Διεθνή

ΗΠΑ κορωνοϊός: Ανησυχία προκαλούν οι πλαστές κάρτες εμβολιασμού

ΗΠΑ κορωνοϊός: Ανησυχία προκαλούν οι πλαστές κάρτες εμβολιασμού
ΗΠΑ κορωνοϊός: Οι πλαστές κάρτες εμβολιασμού άρχισαν να εμφανίζονται στο διαδίκτυο.

Μετά την είδηση πως η Pfizer εντόπισε πλαστά εμβόλιά της να κυκλοφορούν σε Πολωνία και Μεξικό, οι ΗΠΑ έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των πλαστών καρτών εμβολιασμού.

Ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, Ρομπ Μπόντα, προειδοποίησε χθες για πλαστές κάρτες εμβολιασμού κατά της Covid-19, που άρχισαν να εμφανίζονται στο εμπόριο και στο διαδίκτυο, υπενθυμίζοντας στο κοινό τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση τέτοιων πλαστών πιστοποιητικών.

«Έχουν περιέλθει σε γνώση μας πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες πλαστές κάρτες εμβολιασμού κατά της Covid-19 έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαφήμισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και σε μπλογκ, προκειμένου να επιτρέπουν σε ορισμένους να παρουσιάζονται ως εμβολιασμένα άτομα», έγραψε ο εισαγγελέας σε ένα δελτίο Τύπου.

«Τα πλαστά αυτά πιστοποιητικά βλάπτουν την υγεία και την ασφάλεια των Καλιφορνέζων και είναι επίσης παράνομα», υπογράμμισε ο Ρομπ Μπόντα, υπενθυμίζοντας πως πρόκειται για ομοσπονδιακό έγκλημα.

«Σας παρακαλώ, μην αγοράζετε πλαστές κάρτες, μην κατασκευάζετε τη δική σας και μην συμπληρώνετε ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού με ψευδείς πληροφορίες», επέμεινε ο εισαγγελέας.

Όλοι οι Καλιφορνέζοι ηλικίας 12 ετών και άνω έχουν δωρεάν πρόσβαση στο εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού και μια επίσημη κάρτα τους παραδίδεται από την πρώτη δόση.

Αυτό δεν εμπόδισε έναν ιδιοκτήτη μπαρ στο Κλέμεντς, μια μικρή πόλη της Καλιφόρνιας, να κατασκευάσει πλαστές κάρτες, που πούλαγε 20 δολάρια το κομμάτι στο ταμείο του καταστήματός του, έως τη σύλληψή του, στις αρχές Μαΐου.

Αμερικανικά ΜΜΕ κάνουν επίσης λόγο για μαθήματα παραχάραξης καρτών, που κυκλοφορούν σε διαδικτυακά φόρουμ, όπου συχνάζουν αρνητές των εμβολιασμών και σε ιστότοπους πώλησης από ιδιώτες σε ιδιώτες.

Pfizer: Επιβεβαιώνει την ύπαρξη πλαστών εμβολίων σε Πολωνία και Μεξικό

Η φαρμακευτική εταιρία Pfizer ανέφερε ότι έχει εντοπίσει πλαστές εκδόσεις του εμβολίου της στο Μεξικό και στην Πολωνία.

Οι συγκεκριμένες δόσεις του εμβολίου κατασχέθηκαν από τις Αρχές των δύο χωρών και δοκιμές απέδειξαν ότι ήταν πλαστές. Συγκεκριμένα, στο Μεξικό τα εμβόλια είχαν πλαστές ετικέτες, ενώ στην Πολωνία θεωρούταν ότι η ουσία που περιείχε σχετιζόταν με αντιρυτιδική θεραπεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι τα ψεύτικα εμβόλια εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την παγκόσμια δημόσια υγεία, και ζήτησε να σταματήσει η κυκλοφορία τους.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είπε στο ABC News ότι γνώριζε για την ύπαρξη των πλαστών εμβολίων στο Μεξικό και την Πολωνία, ενώ δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τις τοπικές αρχές και την Pfizer «όπως απαιτείται».

Οι ερευνητές είπαν στο BBC τον Μάρτιο ότι είδαν μια «απότομη αύξηση» στις διαφημίσεις εμβολίων στο dark net, σχετικά με εμβόλια κατά του κορωνοϊού, πιστοποιητικά εμβολιασμών και πλαστά έγγραφα αρνητικού covid test.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments