Οικονομία

Πέτσας: «Νέα έκτακτη χρηματοδότηση προς τους Δήμους»

Πέτσας: «Νέα έκτακτη χρηματοδότηση προς τους Δήμους»
Πέτσας: Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, όπου αναφέρθηκε στην περαιτέρω ενίσχυση των δήμων αλλά και στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Πέτσας: Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, όπου αναφέρθηκε στην περαιτέρω ενίσχυση των δήμων αλλά και στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, όπου αναφέρθηκε στην περαιτέρω ενίσχυση των δήμων αλλά και στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Για τη στήριξη στους δήμους

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην οικονομική ενίσχυση ύψους 187,1 εκατ. ευρώ που δόθηκε στους δήμους, το προηγούμενο έτος, καθώς στην έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ, των προηγούμενων μηνών. Όπως επισήμανε, η οικονομική αυτή στήριξη προς την Αυτοδιοίκηση ήταν απαραίτητη, καθώς και οι δήμοι με τη σειρά τους στήριξαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, είτε αναστέλλοντας την επιβολή δημοτικών τελών, ώστε να πάρουν ανάσα όσοι δεν είχαν εμπορική δραστηριότητα, είτε ρυθμίζοντας χρέη που δημιουργήθηκαν το τελευταίο έτος της πανδημίας. «Θα χρειαστεί μία ακόμα ένεση. Θα κάνουμε μία αποτίμηση από τον Μάρτιο μέχρι και το τέλος Μαΐου και σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, θα συνδράμουμε ξανά τους δήμους, για να συνεχίζουν να στηρίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε τοπικό επίπεδο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Ποια τα χρηματοδοτικά εργαλεία των δήμων

Ο κ. Πέτσας έκανε εκτενή αναφορά και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας στη διάθεσή τους, προκειμένου να βάλουν μπροστά -όπως είπε- επενδυτικά έργα, τα οποία θα αλλάξουν την όψη των τοπικών κοινωνιών. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, ύψους 2,5 δις, αλλά και στο παλαιότερο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», ύψους 1 δις ευρώ.

Για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών απάντησε και στο θέμα της μεταφοράς της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους. Πρόκειται, όπως είπε, για μία συζήτηση, η οποία θα εκκινήσει μαζί με τη συζήτηση για μία αναμόρφωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), των χρημάτων δηλαδή που έχει η Αυτοδιοίκηση α’ και β΄ βαθμού, προκειμένου να υλοποιήσει τον προϋπολογισμό της.

«Πρόθεσή μας είναι, όντως, να μεταφερθεί ο ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά αυτό θα γίνει έπειτα από συζήτηση, η οποία θα ακολουθήσει τη βασική θεσμική αλλαγή που μας μένει ακόμα να κάνουμε στην Αυτοδιοίκηση και που δεν είναι άλλη από την λεγόμενη «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση». Δηλαδή, το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων θα έρθει μαζί με πόρους. Ποτέ εμείς δεν θα μεταφέρουμε αρμοδιότητες χωρίς πόρους. Αυτά θα πάνε χέρι-χέρι», επισήμανε ο κ. Πέτσας.

Για το νέο εκλογικό νόμο

Αναφορικά με τον νέο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι μπαίνει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Ο κ. Πέτσας ανέπτυξε τις τρεις βασικές αλλαγές που φέρνει το σχέδιο νόμου. Συγκεκριμένα, τη δυνατότητα να εκλέγεται κάποιος με 43% από τον πρώτο γύρο, είτε στον δήμο, είτε στην περιφέρεια, το όριο εισόδου 3%, ανάλογο με αυτό που ισχύει και για στις εθνικές εκλογές και τον λελογισμένο περιορισμό του αριθμού των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων. Όπως υπογράμμισε, οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2023 και πλέον η θητεία των νέων δημάρχων και περιφερειαρχών θα επανέλθει στην πενταετή διάρκεια από την τετραετή που είναι τώρα.

«Ο νόμος Σκουρλέτη είναι ένας νόμος, ο οποίος απέτυχε. Έφερε ακυβερνησία», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι ο νέος εκλογικός νόμος έχει «αγκαλιαστεί» από πάρα πολλούς δημάρχους, αρκετοί από τους οποίους προέρχονται και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Μία από τις πρώτες αλλαγές που έκανε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να δώσει αρμοδιότητες στην οικονομική επιτροπή των δήμων, προκειμένου να κάμψουμε αυτή την ακυβερνησία και να μπορέσει η κάθε δημοτική αρχή να λάβει αποφάσεις προς την κατεύθυνση του προγράμματος, για τo οποίo την επέλεξαν οι πολίτες στις εκλογές. Αυτό ήταν το πρώτο φάρμακο, η οριστική θεραπεία έρχεται με την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου».

Αναφερόμενος στις εθνικές εκλογές, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως έχει επισημάνει αρκετές φορές και ο Πρωθυπουργός. «Έχουμε περάσει τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες μία πρωτοφανή κρίση. Η επανεκκίνηση είναι δεδομένη μετά το τέλος της πανδημίας. Θα πιάσουμε το νήμα ακριβώς από εκεί που το αφήσαμε, καθώς ποτέ δεν σταματήσαμε τις μεταρρυθμίσεις παρά τις κρίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, το επόμενο διάστημα, θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς και οι πολίτες θα κρίνουν την πορεία αυτής της Κυβέρνησης στο τέλος της τετραετίας», σημείωσε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments