Ελλάδα

Τζανάκης πανδημία: Πρόβλεψη για μείωση των θανάτων

Τζανάκης πανδημία: Πρόβλεψη για μείωση των θανάτων
Τζανάκης πανδημία: Ο καθηγητής Πνευμονολογίας μίλησε σχετικά με την επιδημιολογική πορεία της χώρας και την επιδημιολογική καμπύλη.
Τζανάκης πανδημία: Ο καθηγητής Πνευμονολογίας μίλησε σχετικά με την επιδημιολογική πορεία της χώρας και την επιδημιολογική καμπύλη.

Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και το πως προβλέπεται να κυλήσει το άμεσο μέλλον μίλησε ο καθηγητής Πνευνομονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. Να θυμίσουμε ότι ο καθηγητής έχει αναφέρει τον τρόπο που αποκτάμε ανοσία από τον ιό. Ακόμη, ο ίδιος έχει μιλήσει και για την άρση της πατέντας των εμβολίων.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής ανέφερε τους τρεις παράγοντες που έχουν την ικανότητα να φέρουν την αποκλιμάκωση της πανδημίας. Άλλωστε τόνισε ότι ήδη η επιδημιολογική καμπύλη έχει δείξει σταθεροποίηση με τους αριθμούς των θανάτων να μειώνονται.

“Υπάρχουν 3 προβλεπτικοί ωφέλιμοι παράγοντες και κάποιοι βλαβεροί”

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας, «έχουμε τρέξει το μοντέλο μας με 2 – 3 παραδοχές. Υπάρχουν 3 προβλεπτικοί ωφέλιμοι παράγοντες και κάποιοι βλαβεροί. Οι ωφέλιμοι παράγοντες είναι ο εμβολιασμός, που πηγαίνει εξαιρετικά τις τελευταίες μέρες, δεύτερον ο καλός καιρός, και τρίτον ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι υπό επιδημιολογική επιτήρηση με τα self test .

Το βλαπτικό κομμάτι είναι η αύξηση της κινητικότητας και των κοινωνικών επαφών. Με βάση το μοντέλο μας περισσότερο ή λιγότερο οι ωφέλιμοι παράγοντες εξουδετερώνουν τους βλαπτικούς, και θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση έστω σε χαμηλότερους ρυθμούς».

“Για να βγουν σωστά τα μοντέλα θα πρέπει να μην κάνουμε τα λεγόμενα κορωνοπάρτι”

Ο καθηγητής σημείωσε πάντως ότι για να βγουν σωστά τα μοντέλα θα πρέπει να μην κάνουμε τα λεγόμενα κορωνοπάρτι, οι καταστηματάρχες να τηρήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι πολίτες να δημιουργήσουν κοινωνικά μικροπεριβάλλοντα με φίλους που τηρούν τα μέτρα προστασίας. Περιμένουμε και μάλλον θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται αυτή την εβδομάδα ο δείκτης των θανάτων ανέφερε επίσης ο κ. Τζανάκης, κάνοντας λόγο για 500 θανάτους ανά εβδομάδα. «Νομίζω θα αρχίσουμε από αυτή την εβδομάδα να βλέπουμε λίγο χαμηλότερους θανάτους ανά ημέρα, 55 με 65 όχι 80» είπε.

Ο καθηγητής επίσης σχολίασε και το ζήτημα πίεσης στα νοσοκομεία κάνοντας λόγο για αποκλιμάκωση 30% στις κλίνες και πτώση 25% στις ΜΕΘ. «Τα κρούσματα θα συνεχίσουν να είναι πάνω από 2.000, αλλά μεγάλο μέρος τους είναι προσυμπτωματικά, ασυμπτωματικά ή ολιγοσυμπτωματικά άτομα, που δεν κάνουν μεγάλη χρήση υπηρεσιών υγείας μεγάλη, καλές περιπτώσεις» διευκρίνισε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments