Διεθνή

Νέα πρόκληση Ακάρ: Η Ελλάδα δεν τηρεί το μορατόριουμ

Νέα πρόκληση Ακάρ: Η Ελλάδα δεν τηρεί το μορατόριουμ
Νέα πρόκληση Ακάρ: Παρά την συμφωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επαναφέρει τα της Γαλάζιας Πατρίδας.

Νέα σφοδρή επίθεση κατά της Ελλάδας, εξαπέλυσε ο Χουλούσι Ακάρ κατά την διάρκεια συνέντευξης του στην εφημερίδα Hurriyet. Να θυμίσουμε πως ο ίδιος είχε αναφέρει πως η Ελλάδα έχει επεκτατικές βλέψεις. Ακόμα, πριν από λίγες μέρες ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει επεκτατική πολιτική από το 1821.

Πιο συγκεκριμένα, προκαλεί εκ νέου ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος με νέες δηλώσεις του, επαναφέρει τα περί προστασίας των συμφερόντων της «Γαλάζιας Πατρίδας», και θέτει για άλλη μια φορά θέμα συνδιαχείρισης του πλούτου στην περιοχή «ανάμεσα στις δύο χώρες», μή υπολογίζοντας κυριαρχικά δικαιώματα. Επιπλέον κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν τηρεί το μορατόριουμ, που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Νέα πρόκληση Ακάρ

“Δυστυχώς, όμως, συναντούμε μερικές φορές τις προκλητικές ενέργειες των Ελλήνων συνομιλητών μας”

Ειδικότερα, ο Ακάρ, υποστήριξε πως η τουρκική πλευρά θέλει να επικεντρωθεί στην θετική ατζέντα, των συνομιλιών που γίνονται στο πλαίσιο της συμμαχίας, για να προσθέσει: «Δυστυχώς, όμως, συναντούμε μερικές φορές τις προκλητικές ενέργειες των Ελλήνων συνομιλητών μας. Για παράδειγμα; Υπάρχει η Συμφωνία των Αθηνών που συνάψαμε αμοιβαία το 1988.

Σε αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε ότι παρόλο που υπάρχει συμφωνία για μορατόριουμ και για μη διεξαγωγή δραστηριοτήτων όπως ασκήσεις μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου και στις εθνικές μας εορτές, αυτό δεν τηρείται».

«Να μοιραστούμε τον πλούτο»

Ο Ακάρ, εμφανίστηκε ανήσυχος για τον ελληνικό λαό, υποστηρίζοντας ότι «η μεγαλύτερη ζημιά στις μάταιες προσπάθειες του Έλληνα γείτονά μας θα είναι για τον ελληνικό λαό. Οι πόροι του ελληνικού λαού δεν πρέπει να χαθούν».

Συνέχισε λέγοντας ότι «είμαστε υπέρ του να μοιραστούμε τον πλούτο αυτής της περιοχής μεταξύ των χωρών μας, με δίκαιο τρόπο και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, και να οικοδομήσουμε μαζί ένα ειρηνικό μέλλον».

Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε βλέψεις, νομικά, για τη γη όποιουδήποτε. Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι, και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, και τα συμφέροντα της Γαλάζιας Πατρίδας μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου».

«Δεν επιτρέπουμε αυτό το τετελεσμένο»

Σχετικά με τα νησιά, ο υπουργός Άμυνας ανέφερε «Σε ποιο μέρος του κόσμου υπάρχουν στο ίδιο σημείο χωρικά ύδατα 6 μίλια και εναέριο χώρο 10 μίλια. Σκεφτείτε ένα νησί. Λένε ότι έχουν 6 μίλια χωρικά ύδατα σε αυτό το νησί.

Αλλά προσπαθούν να δηλώσουν εναέριο χώρο 10 μίλια, στο ίδιο νησί. Πού υπάρχει δίκαιο και δικαιοσύνη σε αυτό; Δεν επιτρέπουμε αυτό το τετελεσμένο, Δεν υπερασπιζόμαστε τίποτα άλλο από τα δικαιώματά μας» πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments