Ελλάδα

Εμβολιασμένοι προνόμια: Τα σενάρια για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο

Εμβολιασμένοι προνόμια: Τα σενάρια για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο
Εμβολιασμένοι προνόμια: Όσο χτίζεται το «τείχος ανοσίας» πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να υπάρξουν κάποια προνόμια, ή καλύτερα κάποιες ελευθερίες, για όσους έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Οι εμβολιασμένοι πληθαίνουν κι άλλο τόσο «φουντώνει» η συζήτηση για προνόμια σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο, την ώρα που ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στους 30 – 44 ενώ έχει ξεκινήσει συζήτηση και για τον εμβολιασμό σε παιδιά.

Όσο προχωράει ο εμβολιασμός και χτίζεται σταδιακά το «τείχος ανοσίας» πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να υπάρξουν κάποια προνόμια, ή καλύτερα κάποιες ελευθερίες, για όσους έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία. Για το εν λόγω ζήτημα ρωτήθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Στην ομιλία της, η κ. Πελώνη, τόνισε πως η συζήτηση για τα αποκλειστικά προνόμια των εμβολιασμένων δεν έχει νόημα παρά μόνο αν ανοίξουν οι εμβολιασμοί για όλες τις ηλικιακές ομάδες. «Έχουμε ξεπεράσει τους 3.640.000  εμβολιασμούς. Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη 10η θέση στην Ε.Ε. σε ποσοστό ημερήσιων εμβολιασμών ως μερίδιο επί του συνολικού πληθυσμού, αλλά και ως προς το  ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων, που φέρνει τη χώρα μας πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», σημείωσε.

Και προσέθεσε: «Μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεπεράσουμε τα 5.400.000 εμβολιασμούς. Θα έχει εμβολιαστεί με μία δόση περίπου το 33% του πληθυσμού και με τις δύο δόσεις, περίπου το 20% του πληθυσμού. Περί τα τέλη Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα εμβολιασμού με όλα τα εμβόλια και για άλλες ηλικιακές ομάδες. Παράλληλα, θα ξεκινήσουν εμβολιασμοί και από ιδιωτικούς φορείς για να έχουμε τη δυνατότητα σχεδόν 4.000.000 εμβολιασμών τον Ιούνιο».

«Πρέπει να έχουν προνόμια»

Από την άλλη, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε μιλήσει για τα προνόμια που μπορεί να έχουν το επόμενο διάστημα όσοι έχουν εμβολιαστεί. Όπως είπε στον ΣΚΑΙ το πρωί της Δευτέρας, δεν έχει ληφθεί ακόμα κάποια κυβερνητική απόφαση, αλλά εκφράζοντας την προσωπική του γνώμη, τόνισε ότι «οι εμβολιασμένοι πρέπει να έχουν προνόμια. Πρέπει να έχουν μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας. Να μην φορούν μάσκα σε εσωτερικούς χώρους».

«Πρέπει να έχουν προνόμια. Γιατί; Γιατί, πράγματι το αν θα κάνεις το εμβόλιο ή όχι είναι ατομικό σου δικαίωμα. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, η άσκηση του δικού σου ατομικού δικαιώματος επηρεάζει και την ζωή και των άλλων ανθρώπων. Άρα είναι ατομικό μεν αλλά δεν είναι και ατομικό. Γιατί εσύ πιστεύεις κάθε θεωρία και το πρόβλημα είναι ότι παρασυρόμενος εσύ βλάπτεις και όλους τους άλλους», ανέφερε σημειώνοντας ότι αυτή την εβδομάδα εξετάζεται το θέμα των γυμναστηρίων και με την πρόοδο των εμβολιασμών και την πτώση της πανδημίας θα φύγουν σταδιακά και οι υπάρχοντες περιορισμοί.

Τα σενάρια για «ελευθερίες» σε εμβολιασμένους

Οι προϋποθέσεις λοιπόν, για να επωφεληθούν εμβολιασμένα άτομα σε συγκεκριμένες δραστηριότητες είναι υπό συζήτηση. Εάν δηλαδή τα οφέλη θα αφορούν σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες (και με τις δύο δόσεις) ή και σε πολίτες που έχουν ολοκληρώσει την πρώτη δόση και έχει παρέλθει ένα ικανό διάστημα για το «χτίσιμο» ανοσίας, δηλαδή τριών εβδομάδων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η δεύτερη επιλογή δεν θεωρείται απίθανη από τη στιγμή που οι περισσότεροι νεότεροι πολίτες, που αποτελούν και την ομάδα – στόχο των «πριμοδοτούμενων» δραστηριοτήτων (γυμναστήρια, συναυλίες και εκδηλώσεις), βρίσκονται σε διαδικασία χορήγησης της πρώτης δόσης, με τη δεύτερη να αργεί. Οι ειδικοί υποστηρίζουν, πάντως, ότι και η πρώτη δόση, αφού περάσουν τρεις εβδομάδες, δημιουργεί αρκετά ικανοποιητική ανοσία.

Τι ισχύει σε άλλες χώρες;

Η εμπειρία από άλλες χώρες άλλωστε, δείχνει ότι ένα τέτοιο πλάνο είναι εφικτό. Ενδεικτικά, στην Κύπρο που τα τελευταία 24ωρα ανακοινώθηκαν παρόμοια οφέλη για τους εμβολιασμένους, η πρόσβαση σε συναθροίσεις και εκδηλώσεις επιτρέπεται σε εμβολιασθέντες τουλάχιστον με την πρώτη δόση και τρεις εβδομάδες από τη χορήγησή της. Επίσης, όσοι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την 1η δόση, και αφού παρέλθουν τρεις εβδομάδες από τη χορήγησή της, εξαιρούνται της υποχρέωσης για εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test.

Επίσης, νέος νόμος, σύμφωνα με τη DW, στη Γερμανία καθιερώνει πιο πολλές «ελευθερίες» ή «προνόμια», όπως πολλοί πιστεύουν, για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της πανδημίας. Ο γενικός κανόνας είναι ότι όποιος έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου θα αντιμετωπίζεται πλέον όπως εκείνος που μόλις έκανε αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό. Αυτό σημαίνει ότι οι εμβολιασθέντες μπορούν να επισκέπτονται ελεύθερα, πλέον, τα εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια, ενώ θα μπορούν να συναντούν άλλους εμβολιασμένους χωρίς αριθμητικούς περιορισμούς. Και παρότι για την εστίαση ο νέος νόμος δεν περιέχει συγκεκριμένη πρόβλεψη, πολλοί εικάζουν ότι αυτό θα είναι το επόμενο βήμα. Ωστόσο, η υποχρεωτική χρήση μάσκας δεν αναιρείται, προς το παρόν τουλάχιστον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments