Διεθνή

Αννίτα Δημητρίου: Η νέα πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής

Αννίτα Δημητρίου: Η νέα πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής
Αννίτα Δημητρίου: Η 36χρονη βουλευτής εξελέγη με 25 ψήφους στην δεύτερη ψηφοφορία, ως η νέα πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, κατόπιν πρότασης του κ. Νεοφύτου.

Νέα πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής είναι η 36χρονη Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου. Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα πέρασε από την κυπριακή Βουλή ψήφισμα σχετικά με τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα.

Πιο συγκεκριμένα, η ολομέλεια της κυπριακής Βουλής εξέλεξε την 36χρονη βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου, ως νέα Πρόεδρο του Νομοθετικού Σώματος.

Η κ. Δημητρίου εξελέγη με 25 ψήφους στην δεύτερη ψηφοφορία, υπερισχύοντας των άλλων έξι υποψηφίων που ήταν οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960.

Λίγα λόγια για την νέα Πρόεδρο της Βουλής

Η Αννίτα Δημητρίου είναι Αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) από την 1η Φεβρουαρίου 2020. Σπούδασε Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το University of Kent του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το 2016 είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται Βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας. Διετέλεσε Γραμματέας της Βουλής, Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεων και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών.

Διετέλεσε εκπρόσωπος τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές του 2018 και τον Αύγουστο του 2019 ορίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Γυναικών Πολιτικών Ηγετών (WPL), ως Πρέσβειρα του Δικτύου εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Εχει επιλεγεί από τη γαλλική κυβέρνηση και συμμετείχε στο πρόγραμμα Πρόσκλησης Προσωπικοτήτων του Μέλλοντος (PIPA) στο Παρίσι τον Απρίλιο του 2018 και έχει επιλεγεί από την Αμερικανική κυβέρνηση (International Visitor Leadership Program) να λάβει μέρος στην παρακολούθηση των προκριματικών εκλογών στην Αμερική τον Μάρτιο του 2020 για τις μετέπειτα προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Οι ψηφοφορίες

Στην πρώτη ψηφοφορία εξασφάλισαν η Αννίτα Δημητρίου 17 ψήφους ο Άντρος Κυπριανού 15 ψήφους, ο Νικόλας Παπαδόπουλος 13 ψήφους, ο Χρίστος Χρίστου 4 ψήφους, ο Μαρίνος Σιζόπουλος 13 ψήφους, ο Μάριος Καρογιάν 4 ψήφους και ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου 3 ψήφους.

Σημειώνεται ότι στην ψηφοφορία υπήρχε η δυνατότητα ψήφισης πέραν του ενός υποψηφίου. Στην πρώτη ψηφοφορία, κανείς από τους υποψηφίους δεν εξασφάλισε 29 ψήφους ώστε να εκλεγεί, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς. Η Ολομέλεια προχώρησε στη συνέχεια σε δεύτερη ψηφοφορία στην οποία το ζητούμενο ήταν ένας υποψήφιος να συγκεντρώσει τα 2/5 των θετικών ψήφων των παρόντων ψηφιζόντων Βουλευτών, δηλαδή οι 22 θετικές ψήφοι των 56 παρόντων βουλευτών.

Κατά τη δεύτερη ψηφοφορία απέσυρε την υποψηφιότητά του ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου. Στην δεύτερη ψηφοφορία εξασφάλισαν η Αννίτα Δημητρίου 25 ψήφους ο Άντρος Κυπριανού 18 ψήφους, ο Νικόλας Παπαδόπουλος 13 ψήφους, ο Μαρίνος Σιζόπουλος 13 ψήφους, ο Μάριος Καρογιάν 4 ψήφους και ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου 3 ψήφους.

Οι αρχηγοί ή κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων συνεχάρησαν στη συνέχεια την Αννίτα Δημητρίου την οποία διαβεβαίωσαν για τη διάθεσή τους για συνεργασία. Η κα. Δημητρίου ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των κομμάτων διαβεβαιώνοντάς τους ότι με συνεργασία και σύμπνοια θα αντιμετωπίσουν τις μικρές και μεγάλες προκλήσεις.

Ανακοίνωσε επίσης ότι εντός της εβδομάδας τα κόμματα θα υποβάλουν τις προτάσεις τους για την Επιτροπή Επιλογής και της Επιτροπής Δεοντολογίας και ακολούθως θα καταρτιστούν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές και θα ανακοινωθούν στην επόμενη συνεδρία του Σώματος στις 17 Ιουλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments