Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Οι εθνικές θέσεις είναι αδιαπραγμάτευτες

Βαρβιτσιώτης: Οι εθνικές θέσεις είναι αδιαπραγμάτευτες
Βαρβιτσιώτης: Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μίλησε σε συνέντευξη του σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις τονίζοντας τις εθνικές θέσεις.

O Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μίλησε σχετικά με τις πάγιες ελληνικές θέσεις και την τουρκική προκλητικότητα. Πολλές φορές ο υπουργός έχει μιλήσει σχετικά με την Τουρκία. Οι δηλώσεις του έρχονται στον απόηχο της κόντρας Δένδια – Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα Υπουργού.

Πιο συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στον Real FM, τόνισε ότι «Η σθεναρή στάση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και στον Έβρο και το Αιγαίο, αλλά και με τη διεθνοποίηση και ευρωπαϊκοποίηση των ελληνοτουρκικών διαφορών και, τέλος, με την ξεκάθαρη τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα, είναι που έχει φέρει την Τουρκία αυτή τη στιγμή στο να αναζητά τρόπο αντίδρασης απέναντι στην Ελλάδα και όχι το αντίστροφο».

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Βαρβιτσιώτης: «Πολύ σωστά έπραξε ο κ. Δένδιας»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι πολύ σωστά έπραξε ο κ. Δένδιας και έθεσε με πληρότητα και σαφήνεια όλες τις προκλητικές συμπεριφορές της Τουρκίας, υπενθυμίζοντας επίσης ότι δεν το έπραξε μόνος του, καθώς πριν από μερικές εβδομάδες η Ευρώπη είχε θέσει όλο το πλαίσιο των τουρκικών παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου αλλά και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου στην έκθεση Μπορέλ.

Στην ίδια συνέντευξη, όπως επισημαίνεται, ο κ. Βαρβιτσιώτης επανέλαβε ότι υπάρχει μία ελληνοτουρκική διαφορά, που αφορά τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών, ενώ απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διευκρίνισε ότι δεν θα έπρεπε να μιλάει μικρόψυχα απέναντι στην ελληνική εξωτερική πολιτική που υπερασπίζεται πάγιες εθνικές θέσεις. «Δεν είμαστε εμείς αυτοί που πήγαμε και αναγνωρίσαμε δικαιώματα από μόνοι μας στην Τουρκία, ούτε σύραμε χορούς φιλικούς που δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα» σχολίασε.

Βαρβιτσιώτης: «Η Τουρκία θα πρέπει να δείξει ότι επιθυμεί την εξομάλυνση των σχέσεων»

Όσον αφορά την επόμενη μέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, σημείωσε ότι η Ελλάδα έστειλε το μήνυμα στην Άγκυρα πως δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει από τις πάγιες εθνικές θέσεις και ότι η Τουρκία θα πρέπει να δείξει αν επιθυμεί την εξομάλυνση των μεταξύ μας σχέσεων με την αποφυγή προκλήσεων και μονομερών ενεργειών.

Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός προσέθεσε ότι, όπως αντιλήφθηκε και ο ίδιος από τις επισκέψεις του στη Ρώμη και το Παρίσι, έχει διαμορφωθεί ένα βαρύ κλίμα στις διμερείς σχέσεις ευρωπαϊκών χωρών με την Τουρκία, που πιέζει την τουρκική πλευρά, ενώ οι αντιδράσεις τους δεν τη φέρνουν πιο κοντά στη θετική ατζέντα που εναγωνίως προσδοκά από την πλευρά της Ευρώπης.

Τέλος, σχετικά με το Κυπριακό, όπως σημειώνεται, ο κ. Βαρβιτσιώτης επανέλαβε ότι η λύση των δύο κρατών που προτείνει η Τουρκία δεν γίνεται αποδεκτή ούτε από τα Ηνωμένα Έθνη ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ζητά να παρευρεθεί στην πενταμερή ως παρατηρητής, κάτι που στηρίζει η Ελλάδα.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments