Ελλάδα

Κορωνοϊός: Η νέα μετάλλαξη που ανησυχεί τους ειδικούς

Κορωνοϊός: Η νέα μετάλλαξη που ανησυχεί τους ειδικούς
Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη του Νεπάλ φαίνεται πως σχετίζεται με ορειβάτες του Έβερεστ.

Μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες τόσο στην Ελλάδα όσο και το Εξωτερικό προκαλούν οι μεταλλάξεις του ιού, κυρίως επειδή η μολυσματική τους δράση είναι αδιερεύνητη ενώ μπορεί να έχουν «ανοσία» και στα υπάρχοντα εμβόλια.

Μία από τις μεταλλάξεις που τελευταία εμφανίστηκαν στην Ευρώπη και στη χώρα μας, σχετίζεται με το Νεπάλ, και ανησυχεί τους επιστήμονες.

Ειδικότερα, ανησυχία προκαλεί εντός και εκτός Ελλάδας, στέλεχος του κορονοϊού που σχετίζεται με τη μετάλλαξη του Νεπάλ. Αυτό εξήγησε στο Sputnik ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Είναι ίσως η μετάλλαξη που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία καθώς τώρα βρίσκεται υπό μελέτη» εξηγεί χαρακτηριστικά. Το καμπανάκι για τους ειδικούς χτύπησε όταν έγινε γνωστό ότι ένας μικρός αριθμός περιπτώσεων του στελέχους Δέλτα σχετίζεται με μια επιπλέον μετάλλαξη που φέρει το όνομα K417N.

«Μέσα στον επόμενο μήνα θα γίνει γνωστό αν τα εμβόλια καλύπτουν αποτελεσματικά τη συγκεκριμένη μετάλλαξη» όπως εξήγησε ο καθηγητής.

Δείγματα του στελέχους Δέλτα με αυτήν την επιπλέον παραλλαγή εντοπίστηκαν περίπου 90 φορές παγκοσμίως, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά. Ειδικότερα 36 περιπτώσεις εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, 12 περιπτώσεις εντοπίστηκαν στην Πορτογαλία, 12 στις ΗΠΑ και τέσσερις στην Ινδία.

«Στην Ελλάδα φαίνεται ότι έχουμε μόνο δύο κρούσματα μέχρι στιγμής» τονίζει ο κ Μαγιορκίνης. Η αλλαγή βρίσκεται στην πρωτεΐνη του ιού και έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα στη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής.

Από ορειβάτες του Έβερεστ φέρεται να εξαπλώθηκε η «μετάλλαξη του Νεπάλ»

Από τους ορειβάτες του Έβερεστ φέρεται να εξαπλώθηκε η «μετάλλαξη του Νεπάλ» που οδήγησε πιθανότατα στην έκρηξη κρουσμάτων της νόσου Covid- 19 στην Ινδία και ήδη προβληματίζει έντονα τις αμερικανικές και τις ευρωπαικές υγειονομικές αρχές.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», οι Ευρωπαίοι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για την «μετάλλαξη του Νεπάλ», η οποία, όχι μόνο μπορεί να ευθύνεται για την δραματική κατάσταση στην Ινδία αλλά και γιατί δείχνει ανθεκτικότητα απέναντι στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Οι ειδικοί δεν έχουν προς το παρόν καταλήξει στο συμπέρασμα εάν πρόκειται για πιο μολυσματικό στέλεχος του ιού σε σχέση με τα άλλα στελέχη.

Ωστόσο, εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι, η μετάλλαξη αυτή σχετίζεται με την ινδική και τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική και να εμφανίζει μεγαλύτερη «αντίσταση» στα εμβόλια. Για πρώτη φορά κρούσματα της μετάλλαξης αυτής εντοπίστηκαν σε πτήση από το Νεπάλ στην Ιαπωνία.

Σε δεκατρείς ταξιδιώτες από το Νεπάλ που συμμετείχαν σε ομάδα πεζοπορίας στο Έβερεστ, εντοπίστηκε η μετάλλαξη «Δέλτα + K417N» : πρόκειται για την «μετάλλαξη του Νεπάλ», που είναι ένας συνδυασμός της ινδικής και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Οι επιστήμονες στη Βρετανία, όπως επισημαίνουν βρετανικά δημοσιεύματα, είναι σε εγρήγορση καθώς στη χώρα έχουν ήδη καταγραφεί 43 κρούσματα της μετάλλαξης αυτής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments