Διεθνή

ΠΟΥ πανδημία: 6 με 8 εκατομμύρια παγκοσμίως οι θάνατοι

ΠΟΥ πανδημία: 6 με 8 εκατομμύρια παγκοσμίως οι θάνατοι
ΠΟΥ πανδημία: Ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι έχει αυξηθεί δύο με τρεις φορές η υπερβάλλουσα θνητότητα που έχει παρουσιάσει ο κορωνοϊός.

Σύμφωνα με έκθεση του ΠΟΥ για την πανδημία, υπολογίζεται ότι οι θάνατοι από κορωνοϊό έχουν φτάσεις τους 6 με 8 εκατομμύρια. Να θυμίσουμε ότι ο οργανισμός ανέφερε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά κόντρα στις μεταλλάξεις. Αλλά είχε εκδώσει πόρισμα, το οποίο αναφέρει πως το εμβόλιο της Astrazeneca μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρά τις θρομβώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η υπερβάλλουσα θνητότητα είναι δύο έως τρεις φορές υψηλότερη από τους θανάτους που αποδίδονται στον κορωνοϊό από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων τον Δεκέμβριο 2019 στην Κίνα.

Σχετικά με την θνητότητα

Με την ευκαιρία της δημοσίευσης της ετήσιας έκθεσης για τις παγκόσμιες στατιστικές υγείας, ο Π.Ο.Υ αναφέρει η νόσος προκάλεσε τον περασμένο χρόνο τουλάχιστον 3 εκατομμύρια θανάτους, εμμέσως ή αμέσως, ενώ ο επίσημος αριθμός των θανάτων που αποδίδονται στον κορωνοϊό ανήλθε σε περίπου 1,8 εκατομμύριο.

Ο οργανισμός υπολογίζει σε 3,4 εκατομμύρια τους ανθρώπους που πέθαναν απευθείας από την νόσο μέχρι τον Μάιο 2021. «…ο αριθμός αυτός είναι στην πραγματικότητα 2 έως 3 φορές υψηλότερος. Αρα υπολογίζω με ασφάλεια ότι περί τα 6 έως 8 εκατομμύρια θάνατοι θα ήταν η εκτίμηση σε μία προειδοποιητική αναφορά», δήλωσε η Σαμίρα Ασμα, γενική υποδιευθύντρια Στοιχείων και Αναλύσεων, κατά την διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., η εκτίμηση περιλαμβάνει τόσο τους θανάτους που δεν έχουν καταγραφεί, όσο και τους έμμεσους θανάτους που οφείλονται στην έλλειψη νοσοκομειακής φροντίδας ή τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και άλλους παράγοντες. Ο οργανισμός δεν έδωσε στοιχεία για την υπερβάλλουσα θνητότητα που έχει καταγραφεί κατά την διάρκεια της πανδημίας.

«Είναι μια ακαθόριστη απειλή»

Αν και η υγειονομική κατάσταση στην Ευρώπη βελτιώνεται, τα διεθνή ταξίδια πρέπει να αποφεύγονται «ενώπιον μια συνεχούς απειλής και νέων αβεβαιοτήτων», προειδοποίησε επίσης ο Χανς Κλούγκε, επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με το ανησυχητικό νέο παραλλαγμένο στέλεχος που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία και εντοπίστηκε στις μισές από τις περίπου 50 χώρες της περιοχής.

«Είναι μια ακαθόριστη απειλή», τόνισε η Κάθριν Σμόλγουντ, που είναι αρμόδια για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον ΠΟΥ Ευρώπης. «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει». Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ, στην περιοχή που καλύπτει μέρος της κεντρικής Ασίας, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε κατά 60% σε ένα μήνα, από το 1,7 εκατ. στα μέσα Απριλίου στις 685.000 την περασμένη εβδομάδα.

«Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει πάντα να παραμένουμε σε επαγρύπνηση…η αύξηση της κινητικότητας, οι φυσικές επαφές και οι συναθροίσεις μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της μετάδοσης στην Ευρώπη», επέμεινε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την περιοχή, τονίζοντας ότι τα απαραίτητα ταξίδια συνεχίστηκαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments