Διεθνή

Ερντογάν Τουρκία: Νέο ιστορικό χαμηλό για την λίρα

Ερντογάν Τουρκία: Νέο ιστορικό χαμηλό για την λίρα
Ερντογάν Τουρκία: Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει με την τουρκική οικονομία, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ιδιαίτερα μετά την νέα πτώση της λίρας.

Η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν έχει διάφορα προβλήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Ένα από αυτά είναι και η συνεχής πτώση της τουρκικής λίρας. Νέο ιστορικό χαμηλό σημείωσε η λίρα έναντι του δολαρίου λόγω νέων εκκλήσεων του Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε σε συνέντευξή του στο δίκτυο TRT: «Μίλησα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας σήμερα. Είναι επιτακτική ανάγκη να μειώσουμε τα επιτόκια. Γι’ αυτό θα πρέπει να δούμε τον Ιούλιο, Αύγουστο τα επιτόκια να υποχωρούν».

Η δήλωση που προκάλεσε την πτώση της λίρας

H τουρκική λίρα έχανε νωρίτερα 3%, ξεπερνώντας τις 8,8 λίρες ανά δολάριο, μετά τα σχόλια του Ερντογάν. Πλέον χάνει 1% και τελεί υπό διαπραγμάτευση στις 8,62 λίρες ανά δολάριο. Τα σχόλια του Τούρκου ηγέτη διατυπώθηκαν με βάση την πεποίθησή του ότι το πιο χαμηλό κόστος δανεισμού θα βοηθήσει στην επιβράδυνση του πληθωρισμού, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες σε όλον τον κόσμο.

Η μείωση των επιτοκίων θα μειώσει το κόστος των παραγωγών και τελικά θα οδηγήσει σε πιο αργές αυξήσεις των τιμών καταναλωτή, δήλωσε ο Ερντογάν. «Αν αφαιρέσουμε το βάρος των επιτοκίων από τις επενδύσεις και το κόστος, τότε θα εισέλθουμε σε ένα πιο ήρεμο περιβάλλον, διότι τα επιτόκια είναι εκείνα που προκαλούν πληθωρισμό κόστους», σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Προειδοποίηση Ερντογάν προς τις ΗΠΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε χθες Τρίτη τις ΗΠΑ ότι διακινδυνεύουν να «χάσουν έναν πολύτιμο φίλο» καθώς «βάζουν με την πλάτη στον τοίχο» την Τουρκία, δύο εβδομάδες πριν από τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, με φόντο τις συνεχιζόμενες εντάσεις.

«Αυτοί που σπρώχνουν στον τοίχο τη Δημοκρατία της Τουρκίας χάνουν έναν πολύτιμο φίλο», είπε ο κ. Ερντογάν στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον.

Η προειδοποίηση καταγράφηκε λίγες ημέρες πριν από την πρώτη συνάντηση των κ.κ. Ερντογάν και Μπάιντεν τη 14η Ιουνίου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του NATO στις Βρυξέλλες, με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση στη διμερή σχέση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments