Διεθνή

Σασόλι: Η Τουρκία να σεβαστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα

Σασόλι: Η Τουρκία να σεβαστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα
Σασόλι: Να σεβαστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα», κάλεσε την Τουρκία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

«Ηχηρό» μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, όπου κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα αν θέλει να παραμείνει σε ευρωπαϊκό δρόμο.

Την ίδια ώρα στην Τουρκία ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης 4 ετών και 1 μήνα, ενώ αναμένεται και η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα.

Σασόλι: Το μήνυμα προς την Τουρκία

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε πολύ ξεκάθαρα ότι δεν βλέπουμε καμία προσπάθεια υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών, των θεμελιωδών ελευθεριών στην Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν πολύ αυστηρό και επικριτικό για τις πολιτικές της Τουρκίας και πολύ αυστηρό ενάντια στην πολιτική που ασκεί η Τουρκία. Υπάρχει ανάγκη για διάλογο φυσικά, αλλά όταν το άλλο μέρος που δεν θέλει να κάνει διάλογο, δεν υπάρχει τρόπος, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτή τη βάση», είπε ο κ. Σασόλι στην ΕΡΤ και τόνισε: «Ζητούμε από την Τουρκία να αλλάξει την πολιτική της, την τροχιά και ζητάμε από την Τουρκία να σεβαστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα. Εάν αυτή η προϋπόθεση δεν υπάρχει, η ύπαρξη διαλόγου είναι πολύ δύσκολη».

Σασόλι

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι γιατί τα σύνορα κάθε ευρωπαϊκής χώρας είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Τα κυπριακά σύνορα, τα ελληνικά σύνορα, είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Επιβεβαιώσαμε αυτή την αρχή: Η ασφάλεια του καθενός από εμάς συνδέεται με την ασφάλεια όλων μας. Για αυτό πρέπει να ενισχύσουμε την ασφάλεια του ευρωπαϊκού χώρου», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε πως «αυτή η προσπάθεια για την ανάκαμψη είναι πολύ σημαντική, καθώς μεταφέρει απαραίτητους πόρους που βοηθούν τις οικονομίες των 27 να αναπτυχθούν. Πιθανότητα το βάθος της κρίσης ήταν τέτοιο που θα χρειαστούμε περισσότερες παρεμβάσεις. Πιστεύω πως αρκετά εργαλεία όπως το SURE μπορούν να μετατραπούν σε μόνιμα εργαλεία στο μέλλον, και να είναι προσιτά σε όλους. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η αλληλεγγύη και το κοινό χρέος θα πρέπει να είναι προσιτά σε όλους».

Αντιμέτωπος με τετραετή φυλάκιση ο Ιμάμογλου

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης 4 ετών και 1 μήνα, εξαιτίας δήλωσης που να είχε κάνει για τις δημοτικές εκλογές του 2019. Ο Ιμάμογλου, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), κατηγορείται για δημόσια εξύβριση μελών της εκλογικής επιτροπής της Τουρκίας, ανέφερε χθες το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Είχε διαψεύσει τις κατηγορίες στο πλαίσιο έρευνας που είχε διενεργηθεί στο παρελθόν, κατά την ίδια πηγή. Δεν μίλησε για συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά έκανε «οξείες πολιτικές επικρίσεις», είχε πει. Σασόλι

Ο δήμαρχος φέρεται να είχε αποκαλέσει «ηλίθιους» τους αξιωματούχους της εκλογικής επιτροπής που είχαν ακυρώσει τις εκλογές του Μαρτίου του 2019, σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah. Η επίμαχη δήλωση είχε γίνει στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον Νοέμβριο του 2019, κατά το Ανατολή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments