Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Σημαντική η συνεργασία στην άμυνα της ΕΕ

Βαρβιτσιώτης: Σημαντική η συνεργασία στην άμυνα της ΕΕ
Βαρβιτσιώτης: O αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών μίλησε σχετικά με την σημασία της Στρατηγικής Αυτονομίας της ΕΕ και τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μίλησε για την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει. Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος είχε μιλήσει σχετικά με τον ρόλο της Χαμάς στην σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστίνης. Ακόμη, ο υπουργός έχει αναφέρει σχετικά με την Τουρκία ότι οι εθνικές θέσεις είναι αδιαπραγμάτευτες.

Πιο συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία της Στρατηγικής Αυτονομίας της ΕΕ και στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στον τομέα της άμυνας και της διεθνούς ασφάλειας, κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Κοΐμπρα της Πορτογαλίας.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Οι διεθνείς κρίσεις προκαλούν έλλειμμα ασφάλειας

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ζούμε σε έναν ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο και ότι τίποτα πλέον δεν είναι δεδομένο.

Σημείωσε ότι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτής της γρήγορης αλλαγής αποτελεί η κρίση της πανδημίας, ενώ το ίδιο διαπιστώνεται και στα ζητήματα της διεθνούς ασφάλειας. Προσέθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έναν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στα ζητήματα αυτά, αυξάνοντας την επιρροή της στο διεθνές σύστημα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα ασφάλειας που προκαλούνται από τις διεθνείς κρίσεις.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, είπε ακόμα ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για την επίτευξη σύγκλισης των απόψεων των κρατών-μελών όσον αφορά τον πίνακα δεικτών για τη γεωπολιτική, την πράσινη και την ψηφιακή διάσταση της ανθεκτικότητας, δεδομένων των διαφορετικών προσεγγίσεων που υπάρχουν.

Απαραίτητοι συμπληρωματικοί πόροι

Ταυτόχρονα, επισήμανε την ιδιαίτερη βαρύτητα της συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να αναβαθμιστεί χωρίς επικαλύψεις και να διαθέτει τους απαραίτητους συμπληρωματικούς πόρους, ώστε η Ευρώπη να παίξει τον ρόλο στον οποίο τα κράτη-μέλη συμφωνούν.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός συμμετείχε σε Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για το Κράτος Δικαίου, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της πορτογαλικής Προεδρίας.

Βαρβιτσιώτης: «Στην Ελλάδα, πιστεύουμε βαθιά σε αυτό τον πανευρωπαϊκό Διάλογο»

«Στην Ελλάδα, πιστεύουμε βαθιά σε αυτό τον πανευρωπαϊκό Διάλογο που ζητά τη φωνή και τη συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών», τονίζει ο κ. Βαρβιτσιώτης και προσθέτει: «Συμμετέχουμε ενεργά με προτάσεις και ιδέες, με αφετηρία τους 6+1 άξονες της ελληνικής πρότασης: το ευρωπαϊκό πλαίσιο ‘Αμυνας και Ασφάλειας, τις ευρωπαϊκές πολιτικές συνοχής, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό, την έρευνα και την καινοτομία με έμφαση στο ρόλο της νεολαίας, τη στρατηγική εμβάθυνσης της ΟΝΕ και το τρίπτυχο «Κράτος Δικαίου-Δημοκρατία-Ανθρώπινα Δικαιώματα»».

«Τελικά, μέσα από τη Διάσκεψη, οι Έλληνες θα μπορέσουμε όχι μόνο να επιβεβαιώσουμε τον σταθερό ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό, αλλά και να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον της ηπείρου μας. Να συστρατευτούμε δυναμικά στον αγώνα για μια νέα Ευρώπη, ανοιχτή, φιλόδοξη, ισχυρή», υπογραμμίζει.

«Γιατί, τέσσερις δεκαετίες μετά την ένταξή μας, βλέπουμε πια στην Ευρώπη το σπίτι μας. Και θέλουμε το σπίτι μας να είναι όχι μόνο ασφαλές και στέρεο, αλλά επίσης να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται συνεχώς. Με αυτό το στόχο, θα συνεχίσουμε και την επόμενη δεκαετία, ώστε το ευρωπαϊκό σπίτι μας να διαπρέψει στην παγκόσμια γειτονιά του», καταλήγει.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments