Ελλάδα

Σουρβίνος: Η ινδική μετάλλαξη προσβάλλει νέους και ανεμβολίαστους

Σουρβίνος: Η ινδική μετάλλαξη προσβάλλει νέους και ανεμβολίαστους
Σουρβίνος: Σε συνέντευξη του ο καθηγητής ιολογίας ανέφερε ότι η ινδική μετάλλαξη προσβάλλει νέους και εμβολιασμένους.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις και την επιδημιολογική πορεία μίλησε ο Γιώργος Σουρβίνος. Να θυμίσουμε ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα από την μετάλλαξη Δέλτα, ενώ Τσιόδρας και Χαρδαλιάς είχαν έκτακτη σύσκεψη για το θέμα αυτό.

Εν μέσω σοβαρής ανησυχίας σε όλη την Ευρώπη γα την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα», γνωστής και ως ινδικής μετάλλαξης, ο Γιώργος Σουρβίνος, καθηγητής Ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, τόνισε ότι είναι από 50% έως 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική παράλλαγη, ενώ αναφέρθηκε και στο εμβόλιο που προστατεύει περισσότερο από το συγκεκριμένο στέλεχος.

“Οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και ο μειωμένος εμβολιασμός με μια δόση παρέχει μειωμένη προστασία”

Ο καθηγητής εξήγησε στον ΣΚΑΙ ότι οι μεταλλάξεις ταξιδεύουν, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε πάνω από 23 χώρες και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Στην Κρήτη, όπου εντοπίστηκαν σήμερα 18 νέα κρούσματα της «Δέλτα» ο κ. Σουρβίνος διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει εκτενής ιχνηλάτηση, τα κρούσματα φαίνεται πως δεν σχετίζονται με τον τουρισμό αλλά είναι μόνιμοι κάτοικοι και τα περισσότερα είναι επαφές γνωστών κρουσμάτων.

«Και μιλάμε για πλήρη εμβολιασμό με δύο δόσεις. Οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και ο μειωμένος εμβολιασμός με μια δόση παρέχει μειωμένη προστασία σε ανοσολογικό επίπεδο και είναι κάτι που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα. Χρειαζόμαστε πλήρη (εμβολιασμό) για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία», τόνισε ο κ. Σουρβίνος.

Σχετικά με την μετάλλαξη Δέλτα

Εξήγησε ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει μεταδοτικότητα μεγαλύτερη κατά 50% έως 60% σε σχέση με τη βρετανική αλλά και διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας και νόσησης. Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης «Δέλτα», αναφέρθηκε σε μελέτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που «δείχνουν» προστασία από σοβαρή νόσηση κατά 79% με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 60% με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Για τα άλλα εμβόλια εξήγησε οι επιστήμονες μπορούν να θεωρήσουν ότι εμβόλια αντίστοιχης τεχνολογίας θα παρέχουν και αντίστοιχη προστασία ωστόσο πρόκειται για κάτι που μένει να φανεί σε μελέτες.

Δείτε το βίντεο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments