Διεθνή

Ισραήλ Παλαιστίνη: Νέα επεισόδια στην Ιερουσαλήμ

Ισραήλ Παλαιστίνη: Νέα επεισόδια στην Ιερουσαλήμ
Ισραήλ Παλαιστίνη: Παλαιστήνιοι συγκρούστηκαν με Ισραηλινούς στην πλατεία Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ. Εκατοντάδες οι τραυματίες.

Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά την συμπλοκή  μεταξύ Παλαιστινίων προσκυνητών και της ισραηλινής αστυνομίας στην πλατεία Τεμενών στην Ιερουσαλήμ. Να θυμίσουμε ότι για το ζήτημα των επεισοδίων έχει τοποθετηθεί και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πιο συγκεκριμένα, η παλαιστινιακή οργάνωση της Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε ότι περισσότεροι από 275 Παλαιστίνιοι προσκυνητές τραυματίστηκαν και τουλάχιστον 205 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά από τα βίαια επεισόδια στο Τέμενος Αλ Άκσα, που βρίσκεται σ’ ένα σύμπλεγμα ιερό, τόσο για τους μουσουλμάνους, όσο και τους Εβραίους.

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στην Ιερουσαλήμ

Πέτρες, δακρυγόνα, σφαίρες με επικάλυψη από καουτσούκ: εκατοντάδες Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν σήμερα στη διάρκεια νέων συγκρούσεων με ισραηλινούς αστυνομικούς στην πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, έπειτα από ένα σαββατοκύριακο βιαιοτήτων στην ιερή πόλη, σύμφωνα με παλαιστινιακές οργανώσεις πρώτων βοηθειών.

Μπροστά σ’ αυτή την κλιμάκωση, έχει προγραμματισθεί για αργότερα σήμερα, έπειτα από αίτημα της Τυνησίας, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την κατάσταση στην Ιερουσαλήμ.

Απίστευτο περιστατικό

Ισραηλινός οδηγός πέφτει πάνω σε Παλαιστίνιους την ώρα που οι δεύτεροι του επιτίθονται με πέτρες:

Νέα επεισόδια στην Ημέρα της Ιερουσαλήμ

Η επανάληψη των βιαιοτήτων συνέπεσε με την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ», που σηματοδοτεί, σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο, την κατάκτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το εβραϊκό κράτος. Νωρίς το πρωί, εκατοντάδες, ενδεχομένως και χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν αντικείμενα προς την κατεύθυνση των ισραηλινών δυνάμεων της τάξης που είχαν πάρει θέσεις στο εσωτερικό της πλατείας των Τζαμιών, τον τρίτο πιο ιερό χώρο του Ισλάμ που ονομάζεται από τους εβραίους Όρος του Ναού.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε επίσης δεκάδες τραυματίες να απομακρύνονται από την πλατεία μέσα σε ασθενοφόρα. «Υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες στις συγκρούσεις» στην πλατεία, περίπου πενήντα από τους οποίους χρειάσθηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία, ανακοίνωσε η Ερυθρά Ημισέληνος με σύντομο μήνυμά της προς τους δημοσιογράφους.

Η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε σε ανακοίνωση πως εργάζεται για να καταστείλει τις βιαιότητες στην πλατεία, αλλά και «σε άλλους τομείς της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ».

Τα επεισόδια της προηγούμενης Παρασκευής

«Η προσευχή συνεχίζεται όπως συνήθως» στο Τείχος των Δακρύων, που γειτονεύει με την πλατεία, αλλά «δεν θα αφήσουμε εξτρεμιστές να απειλήσουν την ασφάλεια του κοινού», πρόσθεσε.

Το βράδυ της Παρασκευής περισσότερα από 200 άτομα, στη μεγάλη πλειονότητά τους Παλαιστίνιοι, τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και Παλαιστινίους στην πλατεία των Τζαμιών. Το Σάββατο και την Κυριακή, η ηρεμία επέστρεψε στην πλατεία, όμως οι συγκρούσεις συνεχίσθηκαν ανάμεσα σε Παλαιστινίους και ισραηλινούς αστυνομικούς σε άλλους τομείς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Η δήλωση της Ισραηλινής αστυνομίας

Σε δήλωσή της η ισραηλινή αστυνομία αναφέρει ότι πίσω από τα βίαια επεισόδια βρίσκονται εξτρεμιστές και ότι «δεν θα επέτρεπαν στους εξτρεμιστές να βλάψουν την ασφάλεια του κοινού». Εν τω μεταξύ, ο Nabil Abu Rudeineh, εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, κατηγόρησε τις Ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν «βάναυση επιδρομή» στην Al-Aqsa. Εκατοντάδες Παλαιστίνοι και πάνω από 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν τα τελευταία 24ωρα σε συγκρούσεις στην πλατεία των Τεμενών, τρίτο ιερότερο προσκύνημα για τους μουσουλμάνους και ιερότερο για τους Εβραίους.

Οι σημερινές συγκρούσεις ήταν το τελευταίο επεισόδιο στον κύκλο βίας στο Όρος του Ναού, μετά από εβδομάδες κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτών στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Λάδι στη φωτιά έριξε το σχέδιο έξωσης Παλαιστινίων από μια αραβική γειτονιά της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου Ισραηλινοί έποικοι έχουν επιδοθεί σε μια μακρά νομική μάχη για να καταλάβουν τα σπίτια τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments