Ελλάδα

Αθηναϊκή μετάλλαξη: Η ανησυχία των ειδικών

Αθηναϊκή μετάλλαξη: Η ανησυχία των ειδικών
Αθηναϊκή μετάλλαξη: Οι εκτιμήσεις των ειδικών.

Ανησυχία έχει προκαλέσει στη χώρα μας η ύπαρξη της μετάλλαξης Β 1.1.318, η οποία έχει ονομαστεί στα ελληνικά media ως αθηναϊκή, για την οποία μίλησαν ο Δημήτρης Παρασκευής και ο Θάνος Δημόπουλος. Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης τέθηκε σχετική ερώτηση στη Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία κλήθηκε να απαντήσει εάν το παραλλαγμένο στέλεχος που εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας προβληματίζει του ειδικούς.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών απάντησε τα εξής:

«Σχετικά με τη μετάλλαξη που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας, δε μπορεί να πει κανείς ότι δεν ανησυχεί κανείς για ό,τι παραλλαγμένο παρουσιάζεται. Υπάρχουνε όμως τα συστήματα αυστηρής επιτήρησης, καταγραφής και πιστεύω ότι οι ειδικοί – οι γενετιστές, οι επιδημιολόγοι – θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη, που ας ελπίσουμε να είναι πολύ περιορισμένη».

Στο ίδιο κλίμα κυμαίνεται και η εκτίμηση του Πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνου Δημόπουλου. Ως προς τις μεταλλάξεις και ιδιαίτερα για εκείνη που έχει εντοπιστεί στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Δημόπουλος δήλωσε ότι οι ειδικοί ανησυχούν καθώς υπάρχουν συνδυασμοί μεταλλάξεων που συνδέεονται με υψηλή μεταδοτικότητα.

Ιδιαίτερα, σε περίπτωση που εμφανιστούν νέες μεταλλάξεις, κάποια από αυτές ενδέχεται να είναι εξαιρετικά μεταδοτική.

Παρασκευής: Αποτελεσματικά τα εμβόλια στην αθηναϊκή μετάλλαξη

Για την αθηναϊκή μετάλλαξη μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, ο οποίος δήλωσε ότι η μετάλλαξη που εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας δεν είναι ανησυχητική, καθώς τα εμβόλια την αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά.

«Δεν υπάρχει ένδειξη ότι είναι πιο μολυσματικό», επισήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, τονίζοντας ότι «ενδεχομένως να αφορά ένα απλό φαινόμενο το οποίο διασπείρεται σε πιο κλειστές ομάδες πληθυσμού».

«Δε μας ανησυχεί ιδιαίτερα», υπογράμμισε καθώς «τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι και αυτής της μετάλλαξης».

Μαγιορκίνης: Τι ισχύει για το στέλεχος 318

Απαντώντας σε ερώτηση για τις μεταλλάξεις στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε πως «το στέλεχος 318 είναι ένα στέλεχος το οποίο η παλιά απομόνωσή του βρίσκεται στη Νιγηρία. Πρόκειται για ένα στέλεχος που έχει τη μετάλλαξη 484Κ, είναι μία μετάλλαξη η οποία σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή».

«Να ξεκαθαρίσω ότι αυτό το 10% που, από ό,τι είδα, αναφέρεται σε διάφορα σημεία, δεν είναι το 10% των κρουσμάτων, αλλά το 10% ενός επιλεγμένου δείγματος μεταλλαγμένων» συμπλήρωσε και συνέχισε πως «δεν είναι ότι το 10% των κρουσμάτων στην Αττική αποδίδεται σε αυτό το στέλεχος, αλλά έχει γίνει μία επιλογή συγκεκριμένη, γιατί γίνεται διερεύνηση και περιχαράκωση του συγκεκριμένου στελέχους αυτή τη στιγμή. Και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στο 10% όλων των κρουσμάτων της Αττικής. Είναι ένας πολύ συγκεκριμένος πληθυσμός, ο οποίος αυτή τη στιγμή αναλύεται».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments