Ελλάδα

Κορωνοϊός: Συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί με AstraZeneca

Κορωνοϊός: Συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί με AstraZeneca
Κορωνοϊός: Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο εκτιμώμενος κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου TTS μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών.

Μπορεί τις Τετάρτες να έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τον Βασίλη Κικίλια στην καθιερωμένη ενημέρωση, ωστόσο χθες υπήρξε μία έκτακτη συμμετοχή, της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε το επόμενο στάδιο του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας, το οποίο αφορά το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού εμβολιασμών των πολιτών ηλικίας 30 έως 34 ετών από το Σάββατο, με όλα τα εμβόλια διαθέσιμα.

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφονται μετά τον εμβολιασμό, ενώ τόνισε πως οι εμβολιασμοί με AstraZeneca θα συνεχιστούν κανονικά. Ελλάδα κορωνοϊός

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας (TTS) μετά τη χορήγηση του εμβολίου της εταιρίας AstraZeneca.

Από τις περιπτώσεις αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών και η μια σε άνδρα ηλικίας 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε και εξήλθε από το Νοσοκομείο, 3 νοσηλεύονται και μια γυναίκα δυστυχώς κατέληξε.

Συγκριτικά σημειώνεται ότι κατά τους τελευταίους δύο μήνες, 62 γυναίκες ηλικίας 30 έως 49 ετών νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ για επιπλοκές της νόσου COVID-19 και 28 κατέληξαν.

Σύμφωνα με τα παραπάνω και δεδομένου ότι η επιδημία στη χώρα μας είναι σε εξέλιξη, η Επιτροπή κρίνει πρώτον ότι το όφελος από τον εμβολιασμό εξακολουθεί να υπερτερεί του ενδεχόμενου κινδύνου εκδήλωσης του συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά του ιού στη χώρα μας, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο εκτιμώμενος κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου TTS μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών.

Επιπλέον, η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα εμβόλια mRNA που δεν έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο TTS είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, άλλωστε το έχουμε αναφέρει και άλλες φορές από αυτό το βήμα, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Αλλαγή της δεύτερης δόσης με διαφορετικό τύπο εμβολίου, συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρομβοεμβολικού επεισοδίου με ή χωρίς θρομβοπενία μετά την πρώτη δόση.

Επιπλέον, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στα νούμερα εμβολιασμών που έχουν γίνει μέχρι και σήμερα:

  • 3.662.292 δόσεις εμβολίου της Pfizer/BioNTech
  • 499.799 δόσεις εμβολίου της Moderna
  • 88.730 δόσεις εμβολίου της Johnson & Johnson
  • 905.915 δόσεις εμβολίου της AstraZeneca

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments