Διεθνή

ΕΜΑ εμβολιασμοί: Δεν υπάρχει ανάγκη τρίτης δόσης

ΕΜΑ εμβολιασμοί: Δεν υπάρχει ανάγκη τρίτης δόσης
ΕΜΑ εμβολιασμοί: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου ανέφερε ότι δεν υπάρχει ανάγκη τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι αξιωματούχοι της ΕΜΑ ανακοινώθηκε η έγκριση της  χρήση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά 12-15 τών. Να θυμίσουμε ότι η Άνγκελα Μέρκελ ανήγγειλε πως στις 7 Ιουνίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί των εφήβων.

Τα διαθέσιμα στοιχεία για τη διάρκεια της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια Covid-19 δεν δείχνουν να υπάρχει ανάγκη για τρίτη, ενισχυτική δόση, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Σε επαφή με τις παρασκευάστριες εταιρείες

O EMA βρίσκεται πάντως σε επαφή με τις παρασκευάστριες εταιρείες προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι τρίτη δόση δεν απαιτείται. Για την τελική απόφαση θα χρειαστούν «επιπλέον ενδείξεις», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

H Pfizer είχε προηγουμένως υποστηρίξει ότι για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα χρειαστεί πιθανότατα τρίτη, ενισχυτική δόση σε διάστημα 8-12 μηνών μετά τον αρχικό εμβολιασμό. Η Pfizer έχει εξάλλου έχει ξεκινήσει τις δοκιμές διπλού εμβολίου για τον κοροναϊό και τον πνευμονιόκοκκο, το οποίο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως τρίτη δόση για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων έναντι της Covid-19.

Το συνδυαστικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Ανάλογη είναι και η προσέγγιση της Novavax που δοκιμάζει συνδυαστικό εμβόλιο για Covid-19 και εποχική γρίπη. Παρόλα αυτά, περισσότεροι από 12 διακεκριμένοι λοιμωξιολόγοι και ειδικοί των εμβολίων δήλωσαν στο Reuters ότι ο αρχικός εμβολιασμός ίσως προσφέρει προστασία διαρκείας έναντι του αρχικού κοροναϊού και των νέων στελεχών που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Ορισμένοι από τους ειδικούς αυτούς δήλωσαν ανήσυχοι για το γεγονός ότι οι προσδοκίες του κοινού καθορίζονται από στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας αντί από επιστήμονες, αν και πολλοί συμφωνούν ότι είναι σώφρον εκ μέρους των εταιρειών να προετοιμάζονται για ενδεχόμενη τέτοια ανάγκη.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο Cell Reports Medicine δείχνει εξάλλου ότι τα αντισώματα μπορεί να φθίνουν μετά τον εμβολιασμό ή τη φυσική λοίμωξη, ωστόσο η λεγόμενη κυτταρική ανοσία, μέσω των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, παραμένει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η ανακοίνωση της ΕΜΑ

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής εμβολιασμών του ΕΜΑ, το εμβόλιο της Pfizer κρίθηκε ασφαλές και για παιδιά 12 – 15 ετών.

Ο Καβαλέρι πρόσθεσε πως, σύμφωνα με τις δοκιμές που έγιναν, κανένα παιδί δεν εμφάνισε λοίμωξη Covid-19. Πρόσθεσε πως ισχύουν τα ιδια δεδομένα όπως και στους ενήλικες, δηλαδή ο εμβολιασμός θα πραγματοποιείται σε δύο δόσεις, ενώ και οι παρενέργειες που παρατηρήθηκαν, ήταν κοινές με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες που δέχτηκαν το σκεύασμα.

Στη συνέχεια, ο Καβαλέρι έκανε γνωστό πως τέσσερα αντιιικά φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων τελούν επί του παρόντος υπό αναθεώρηση από τον EMA. «Είμαστε σίγουροι ότι ορισμένες από αυτές τις αναθεωρήσεις θα οδηγήσουν σε εξουσιοδοτημένες θεραπείες κατά της Covid έως το τρίτο ή τέταρτο τρίμηνο του 2021». Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments