Διεθνή

Τζόνσον Ερντογάν: Στην ατζέντα Κυπριακό και Ανατολική Μεσόγειος

Τζόνσον Ερντογάν: Στην ατζέντα Κυπριακό και Ανατολική Μεσόγειος
Τζόνσον Ερντογάν: Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε στον Τούρκο Πρόεδρο την σημασία επίτευξης λύσης στο πεδίο του Κυπριακού.

Ο Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ με τον Ταγίπ Ερντογάν. Να θυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας συναντήθηκε το πρωί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την ταξιδιωτική λίστα της Βρετανίας.

«Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε τη σημασία επίτευξης λύσης του Κυπριακού μέσα από τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών». Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ για τη συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έγινε σήμερα στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Κόκκινη λίστα λόγω κοροναϊου

Σύμφωνα με το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τη μάχη κατά του κορονοϊού και τα εμβολιαστικά προγράμματα που ακολουθούν οι δύο χώρες.

Συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να συνεργαστούν για να νικηθεί η πανδημία αλλά και να για βρεθεί τρόπος να αποκατασταθούν τα ταξίδια μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βρετανία έχει εντάξει την Τουρκία στην κόκκινη λίστα των τουριστικών προορισμών, γεγονός που ουσιαστικά απαγορεύει στους Βρετανούς να την επισκέπτονται.

Τέλος Τζόνσον και Ερντογάν συμφώνησαν να εμβαθύνουν τις διμερείς σχέσεις τους σε μια σειρά από τομείς όπως το εμπόριο και η άμυνα ενώ συζήτησαν και θέματα εξωτερικής πολιτικής όπως οι εξελίξεις στη Συρία, τη Λιβύη και το Αφγανιστάν.

Σε αναμμένα κάρβουνα ο Μπόρις Τζόνσον

Η κυβέρνηση ανέκαθεν έλεγε ότι οι αποφάσεις σε κάθε στάδιο της εξόδου από το lockdown εξαρτώνται από τα στοιχεία, και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός προειδοποίησε για πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων. Οι αποκεντρωμένες κυβερνήσεις στη Σκοτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία είναι αυτές που λαμβάνουν τις περισσότερες αποφάσεις για τη δημόσια υγεία στις περιοχές που είναι υπό τη δικαιοδοσία τους.

Το γραφείο του πρωθυπουργού δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο. Η Βρετανία ανακοίνωσε χθες 8.125 νέα κρούσματα COVID-19, το υψηλότερο ημερήσιο σύνολο από τον Φεβρουάριο, προσθέτοντας ότι ο δείκτης αναπαραγωγής «R» και οι ημερήσιοι δείκτες αύξησης είναι επίσης υψηλότεροι στις τελευταίες εκτιμήσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πανδημία αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Ο Τζόνσον έχει πει ότι μια αύξηση στα κρούσματα ήταν ανέκαθεν αναμενόμενη μετά την τελευταία φάση χαλάρωσης του lockdown τον Μάιο, αλλά αυτό που θα κρίνει την κατάργηση όλων των περιορισμών θα είναι ο βαθμός στον οποίο η εμβολιαστική εκστρατεία της Βρετανίας θα καταφέρει να σπάσει τη σύνδεση μεταξύ κρουσμάτων και θανάτων.

Ο συνολικός απολογισμός θανάτων λόγω της COVID-19 στη Βρετανία είναι πάνω από 127.000 αλλά ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων έχει μειωθεί ύστερα από το τρίτο, πανεθνικό lockdown και την εμβολιαστική εκστρατεία που τρέχει με γρήγορους ρυθμούς. Πάνω από τα τρία τέταρτα των ενηλίκων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments