Οικονομία

Ακίνητα: Τι σπίτι αγοράζετε με 100 χιλιάδες ευρώ –  Πόσα θα πληρώνετε κάθε μήνα

Ακίνητα: Τι σπίτι αγοράζετε με 100 χιλιάδες ευρώ –  Πόσα θα πληρώνετε κάθε μήνα
Ακίνητα: Όλο και περισσότερο αρχίζουν και «ανεβάζουν ταχύτητα» τα ενοίκια ακολουθώντας τις τιμές πώλησης των ακινήτων, ενώ είναι πολύ πιθανό πως με τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα θα «επιστρέψουν» και τα airbnb.

Όλο και περισσότερο αρχίζουν και «ανεβάζουν ταχύτητα» τα ενοίκια ακολουθώντας τις τιμές πώλησης των ακινήτων, ενώ είναι πολύ πιθανό πως με τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα θα «επιστρέψουν» και τα airbnb.

Παράλληλα, οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει να χορηγούν και πάλι στεγαστικά δάνεια μετά από πολλά χρόνια. Οι εξελίξεις αυτές έφεραν στην επιφάνεια το ερώτημα αν είναι η ώρα να αγοράσει κάποιος το δικό του σπίτι.

Ποια τα δεδομένα

Παρά το αυξημένο ενδιαφέρον οι υποψήφιοι ιδοικτήτες ακινήτων στρέφονται γύρω από ακίνητα 100 με 120.000 ευρώ καθώς οι τράπεζες αρνούνται να χρηματοδοτήσουν πάνω από 75-70% της αξίας του ακινήτου.

Οι υποψήφιοι αγοραστές είναι κυρίως 40 ετών, όπου έχουν κάποιες οικονομίες λόγω είτε αποταμιεύσεων είτε περιουσιακών στοιχείων και το ενδιαφέρον εστιάζεται στο να αποκτήσουν ένα συμβόλαιο της τάξης των 100.000 ευρώ με δάνειο που δεν θα ξεπερνά τα 70.000 ευρώ. Αν υπολογίσουμε μια 20ετή περίοδο αποπληρωμής, αυτό σημαίνει ότι ο 40άρης προλαβαίνει να το εξοφλήσει πριν βγει στη σύνταξη, με ένα μηνιαίο κόστος αντίστοιχο με αυτό που θα έδινε για το ενοίκιο.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ανατιμήσεις σχεδόν στο σύνολο της χώρας δείχνουν τα στοιχεία που αφορούν το α’ πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σχετικά με πέρυσι.

Παραδείγματα

Η μέση τιμή στα βόρεια προάστια σύμφωνα με τα στοιχεία του spitogatos.gr ανέρχεται στα 2.373 ευρώ ενώ στα νότια προάστια φτάνει στα 2.703 ευρώ.

Στα Δυτικά προάστια η μέση τιμή φτάνει στα 1.373 ευρώ, στα ανατολικά στα 1.574 ευρώ και στο κέντρο της Αθήνας στα 1.553 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι το ποσό των 100.000 ευρώ παραμένει “αρκετό” για να αποκτηθεί ένα 2άρι ή ένα 3άρι ακόμη και στα βόρεια προάστια.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments