Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 20/6: Φόβοι για νέο κύμα κορωνοϊού

Κρούσματα σήμερα 20/6: Φόβοι για νέο κύμα κορωνοϊού
Κρούσματα σήμερα 20/6: Οι ειδικοί τονίζουν πως οι εμβολιασμοί πρέπει να προχωρήσουν για να μην υπάρξει νέο κύμα κορωνοϊού.

Τα κρούσματα για σήμερα 20/6 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Την ίδια ώρα εξαιτίας των μεταλλάξεων γεννιούνται φόβοι τέταρτου κύματος το φθινόπωρο, με τους εμβολιασμούς να αποτελούν το κλειδί για την αντιμετώπισή τους. Ανησυχία προκαλεί και η παραλλαγή Δ του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε μόλις 394 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Κρούσματα σήμερα 20/6: Νέο κύμα κορωνοϊού

«Δε θα είναι εύκολο να απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό. Επιτέλους το τρίτο κύμα στην Ελλάδα κατεβαίνει, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τελειώσαμε. Έρχεται επόμενο κύμα, έρχεται ένα καινούργιο στέλεχος του ιού. Η Αγγλία έκλεισε για άλλο ένα μήνα και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα που ήδη έχει ξεκινήσει εκεί», δήλωσε ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης.

«Είναι σημαντικό που έχουμε αυτά τα εμβόλια, ήταν ένα μεγάλο δώρο της επιστήμης σε λιγότερο από ένα χρόνο, με όλους τους κανόνες για να διατηρηθεί η ασφάλεια. Συνέχεια βγαίνουν περισσότερα δεδομένα, τώρα έχουμε πάνω από 2 δισεκατομμύρια εμβολιασμούς σε όλο τον κόσμο και μπορούμε να πούμε με καθαρή καρδιά σε όλους να εμβολιαστούν, ώστε να βοηθήσουμε όλοι στο σταμάτημα της πανδημίας», πρόσθεσε.

Κρούσματα σήμερα 20/6: Φέρνει ανησυχία η μετάλλαξη Δέλτα

Για την μετάλλαξη Δέλτα (ινδική), ο καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου σχολίασε ότι «δε μου αρέσει να κινδυνολογώ, αλλά είναι υπαρκτός κίνδυνος έχει επικρατήσει σε Αγγλία, Ρωσία, έχει πρόβλημα και η Πορτογαλία. Αρχίσαμε και εμείς να έχουμε κρούσματα». «Φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτική κι από την Άλφα που είχαμε μέχρι τώρα που θεωρείτο ότι ήταν πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος. Το στέλεχος της Γουχάν είχε συντελεστή αναπαραγωγής 3 με 4. Η Δέλτα έχει συντελεστή μεταδοτικότητας περίπου 4 με 5» εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου, «είναι ανησυχητική αυτή η μετάλλαξη, γιατί φαίνεται και λίγο να ξεφεύγει από την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια. Όχι πολύ λίγο ξεφεύγει». Με δύο δόσεις, σημείωσε, οι εμβολιασμένοι είναι θωρακισμένοι ίσως λίγο λιγότερο από 90%, αλλά είναι θωρακισμένοι. Για αποφυγή μόλυνσης η προστασία του εμβολίου από μόλυνση πέφτει κοντά στο 80%, ενώ για νοσηλεία το εμβόλιο ακόμα φαίνεται αρκετά αποτελεσματικό.

Κρούσματα σήμερα 20/6: Τι τονίζει για τους εμβολιασμούς ο Χαράλαμπος Γώγος

Ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι όσο προχωράνε οι εμβολιασμοί τα νέα κρούσματα θα μειώνονται όλο και περισσότερο. Όπως σημείωσε, όλες οι καμπύλες οδηγούνται με ταχύτητα προς τα κάτω. Στη συνέχεια, μετέφερε την εκτίμηση του για τους διασωληνωμένους. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, θα έχουμε περίπου 200 στις αρχές Ιουλίου, ενώ στα μέσα του μήνα είναι πιθανό να έχουμε πέσει στους μισούς. Εξαδάκτυλος

Αναφερόμενος στο πολυπόθητο τείχος ανοσίας, ο καθηγητής τόνισε ότι όλα εξαρτώνται από τη μεταδοτικότητα του ιού. «Αν επικρατήσουν οι μεταλλάξεις, σύμφωνα με τα μοντέλα ο αναγκαίος αριθμός εμβολιασμένων αυξάνεται», ήταν τα λόγια του. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι με μια ανοσία που θα φτάνει το 70% του πληθυσμού θα έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα. «Πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα και ευρέως», πρόσθεσε. Ο Χαράλαμπος Γώγος αναφέρθηκε και στις μεταλλάξεις του ιού που προβληματίζουν αρκετό κόσμο. Ο καθηγητής υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει μια καμπάνια προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments