Ελλάδα

Παρασκευής: Αποτελεσματικά τα εμβόλια στην αθηναϊκή μετάλλαξη

Παρασκευής: Αποτελεσματικά τα εμβόλια στην αθηναϊκή μετάλλαξη
Παρασκευής: Ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ δήλωσε πως δεν είναι ανησυχητική η μετάλλαξη που εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας.

Μετά την ινδική μετάλλαξη, η οποία σύμφωνα με τον ΠΟΥ έχει εντοπιστεί σε 44 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, έκανε την εμφάνισή της και η αθηναϊκή μετάλλαξη. Γι’ αυτή μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, ο οποίος δήλωσε ότι η μετάλλαξη που εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας δεν είναι ανησυχητική, καθώς τα εμβόλια την αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά.

«Δεν υπάρχει ένδειξη ότι είναι πιο μολυσματικό», επισήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, τονίζοντας ότι «ενδεχομένως να αφορά ένα απλό φαινόμενο το οποίο διασπείρεται σε πιο κλειστές ομάδες πληθυσμού».

«Δε μας ανησυχεί ιδιαίτερα», υπογράμμισε καθώς «τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι και αυτής της μετάλλαξης».

Αναφερόμενος στα ενδεχόμενα μέτρα που ίσως εφαρμοστούν σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, όπου παρατηρείται αύξηση της διασποράς του ιού, ο κ. Παρασκευής επισήμανε μιλώντας στην εκπομπή Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για να γίνει έλεγχος αυτής της διασποράς.

«Είμαστε σε επικοινωνία με τις τοπικές Αρχές. Αν τυχόν συνετίζεται, ενδεχομένως να ληφθούν μέτρα όχι προς την κατεύθυνση όμως των τοπικών lockdown».

«Αν χρειαστούν περισσότερα μέτρα τότε θα τα εισηγηθούμε», κατέληξε ο καθηγητής.

Δημόπουλος: Ανησυχία για την αθηναϊκή μετάλλαξη

«Όταν το 50% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου μπορούμε να αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε διαφορετικά. Το CDC έχει δώσει οδηγία για μη ανάγκη χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους», ανέφερε ο κ. Δημόπουλος σήμερα σε εμφάνισή του στον ΣΚΑΪ.

Ως προς τις μεταλλάξεις και ιδιαίτερα για εκείνη που έχει εντοπιστεί στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Δημόπουλος δήλωσε ότι οι ειδικοί ανησυχούν καθώς υπάρχουν συνδυασμοί μεταλλάξεων που συνδέεονται με υψηλή μεταδοτικότητα.

Ιδιαίτερα, σε περίπτωση που εμφανιστούν νέες μεταλλάξεις, κάποια από αυτές ενδέχεται να είναι εξαιρετικά μεταδοτική.

Η νέα μελέτη του ΕΚΠΑ για τα εξουδετερωτικά αντισώματα από τα εμβόλια έδειξε ότι υπερέχει η Pfizer σε αντισώματα όταν έχει χορηγηθεί και η δεύτερη δόση. Γι’ αυτό, όπως είπε ο κ. Δημόπουλος, προτείνουν οι ειδικοί να γίνεται η δεύτερη δόση της AstraZeneca νωρίτερα, στις 8 εβδομάδες.

Το εμβόλιο της Pfizer παρουσιάζει πάνω από 90% στα αντισώματα, 50 μέρες μετά τη δεύτερη δόση. Επίσης, επεσήμανε ότι πρέπει να διατηρήσουμε τους εμβολιαστικούς ρυθμούς όπως είναι και να πειστούν όσοι δεν έχουν ακόμη κάνει το εμβόλιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments