Ελλάδα

Χατζηδεοθοσίου – Καρούζος: Αρνητικά και θετικά του εργασιακού νομοσχεδίου

Χατζηδεοθοσίου – Καρούζος: Αρνητικά και θετικά του εργασιακού νομοσχεδίου
Χατζηδεοθοσίου - Καρούζος: Τα αρνητικά και τα θετικά του εργασιακού νομοσχεδίου που θέλει να περάσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης..

Συζήτηση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που θέλει να περάσει  ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, είχαν ο Γιάννης Χατζηδεοθοσίου και ο Γιάννης Καρούζος. Αφορμή φυσικά η τεράστια κινητοποίηση σε όλη τη χώρα για την πανεργατική απεργία ενάντια στο νέο νομοσχέδιο.

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας και ο εργατολόγος ανέπτυξαν τις απόψεις τους στον ΣΚΑΪ κρίνοντας το, υπό συζήτηση στη Βουλή, νομοσχέδιο και αναφέρθηκαν στα αρνητικά και επικίνδυνα μέτρα που αναμένεται να πλήξουν κι άλλο όλους τους εργαζόμενους, αλλά και ορισμένα θετικά σημεία του νομοσχεδίου.

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είπε ότι διαφωνεί στο θέμα της αποζημιώσεις των εργατοτεχνιτών με αναδρομική ισχύ, καθώς όπως είπε πολλές μικρομεσάιες επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να σηκώσουν το βάρος.

Στα θετικά του νομοσχεδίου ανέφερε την ψηφιακή κάρτα, αλλά ρώτησε ποιος θα πληρώσεις το κόστος, ενώ στο κομμάτι του επιδόματος πατρότητας, είπε ότι θα δυσκολευτούν επιχειρήσεις να καταβάλλουν το 50%.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου, εξέφρασε την διαφωνία του και για το θέμα  διευθέτησης του χρόνου εργασίας  με διαπραγμάτευση εργαζομένου με εργοδότη, καθώς όπως είπε αυτό θα ωφελήσει μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και θα πρέπει να γίνεται μόνο μέσω συλλογικών συμβάσεων.

Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, με τη σειρά του, χαρακτήρισε λάθος να απορρίπτεται συλλήβδην ένα νομοσχέδιο όταν κατά τα 2/3 των διατάξεων ενσωματώνονται στην χώρα μας διεθνείς συνθήκες κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι τώρα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά εντάσσονται στο νομοσχέδιο η προστασία της μητρότητας, οι διατάξεις για την αποσύνδεση της  τηλεργασίας, οι ειδικές άδειες πατρότητας  και η προστασία από την απόλυση, που ήταν ζητήματα που απασχολούσαν περίπου το 40% της δικονομικής πρακτικής.

Σημεία δύσκολα , χαρακτήρισε το σημείο της απόλυσης καθώς  όπως είπε αν απολυθεί κάποιος για οικονομοτεχνικούς λόγος παύεται το δικαίωμα της επαναπρόσληψης, αλλά δίδεται αποζημίωση .

Ο κ. Καρούζος, αναφορικά με την διευθέτηση του 8ωαρου, είπε ότι αυτό στην Ευρώπη εφαρμόζεται από το 1990, όπως είπε  αυτό συμβάλλει στο να μπορεί ο εργαζόμενος να δουλέψει κάποιες μέρες περισσότερο για να φύγει νωρίτερα κάποιες άλλες μέρες και όπως υποστήριξε δεν μπορεί αυτή αυτορρύθμιση να μην προχωρήσει λόγων του κακού εργοδότη που πάντα μπορεί να υπάρχει.

Ζήτησε να υπάρξουν ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα ελέγχουν τα κακώς κείμενα της εργοδοσίας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments