Ελλάδα

Κορωνοϊός: Υποφέρουν συναισθηματικά οι υγειονομικοί

Κορωνοϊός: Υποφέρουν συναισθηματικά οι υγειονομικοί
Κορωνοϊός: Νέα έρευνα του ΑΠΘ, ρίχνει φως στις ψυχικές συνέπειες που επέφερε η πανδημία στους υγειονομικούς.
Κορωνοϊός: Νέα έρευνα του ΑΠΘ, ρίχνει φως στις ψυχικές συνέπειες που επέφερε η πανδημία στους υγειονομικούς.

Πτώση εμφανίζει στην Ελλάδα ο κορωνοϊός, με τα κρούσματα να μειώνονται. Ο ιός έχει αφήσει όμως ανεξίτηλο το στίγμα του. Εννιά στους δέκα επαγγελματίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υποφέρουν συναισθηματικά λόγω της πανδημίας, αναφέρει έρευνα του ΑΠΘ. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα μελέτης για την επίδραση της πανδημίας στην ψυχολογία αυτής της κατηγορίας των εργαζομένων, ένα μεγάλο ποσοστό (αθροιστικά 88,7%) παρουσίασε αρνητικά συναισθήματα.

Υπενθυμίζεται πως για το τελευταίο 24ωρο, ανακοινώθηκαν 2.188 νέες λοιμώξεις, 1.077 εκ των οποίων εντοπίστηκαν στην Αττική.

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Τι αναφέρει η έρευνα

Η μελέτη των Δ. Μουστακλή, Δ. Μπάτζου, Ε. Κυριακίδου, Δ. Καββαδά, Σ. Χεριστανίδη, Ε. Σιδηρόπουλο, Γ. Παπαζήση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Υγεία και Περιβαλλοντικοί Παράγοντες»,του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, παρουσιάστηκε στο 10ο Επιστημονικό Συνέδριο Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Η πανδημία της Covid19 συνιστά μια παγκόσμια απειλή λόγω της εύκολης μετάδοσής της και της ευρείας μετακίνησης των ανθρώπων διεθνώς. Η Ελλάδα κατάφερε να διαχειριστεί το πρώτο κύμα της πανδημίας ικανοποιητικά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι επαγγελματίες υγείας έχουν υποστεί σημαντικές ψυχικές συνέπειες εξαιτίας του επικίνδυνου εργασιακού τους περιβάλλοντος», σημειώνεται στη μελέτη με την οποία επιχειρήθηκε η αξιολόγηση του αντίκτυποu της πανδημίας στους επαγγελματίες υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Το 47,2% των ερωτηθέντων στο πλαίσιο της μελέτης δήλωσαν πως το κυρίαρχο συναίσθημα τους κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν η ανησυχία. Συγκρατημένα ενθαρρυντικό θεωρείται το γεγονός πως μόλις το 6,3% δήλωσε συμπτώματα κατάθλιψης εξαιτίας της πανδημίας. Στη μελέτη αναφέρεται ότι αθροιστικά, το 88,7% των συμμετεχόντων παρουσίασε αρνητικά συναισθήματα.

Κορωνοϊός: Ανησυχούν περισσότερα για το μέλλον της πανδημίας οι γυναίκες

Οι γυναίκες φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για το μέλλον της πανδημίας σε σχέση με τους άντρες. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, «ενδιαφέρον εύρημα αποτελεί το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες που ήταν γονείς, εκδήλωσαν ιδιαίτερη ανασφάλεια ως προς τα προστατευτικά μέτρα της μονάδας τους, σε σχέση με τους άτεκνους επαγγελματίες υγείας».

Από τη μελέτη προέκυψε το συμπέρασμα ότι η ευαισθητοποίηση των φορέων για την εισαγωγή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών στους χώρους εργασίας, κρίνεται απαραίτητη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στη σωματική και ψυχική υγεία των επαγγελματιών υγείας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments