Ελλάδα

Φρεγάτες Πολεμικού Ναυτικού: Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις νέες προτάσεις

Φρεγάτες Πολεμικού Ναυτικού: Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις νέες προτάσεις
Φρεγάτες Πολεμικού Ναυτικού: Τι συζητήθηκε στο πλαίσιο της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό για τις προτάσεις που αξιολογεί η ηγεσία του στόλου.
Φρεγάτες Πολεμικού Ναυτικού: Τι συζητήθηκε στο πλαίσιο της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό για τις προτάσεις που αξιολογεί η ηγεσία του στόλου.

Ο πρωθυπουργός κος Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας αναφορικά με την αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί για την ενίσχυσή του Πολεμικού Ναυτικού με 4 νέες φρεγάτες. Όπως ανακοινώθηκε, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε δεκτή η εισήγηση να εξεταστούν οι δυνατότητες αξιολόγησης προμήθειας φρεγατών από την Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ολλανδία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επρόκειτο για εσωτερική σύσκεψη, στη διάρκεια της οποίας δεν επρόκειτο να ληφθούν αποφάσεις για το πρόγραμμα των φρεγατών.

Φρεγάτες Πολεμικού Ναυτικού

Φρεγάτες Πολεμικού Ναυτικού

Επισημαίνεται πως η αξιολόγηση των οχτώ συνολικά προσφορών που έχουν κατατεθεί και η σχετική βαθμολογία που έλαβε κάθε μια από αυτές από τη πλευρά των επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού ήταν αποτέλεσμα τριών παραμέτρων, του βεληνεκούς των όπλων που θα φέρουν και της εμβέλειας δράσης τους, της ανθυποβρυχιακής τους ικανότητας και προστασίας και της δυνατότητα τους να αντιμετωπίζουν με επιτυχία  εναέριες απειλές.

Ποια πλοία υπερτερούν στις αξιολογήσεις για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως προς το επιχειρησιακό σκέλος στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται η γαλλική, η γερμανική και η ολλανδική πρόταση.

Έπειτα ακολουθούν οι υπόλοιπες προτάσεις, μεταξύ άλλων και η αμερικανική η οποία σε επιχειρησιακό επίπεδο, μέχρι ώρας τουλάχιστον δεν φαίνεται να εντυπωσιάζει τους αρμόδιους  επιτελείς του ΠΝ.

Παρόλα αυτά πάντως η εξέταση των προτάσεων και η όποια τελική απόφαση πρόκειται να λάβει υπόψη της και άλλους παράγοντες, πέραν των αμιγώς επιχειρησιακών, όπως τα χρονοδιαγράμματα, τις πληρωμές, τον τύπο της σύμβασης, τα ναυπηγεία και το καθεστώς χρηματοδότησης.

Φρεγάτες Πολεμικού Ναυτικού

Φρεγάτες Πολεμικού Ναυτικού

Ως προς το τελευταίο σκέλος, να σημειώσουμε πως είναι ένας τομέας που, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, οι Αμερικανοί μπορούν να αλλάξουν τους συσχετισμούς, καταθέτοντας από οικονομικής άποψης την πιο συμφέρουσα πρόταση, δεδομένου ότι μέσω των προγραμμάτων FMS είναι σε θέση να δανειοδοτήσουν τη χώρα μας, προκειμένου να αποκτήσει τον τύπο της φρεγάτας που οι ίδιοι προσφέρουν.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό έλαβαν μέρος:

  • ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος
  • ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος
  • ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης
  • ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος
  • ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης
  • ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας Αντώνιος Οικονόμου
  • ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) Αριστείδης Αλεξόπουλος

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments