Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Υπάρχει κύμα οργής για την Λευκορωσία

Βαρβιτσιώτης: Υπάρχει κύμα οργής για την Λευκορωσία
Βαρβιτσιώτης: Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών μίλησε σχετικά με τις κυρώσεις που πρόκειται να επιβληθούν στην Λευκορωσία.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μίλησε σχετικά με την Λευκορωσία και τις κυρώσεις που σχεδιάζονται από πλευράς της ΕΕ. Να θυμίσουμε ότι οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν στη σημερινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την εκτροπή και τον εξαναγκασμό σε προσγείωση στο Μινσκ της Λευκορωσίας αεροσκάφους της Ryanair, καθώς και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε στελέχη του κρατικού μηχανισμού του Αλεξάντρ Λουκασένκο. Παρόν είναι και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που βρίσκεται στην βελγική πρωτεύουσα και θα θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής.

Πιο συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μίλησε στην ΕΡΤ σχετικά με την Λευκορωσία, λέγοντας ότι «Δεν επιτρέπεται να κατεβάσεις ένα αεροπλάνο που περνάει πάνω από τη χώρα σου για να συλλάβεις κάποιον. Αυτό είναι κάτι το πρωτοφανές».

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

“Υπήρχε ένα κύμα οργής από όλες τις χώρες μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στους δημοσιογράφους της εκπομπής «Συνδέσεις» δήλωσε για τις ενέργειες της Ελληνικής Κυβέρνησης: «Ο Πρωθυπουργός από χθες καταδίκασε την ενέργεια και μάλιστα με αρκετά υψηλούς τόνους. Αρκετά πια με το καθεστώς Λουκασένκο και την κατάσταση η οποία επικρατεί στη Λευκορωσία».

Περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Υπουργείου Εξωτερικών ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμασταν σε επικοινωνία, όλο το απόγευμα χθες με τους ομολόγους μας. Υπήρχε ένα κύμα οργής από όλες τις χώρες μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέναντι σε αυτή την ενέργεια. Αυτή η πρωτοφανής ενέργεια έχει να κάνει με την ασφάλεια των πτήσεων, με κανόνες οι οποίοι έχουν ορισμένα απαραβίαστα».

Οι κυρώσεις στην Λευκορωσία

Απαντώντας στην ερώτηση για το πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε: «Οι πρώτες ιδέες έχουν σχέση με τον ουσιαστικό, αεροπορικό αποκλεισμό της Λευκορωσίας. Να μη μπορούν να πετάνε αεροπλάνα πάνω από τη Λευκορωσία, κάτι που κατέστησαν και οι Λευκορωσικές αρχές ότι είναι αδύνατον, αλλά και να μη δεχόμαστε πια πτήσεις από τη χώρα ή το αντίστροφο».

Οι δηλώσεις Μισέλ

«Οι συνέπειες και οι πιθανές κυρώσεις θα συζητηθούν» στη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε ο εκπρόσωπος. Αυτό το «συμβάν άνευ προηγουμένου» δεν «θα μείνει χωρίς συνέπειες», διεμήνυσε ο ίδιος ο κ. Μισέλ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η Λευκορωσία ανέπτυξε χθες Κυριακή καταδιωκτικό για να αναχαιτίσει το Boeing 737. Ο ιστότοπος της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Nexta ανέφερε ότι ο πρώην διευθυντής του Ρομάν Προτάσεβιτς, που επέβαινε στο αεροσκάφος, συνελήφθη όταν αυτό προσγειώθηκε στο Μινσκ, πληροφορία που επιβεβαίωσε αργότερα η λευκορωσική κρατική τηλεόραση.

Το αεροσκάφος της Ryanair εκτελούσε πτήση από την Ελλάδα στη Λιθουανία, χώρες μέλη της ΕΕ και του NATO. Αργότερα χθες, το αεροσκάφος συνέχισε εντέλει την πτήση του προς το Βίλνιους, όπου προσγειώθηκε. «Καλώ τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως τον επιβάτη που τέθηκε υπό κράτηση και να εγγυηθούν όλα τα δικαιώματά του», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ, αναφερόμενος στον κ. Προτάσεβιτς. Κομισιόν ταξίδια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments