Ελλάδα

Self test σχολεία: Οι αλλαγές στην διανομή τους

Self test σχολεία: Οι αλλαγές στην διανομή τους
Self test σχολεία: Μαθητές και εκπαιδευτικοί αναμένεται να παίρνουν από τα φαρμακεία δύο τεστ, ένα για την άλλη εβδομάδα και ένα για την μεθεπόμενη.

Νέες οδηγίες ισχύουν από αύριο για τα self test στα σχολεία. Να θυμίσουμε ότι πλέον λόγω των προβλημάτων στην πλατφόρμα, τα αποτελέσματα γίνονται δεκτά και με γραπτές βεβαιώσεις. Ακόμη, έχουν εκδοθεί οι οδηγίες σχετικά με ότι ισχύει για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Πιο συγκεκριμένα, από αύριο Τετάρτη 19/5 έως και το Σάββατο 22/5 (κατά τις εργάσιμες ώρες, πλην διακυντερεύσεων και διημερεύσεων) θα γίνεται η προμήθεια από τα φαρμακεία των self test για μαθητές, εκπαιδευτικούς και για διοικητικό και λοιπό προσωπικό.

Δύο τεστ διαθέσιμα στα φαρμακεία

Σε αυτή τη φάση μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προμηθευτούν δύο self test από τα φαρμακεία. Τα δύο αυτά self tests θα είναι για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ένα δηλαδή για την ερχόμενη και ένα για τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη νέα οδηγία, από την περασμένη Δευτέρα απαιτείται η διενέργεια self test μία φορά την εβδομάδα, για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της χώρας.

Η υποχρέωση επεκτείνεται στον ιδιωτικό τομέα

Υποχρεωτική είναι η διενέργεια ενός self test γι’ αυτήν την εβδομάδα επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, διευκρινίζοντας ότι, για την εβδομάδα που τελειώνει στις 23 Μαΐου 2021, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους κλάδους που εμπίπτουν στις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. (λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών, φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, φορείς παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, δραστηριότητες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, τουρισμός και ωφελούμενοι των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών) Αυτοί θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συστήνει τη διενέργεια και δεύτερου self test για τον καλύτερο έλεγχο του επιδημιολογικού φορτίου και τον ταχύτερο περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το αποτέλεσμα θα πρέπει να δηλώνεται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».

Τι προβλέπεται εάν το self test είναι θετικό

Για τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό των σχολικών μονάδων, μπορούν να δηλώσουν το αποτέλεσμα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, με την οποία μπορούν να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test.

Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές, οι οποίοι μπορούν μέσω της σχολικής τους κάρτας, στην οποία θα έχει δηλωθεί το θετικό αποτέλεσμα, να μεταβούν για διενέργεια δωρεάν rapid test σε δημόσια δομή. Σε περίπτωση που το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, ενώ εάν είναι αρνητικό οι ενδιαφερόμενοι λαμβάνουν σχετική βεβαίωση και επιστρέφουν στο σχολείο.

Σημειώνεται ότι η διάθεση των self test γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Ιδιαίτερα, για τους εκπαιδευτικούς και τους ανήλικους μαθητές γίνεται βάσει του ΑΜΚΑ τους, ενώ τα self test των ανήλικων μαθητών παραλαμβάνουν γονείς και κηδεμόνες με τον ΑΜΚΑ των μαθητών. Υπενθυμίζεται ότι η διάθεση των self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο τις εργάσιμες ημέρες.

Self test σχολεία

SELF TEST (ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments