Ελλάδα

Self test: Θα διατίθενται και στα σούπερ μάρκετ

Self test: Θα διατίθενται και στα σούπερ μάρκετ
Self test: Δυνατή είναι οι διάθεση των τεστ αυτοδιάγνωσης από τα σούπερ μάρκετ και τα παντοπωλεία, σύμφωνα με νέα τροπολογία.

Πριν από αρκετές μέρες έχει ξεσπάσει ένα μεγάλο πρόβλημα σε ότι αφορά την διανομή των self test. Όλα ξεκίνησαν όταν οι Φαρμακοποιοί ανακοίνωσαν πως από τις 19 Ιουνίου σταματούν την δωρεάν διάθεση των τεστ στα φαρμακεία τους. Αμέσως μετά η Κυβέρνηση συναντήθηκε με τους αρμόδιους φαρμακοποιούς.

Τελικώς οι φαρμοκοποιοί δέχτηκαν την συνέχιση της διανομής. Παρόλα αυτά, κατατέθηκε τροπολογία στην Βουλή που δίνει τη δυνατότητα διάθεσης self test για τον κοροναϊό από σουπερμάρκετ αλλά και παντοπωλεία κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.

Ποιος είναι ο σκοπός της διάταξης

Σκοπός είναι η αύξηση των σημείων διάθεσης αυτοδιαγνωστικών τεστ ελέγχου για το καλοκαίρι. Η διάταξη έχει ισχύ μέχρι τις 30/9/2021 και, σύμφωνα με την τροπολογία, εκτός από τα φαρμακεία self test θα μπορούν πλέον να διαθέτουν και καταστήματα λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών που λειτουργούν νόμιμα ως υπεραγορές τροφίμων (σουπερμάρκετ) ή παντοπωλεία.

Τι προβλέπεται για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς

Επίσης, η τροπολογία περιγράφει το επιχειρησιακό σχέδιο κατ’ οίκον εμβολιασμού από ιδιώτες γιατρούς πολιτών οι οποίοι αδυνατούν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας.

Σύμφωνα με αυτή, οι ιδιώτες γιατροί που θα αναλάβουν το μεγαλύτερο ποσοστό των εν λόγω εμβολιασμών θα μπορούν να τους διενεργούν είτε κατ’ οίκον είτε στο ιατρείο τους, ενώ τις απομακρυσμένες περιοχές θα τις αναλάβει το δημόσιο.

Θετικοί οι Φαρμακοποιοί μετά από δίωρη συνεδρίαση

Μετά από συνεδρίαση που διήρκεσε πάνω από 2 ώρες, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κατέληξε να πει το «ναι» στην πρόταση του Υπουργείου Υγείας, το πρόγραμμα της διάθεσης των self test προς τους πολίτες, να συνεχιστεί από τα φαρμακεία όλης της χώρας για ακόμη δύο μήνες και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Η μόνη προϋπόθεση που έθεσαν οι φαρμακοποιοί είναι τα 4 self test σε κάθε δικαιούχο να δοθούν εφάπαξ και όχι σταδιακά, που θα τους επιβαρύνει με μεγαλύτερο φόρτο εργασίας. Αυτό άλλωστε ήταν και η πρόταση της κυβέρνησης.

Μένει πλέον να φανεί τι θα γίνει με τους δύο «αντάρτες» Φαρμακευτικούς Συλλόγους -της Αττικής και της Αχαϊας- που έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν στον προγραμματισμό της κυβέρνησης. Στην περίπτωση που εμείνουν στην απόφασή τους, το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει πως θα ενεργοποιήσει εναλλακτικά κανάλια διανομής (σούπερ μάρκετ), ώστε να μη μείνουν ακάλυπτοι οι δικαιούχοι.

Η ανακοίνωση του ΠΦΣ για τα self tests

«Με γνώμονα την εξυπηρέτηση του κοινού και με Κοινωνική Ευαισθησία το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. με ψήφους 11 υπερ , 3 κατά και 1 λευκό , αποφάσισε τη συνέχιση της δωρεάν διάθεσης των Self Tests από τα φαρμακεία για τους επόμενους δύο μήνες (7ο και 8ο ).

«Το αίσθημα ευθύνης για την προσπάθεια ελέγχου της Πανδημίας και η Κοινωνική μας Ευαισθησία για την προστασία των πολιτών δεν μας επιτρέπουν άλλες σκέψεις. Ως Φαρμακοποιοί στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες και στηρίζουμε την προστασία τους από τον Κορωνοϊό», δήλωσε ο Πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Απόστολος Βαλτάς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments