Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 29/6: Σε ύφεση η πανδημία

Κρούσματα σήμερα 29/6: Σε ύφεση η πανδημία
Κρούσματα σήμερα 29/6: Από ότι όλα δείχνουν η πανδημία ομαλοποιείται και σταδιακά έχει σημειωθεί πτώση σε αριθμό κρουσμάτων και θανάτων.

Τα κρούσματα για σήμερα 29/6 αναμένεται να εκδώσει σε λίγη ώρα ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι την Δευτέρα καταγράφηκαν 362 κρούσματα εκ των οποίων τα 201 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 22 νέες λοιμώξεις. Υπενθυμίζουμε πως χθες Σάββατο 26/6 καταγράφηκαν συνολικά 375 νέα κρούσματα.

Από ότι όλα δείχνουν η επιδημιολογική καμπύλη έχει αρχίσει να γίνεται θετική. Με αποτέλεσμα οι ειδικοί να ανακοινώνουν όλο και συχνότερα νέα άρση των μέτρων. Μάλιστα, τόσο την Δευτέρα, όσο και σήμερα (29/6) ανακοινώθηκαν από το κράτος τα προνόμια που ισχύουν για τους εμβολιασμένους. Κρούσματα σήμερα 29/6

Σύσταση για εφήβους 15-17 ετών

Εμβολιασμοί και για τους εφήβους στην Ελλάδα. Η Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει οι έφηβοι ηλικίας 15-17 ετών, καθώς και παιδιά με υποκείμενα νοσήματα να εμβολιαστούν. Την ίδια ώρα ανησυχία επικρατεί για τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ ο ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους μίλησε και για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς που θα ξεκινήσουν σύντομα.

Τον εμβολιασμό των εφήβων 15 – 17 ετών κατά του κορωνοϊού συστήνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, κάτι που έρχεται υπό το φόβο της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς οι κάτω των 18 είναι ανεμβολίαστοι. Εμβολιασμοί Ελλάδα

«Από ότι φαίνεται ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει και εμείς να επισπεύσουμε το βήμα μας» ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου και πρόσθεσε «η νέα μετάλλαξη Δέλτα είναι η πιο μεταδοτική από όλες. Μέσα σε λίγες εβδομάδες μετατράπηκε σε μετάλλαξη μεγάλης ανησυχίας. Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 29 στελέχη της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ προβλέπεται ότι θα επικρατήσει στον πλανήτη μέσα στο καλοκαίρι», δήλωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης η η Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Τα τελευταία στοιχεία

  • Στους 85 και άνω, έχουν εμβολιαστεί το 69% και με τα ραντεβού θα πάμε στο 70%
  • Στους 80-84, το 70% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 71%
  • Στους 75-79, το 81% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 83%
  • Στους 70-74, το 75% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 77%
  • Στους 65-69, το 76% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 77%
  • Στους 60-64, το 70% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 72%
  • Στους 55-59, το 65% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 68%
  • Στους 50-54, το 61% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 64%
  • Στους 45-49, το 54% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 60%
  • Στους 40-44, το 47% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 53%
  • Στους 35-39, το 39% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 43%
  • Στους 30-34, το 34% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 40%
  • Στους 25-29, το 22% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 33%
  • Στους 18-24, το 11% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 20%

Self test και στα σουπερμάρκετ και παντοπωλεία

Τη δυνατότητα διάθεσης self test για τον κοροναϊό από σουπερμάρκετ αλλά και παντοπωλεία κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης δίνει τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή.

Σκοπός είναι η αύξηση των σημείων διάθεσης αυτοδιαγνωστικών τεστ ελέγχου για το καλοκαίρι.

Η διάταξη έχει ισχύ μέχρι τις 30/9/2021 και, σύμφωνα με την τροπολογία, εκτός από τα φαρμακεία self test θα μπορούν πλέον να διαθέτουν και καταστήματα λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών που λειτουργούν νόμιμα ως υπεραγορές τροφίμων (σουπερμάρκετ) ή παντοπωλεία.

Επίσης, η τροπολογία περιγράφει το επιχειρησιακό σχέδιο κατ’ οίκον εμβολιασμού από ιδιώτες γιατρούς πολιτών οι οποίοι αδυνατούν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας. Σύμφωνα με αυτή, οι ιδιώτες γιατροί που θα αναλάβουν το μεγαλύτερο ποσοστό των εν λόγω εμβολιασμών θα μπορούν να τους διενεργούν είτε κατ’ οίκον είτε στο ιατρείο τους, ενώ τις απομακρυσμένες περιοχές θα τις αναλάβει το δημόσιο.

“Να μην υπάρχει εφησυχασμός λόγω καλοκαιριού”

«Ο στόχος του 70% είναι εφικτός με δεδομένο ότι θα έχουμε τη συμμετοχή των πολιτών», σχολίασε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Αταίριαστοι», τόνισε ότι «δεν είμαστε μακριά από το 50% στο τέλος Ιουνίου. Ο στόχος είναι κοντά όπως τον έχουμε υπολογίσει γιατί αν εξαιρέσουμε την AstraZeneca, στα υπόλοιπα εμβόλια είμαστε στο ταβάνι εκεί που θα έπρεπε να ήμαστε».

«Από εδώ και πέρα φαίνεται ότι θα χρειαστεί μια περισσότερη προσπάθεια και επιχειρησιακά έτσι ώστε να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν. Ο στόχος του 70% είναι εφικτός με δεδομένο ότι θα έχουμε τη συμμετοχή των πολιτών», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το πόσοι πολίτες έχουν νοσήσει και συμβάλουν στο συνολικό ποσοστό ανοσίας στην κοινότητα απάντησε ότι αυτή τη στιγμή στο μητρώο είναι καταγεγραμμένοι 440.000 πολίτες που αποδεδειγμένα έχουν νοσήσει. «Το μοναδικό ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν», σημείωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ζητώντας να μην υπάρχει εφησυχασμός λόγω καλοκαιριού.

Έκλεισαν 18.000 ραντεβού οι 18-25

Το τελευταίο 24ωρο άτομα της ηλικιακής ομάδας 18-25 έκλεισαν 18.000 ραντεβού για να εμβολιαστούν κατά της Covid, ενώ ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα είχαν κλειστεί 8-9.000 ραντεβού. Με απλά λόγια, μετά την ανακοίνωση της επιδότησης των νέων που θα επιλέξουν να εμβολιαστούν με το κουπόνι των €150, οι συμμετοχές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα υπερδιπλασιάστηκαν.

Όσοι έχουν εμβολιαστεί θα έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κινητικότητας. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα των προνομίων για τους εμβολιασμένους που θα ανακοινωθούν σήμερα στις 12:30, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης στον ΑΝΤ1. Προνόμια εμβολιασμένων εστίαση Για την εστίαση εξήγησε ότι τα καταστήματα θα χωριστούν σε δυο κατηγορίες. Σε αυτά που θα δέχονται αποκλειστικά μόνο όσους έχουν εμβολιαστεί και σε αυτά που θα δέχονται όλους τους πελάτες.

Σε ό,τι αφορά στην ψυχαγωγία, οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε κινηματογράφους, θέατρα, συναυλίες, φεστιβάλ και αθλητικές εκδηλώσεις χωρίς να χρειάζεται να φορούν μάσκες. Στον αντίποδα, για αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί εξετάζεται είτε να υπάρχει διαφορετική χωρητικότητα, δηλαδή θα μπαίνουν λιγότεροι σε αυτούς τους χώρους, ενώ θα είναι υποχρεωτική η τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως οι μάσκες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ολυμπιακού, η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο στους πλήρως εμβολιασμένους και σε όσους έχουν νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες, ενώ ο Παναθηναϊκός κάνει λόγο για πληρότητα των γηπέδων σε ποσοστό 50% και μόνο για εμβολιασμένους φιλάθλους.

Τι ισχύει σε μπαρ και εστιατόρια

Πλέον έχουμε πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης. Όπως αναφέρει και το ΦΕΚ: «Ενημερώνουμε τα μέλη μας ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ Β2744/26-06-2021 από σήμερα δεν ισχύει το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας στα καταστήματα της εστίασης». Ταυτόχρονα θα πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά τα μέτρα προστασίας πελατών και εργαζόμενων. Σύμφωνα με το τελευταίο ΦΕΚ για τα μέτρα που ισχύουν, στα καταστήματα λιανεμπορίου προβλέπεται διευρυμένο ωράριο λειτουργίας (προαιρετικά) από 7:00 το πρωί μέχρι 21.00 το βράδυ.

Την ανακοίνωση είχε κάνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της περασμένης Τετάρτης, γνωστοποιώντας μια σειρά από άλλα μέτρα τα οποία χαλαρώνουν. Μετά την κατάργηση της χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν υπάρχει συνωστισμός, η επιστροφή στην κανονικότητα συνεχίζεται βήμα-βήμα και με βάση την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Παράλληλα, εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments