων από τον Ιούνιο.

Το ερώτημα είναι πως αν οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν τον προγραμματισμό του εμβολιαστικού προγράμματος της ΕΕ.   Οι τελευταίες εξελίξεις δεν επηρεάζουν τον προγραμματισμό του εμβολιαστικού προγράμματος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς στην παρούσα φάση, όλες, συνεχίζουν να εμβολιάζουν τους πολίτες και με το σκεύασμα της AstraZeneca, παρά τις κατά τόπους διαφοροποιήσεις όσον αφορά κυρίως τις ηλικιακές διαφοροποιήσεις.

Τι ισχύει για την Ελλάδα

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, το πρωί της Δευτέρας, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 είπε πως μέχρι στιγμής στην Ευρώπη έχουν εμβολιαστεί συνολικά 55 εκατομμύρια πολίτες με το εμβόλιο της AstraZeneca συμπληρώνοντας πως είναι ένα ασφαλές εμβόλιο το οποίο και έχει εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της Ένωσης.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξασφαλισμένη, για όσους έχουν κάνει την πρώτη, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι εξασφαλισμένο και για όσους έχουν κλείσει τις ημερομηνίες, αλλά δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τον εμβολιασμό.

Η προσφυγή στη δικαιοσύνη

Βάσει της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της AstraZeneca, συνολικά στα 27 κράτη – μέλη της θα παραδίδονταν 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου, εκ των οποίων τα 100 εκατ. θα παραδίνονταν μόνο εάν η Επιτροπή ενεργοποιούσε τη σχετική ρήτρα. Ωστόσο η συγκεκριμένη ρήτρα εν τέλει δεν θα ενεργοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται πως στις 26/4 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της AstraZeneca επειδή η εν λόγω φαρμακοβιομηχανία δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 και επειδή δεν είχε ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων.

Η δέσμευση του συμβολαίου

Βάσει του συμβολαίου, η εταιρεία έχει δεσμευθεί να καταβάλει «τις καλύτερες εύλογες προσπάθειές της» για να παραδώσει 180 εκατ. δόσεις εμβολίου στην ΕΕ το δεύτερο φετινό τρίμηνο, από ένα σύνολο 300 εκατ. δόσεων για την περίοδο από τον Δεκέμβριο έως τον Ιούνιο.

Όμως η εταιρεία ανέφερε σε δήλωσή της στις 12 Μαρτίου πως έχει στόχο να παραδώσει μόνο το ένα τρίτο αυτής της ποσότητας. Μια εβδομάδα αργότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε νομική επιστολή στην εταιρεία, ως το πρώτο βήμα μιας επίσημης διαδικασίας για την επίλυση διενέξεων. AstraZeneca

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments