Πολιτική

Μητσοτάκης Μεταναστευτικό: Το μήνυμα προς την Τουρκία

Μητσοτάκης Μεταναστευτικό: Το μήνυμα προς την Τουρκία
Μητσοτάκης Μεταναστευτικό: O πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να μειώσει ακόμα περισσότερο τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο.

O Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σχετικά με το μεταναστευτικό στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία. Να θυμίσουμε ότι είχε προαναγγείλει την πρόθεση της κυβέρνησης για ένα νέο κλιματικό νόμο, ο οποίος θα βοηθήσει την Ελλάδα να συμμετέχει στις διεθνείς πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της FRONTEX Fabrice Leggeri.  Στη συνάντηση έλαβαν μέρος, από ελληνικής πλευράς, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. Μητσοτάκης μεταναστευτικό

“Θα ήθελα να ενθαρρύνω την Τουρκία να παραμείνει προσηλωμένη στη Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας”

Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι “Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να απευθυνθώ για άλλη μια φορά στον γείτονά μας, την Τουρκία, και να την ενθαρρύνω να παραμείνει προσηλωμένη σε όσα προβλέπει η Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας και να εργαστεί πιο ενεργά για την αποτροπή των παράτυπων αφίξεων και για να μειώσει περαιτέρω τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο.

Γνωρίζουμε πως έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, αλλά γνωρίζουμε ακόμη πως έχουμε περίπου 1.500 άτομα στα νησιά, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί και θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Τουρκία. Θα ήταν ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα ενίσχυσης της συνεργασίας μας αν δέχονταν αυτούς τους ανθρώπους πίσω στην Τουρκία. Προσβλέπω πάντοτε σε εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για το ζήτημα της μετανάστευσης.”

Αναγνώριση του ρόλου της FRONTEX

«Η δυνατότητα που μας δίνεται να κάνουμε αυτή τη συνάντηση σήμερα είναι πραγματικά μια μεγάλη ανταμοιβή για τον Οργανισμό μας. Είναι η αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει η FRONTEX, ως οργανισμός προστασίας χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων και η αναγνώριση της δράσης εκατοντάδων γυναικών και ανδρών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις της FRONTEX και φιλοξενούνται από την Ελλάδα», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Leggeri.

«Η παράτυπη μετανάστευση είναι μέρος της αποστολής μας, να την παρακολουθούμε, να την εντοπίζουμε και να την αντιμετωπίζουμε, περιλαμβανομένων των επιστροφών.Θα ήθελα να επαναλάβω τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε όλα τα κράτη – μέλη και συγκεκριμένα την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις επιστροφές. Όταν θα είναι και πάλι εφικτές οι επανεισδοχές από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα και να συνεργαστούμε με την Τουρκία και όλες τις τρίτες χώρες που εμπλέκονται στη διαδικασία της επιστροφής. Αυτό είναι μέρος της αποστολής μας και θα ήθελα να επαναλάβω πως εργαζόμαστε σε αυτό», επισήμανε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της FRONTEX.

Διευκόλυνση της νόμιμης μετανάστευσης, καταπολέμηση των δικτύων διακινητών

«Είναι κρίσιμο, όταν συζητείται στην Ευρώπη το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, να διασφαλιστεί ότι η FRONTEX θα διατηρήσει τον νευραλγικό ρόλο της στην προστασία των κοινών συνόρων μας», υπογράμμισε κατά την εισαγωγική συζήτηση ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να διευκολύνει τη νόμιμη μετανάστευση αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει να καταπολεμήσει τα δίκτυα διακινητών. Να μην επιτρέψουμε να υπάρξουν ξανά επεισόδια μαζικής παράτυπης μετανάστευσης, όπως συνέβη στον Έβρο και συμβαίνει τώρα στην Ισπανία. Είναι σημαντικό όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Frontex στην εκτέλεση της αποστολής της», σημείωσε ο κ. Μηταράκης. Νότης Μηταράκης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments