Ελλάδα

Βασιλακόπουλος: Νέο lockdown από φθινόπωρο αν πάμε με τον υπάρχον ρυθμό εμβολιασμού 

Βασιλακόπουλος: Νέο lockdown από φθινόπωρο αν πάμε με τον υπάρχον ρυθμό εμβολιασμού 
Βασιλακόπουλος: Ο καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την μετάλλαξη Δέλτα και τον ρυθμό του εμβολιασμού.

Σε φάση αποκλιμάκωσης βρίσκεται η πανδημία στην χώρα όπως αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τονίζοντας ωστόσο ότι παρόλο που η επιδημία πάει καλά δεν σημαίνει ότι τελείωσε. Κατόπιν όλων αυτών ανέφερε πως είναι ορατό το lockdown αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς εμβολιασμού.

Αρχικά, μίλησε για το μοίρασμα των χώρων ψυχαγωγίας σε αμιγείς και μεικτούς. «Η συγκεκριμένη διαδικασία αποδίδει τα υγειονομικά μέτρα προστασίας που αντιστοιχούν στον εμβολιασμένο σε αντιδιαστολή με τον μη εμβολιασμένο», εξέφρασε στον ΑΝΤ1.

“Πρέπει να λειτουργήσουμε με δύο βασικούς πυλώνες”

Και προσέθεσε ότι δεν στερείται κάποιος συμπολίτης μας του δικαιώματος να βγει να φάει σε μια ταβέρνα, καθώς θα υπάρχουν πολλά μεικτά καταστήματα, αλλά με πιο αυστηρά μέτρα ενώ σημείωσε ότι τα μέτρα αυτά αφορούν σε εσωτερικούς χώρους λειτουργίας, εκεί όπου η μεταδοτικότητα του ιού είναι μεγαλύτερη.

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε το εξής: «Πρέπει να λειτουργήσουμε με δύο βασικούς πυλώνες:Πώς θα προστατευτούμε από την εξάπλωση της επιδημίας, δεδομένου και του φόβου για τη μετάλλαξη Δέλτα, και πώς θα δώσουμε κίνητρο στους ανθρώπους να εμβολιαστούν».

Νέο lockdown μετά τις καλοκαιρινές διακοπές;

Και συμπλήρωσε πως «πολύ φοβάμαι ότι μεγάλο μέρος των καταστηματαρχών θα επιλέξουν να είναι μεικτής λειτουργίας στο βωμό του να έχουν μεγαλύτερη γκάμα πελατών».

Όσο για ένα νέο lockdown μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, είπε πως «θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός των εμβολιασμών και έρθει το φθινόπωρο, θα ξαναπάμε σε lockdown διότι το ποσοστό αυτών που θα είναι ευπαθείς θα είναι μεγάλο και το κράτος θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα που θα μας ταλαιπωρήσουν όλους».

«Τα προνόμια στους εμβολιασμένους μπορεί να λειτουργήσουν θετικά»

«Μερικά πράγματα μπορεί να είναι δύσκολα στην εφαρμογή και να ξεφύγουν σε τοπικό επίπεδο, αλλά νομίζω ότι γενικά τα προνόμια στους εμβολιασμένους μπορεί να λειτουργήσουν θετικά. Το υγειονομικό σκέλος λέει ότι ο εμβολιασμένος έχει μικρή πιθανότητα να κολλήσει ο ίδιος ή να μεταδώσει τον ιό και αν κολλήσει ο ίδιος θα νοσήσει ελαφρά», σημείωσε σχετικά με την συζήτηση για την διακριτή μεταχείριση εμβολιασμένων και μη.

Σχετικά με όσους σκέφτονται για τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι «αν κάποιος δεν έχει πάθει κάτι με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, δεν υπάρχει περίπτωση να πάθει με την δεύτερη δόση. Σε τελική ανάλυση, αν χρειαστεί, ας κάνουμε και εδώ ό,τι έκαναν άλλες χώρες, πράγματα που δεν είναι επιστημονικά δικαιολογημένα, που δεν έχουν επιστημονική βάση, να κάνουν δηλαδή τη δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο, αρκεί να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί».

Τέλος, ερωτηθείς για τον εμβολιασμό των παιδιών ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι «ο κίνδυνος να υπάρξει παρενέργεια είναι μηδαμινός, ενώ στην Ελλάδα έχουμε ήδη θρηνήσει τρία παιδιά από κορωνοϊό. Γιατί γονείς έχουν δισταγμό για τα εμβόλια; Γιατί υπήρχαν αλήτες γιατροί, όπως ενός Άγγλου που συνέδεσε το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού με τον αυτισμό. Έχουν γίνει εκατομμύρια παιδιά και δεν έχει υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στον κόσμο. Αν ένα παιδί νοσούσε και νοσηλευόταν στην Εντατική και σας έλεγα ότι υπάρχει ένα καινούριο αντιβιοτικό που μπορεί να το σώσει, θα το δίνατε; Ναι, είναι η απάντηση. Μα γιατί, ενώ είναι κάτι καινούριο; Το ίδιο ισχύει και για το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments