Διεθνή

Κομισιόν AstraZeneca: Νέα έρευνα για το εμβόλιο

Κομισιόν AstraZeneca: Νέα έρευνα για το εμβόλιο
Κομισιόν AstraZeneca: Μετά το πόρισμα του ΕΜΑ για τις παρενέργειες, η Κομισιόν ζητά νέα έρευνα των παραγόντων που ενεργοποιούν τις παρενέργειες.

Η Κομισιόν ζήτησε νέα έρευνα για τους παράγοντες που προκαλούν τις παρενέργειες στο AstraZeneca. Η ιστορία ξεκίνησε όταν το εμβόλιο της AstraZeneca προκάλεσε κάποια περιστατικά θρομβώσεων. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) διεξήγαγε έρευνα και κατέληξε στο πόρισμα του σε ότι αφορά τις παρενέργειες του εμβολίου.

Πιο συγκεκριμένα, η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας της Ε.Ε., ζήτησε την περασμένη Παρασκευή από τον EMA να εκδώσει γνωμοδότηση. Η γνωμοδότηση αυτή θα αφορά  τους  πιθανούς παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης των «πολύ σπάνιων» θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα εμβολιασμένα με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Αίτημα προς τα κράτη για διάθεση δεδομένων για το εμβόλιο

Για το σκοπό, με επιστολή της προς τους υπουργούς Υγείας της Ένωσης, η επίτροπος Υγείας ζητά από τα κράτη-μέλη να θέσουν στη διάθεση του ΕΜΑ «το ταχύτερο δυνατό» και το αργότερο ως τις 16 Απριλίου τα «αναγκαία δεδομένα και αποδεικτικά στοιχεία» σχετικά με το εμβόλιο.

Συγκεκριμένα η επιστολή, με ημερομηνία 12 Απριλίου, την οποία έχει εξετάσει η «Κ», ζητά στοιχεία για τη χορήγηση του εμβολίου ανά ηλικιακή ομάδα και φύλο, αλλά και δεδομένα για τα ποσοστά μόλυνσης, τις νοσηλείες και τη θνησιμότητα ανά κατηγορία. Είναι «εξαιρετικά επείγουσα» η άμεση αποστολή των δεδομένων αυτών, σημειώνει η κ. Κυριακίδου.

Επιπλέον, η επίτροπος Υγείας ενημερώνει τους υπουργούς ότι, «όπως συζητήθηκε στη συνάντηση της Καθοδηγητικής Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν, προλαβαίνοντας τα όποια αιτήματα, έχει εμπλακεί σε προκαταρκτικές συνομιλίες για την εξασφάλιση επαρκών προμηθειών εμβολίων τεχνολογίας mRNA για το 2022 και πιθανώς για το 2023». Οι νέες συμβάσεις, τονίζει, «θα επιβάλλουν σαφή και δεσμευτικά προγράμματα μηνιαίων παραδόσεων, αλλά και την υποχρέωση της διασφάλισης ότι τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά κατά όλων των παραλλαγών του ιού».

Το πόρισμα του ΕΜΑ για τις παρενέργειες

Στην ενημέρωση που έγινε από τους αξιωματούχους του ΕΜΑ, σε ότι αφορά τις παρενέργειες ειπώθηκε ότι «Μια στις 100.000 η πιθανότητα για εμβολιασμένο με το σκεύασμα της AstraZeneca να παρουσιάσει θρόμβωση».

Η επιτροπή ασφάλειας και φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC – ΕΜΑ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια, θα πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca (νυν ονομασία Vaxzevria), υπογραμμίζοντας ότι τα οφέλη του εμβολίου είναι περισσότερα από πιθανούς κινδύνους.

Κατά την ολοκλήρωσή των εργασιών της, η επιτροπή έλαβε υπόψη όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των συμβουλών μιας ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων. Ο EMA υπενθυμίζει στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και σε άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο να παραμένουν ενήμεροι για την πιθανότητα εμφάνισης πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Κομισιόν AstraZeneca

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments