Ελλάδα

Έκδοση σύνταξης: Αποζημίωση αν καθυστερήσει υπέρμετρα

Έκδοση σύνταξης: Αποζημίωση αν καθυστερήσει υπέρμετρα
Έκδοση σύνταξης: Σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου σε περίπτωση που καθυστερήσει να εκδοθεί, ο συνταξιούχος θα δικαιούται αποζημιώσης.

Απόφαση σταθμός για τις συντάξεις ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Να θυμίσουμε ότι με ανακοίνωσή του ο ΕΦΚΑ έκανε γνωστό πως ξεκινά η καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών στους συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα με περισσότερα από 30,1 και έως 44 έτη ασφάλισης, μετά τον επανυπολογισμό των αποδοχών τους με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020.

Πιο συγκεκριμένα, σε υπόθεση που εκδικάστηκα αποφασίστηκε ότι δικαιούνται αποζημίωση οι ασφαλισμένοι, των οποίων καθυστερεί υπέρμετρα η έκδοση της σύνταξης. Αυτό έκρινε το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας και επιδίκασε αποζημίωση ύψους 4.350 ευρώ σε ασφαλισμένη.

Σχετικά με την ασφαλισμένη που κατέθεσε την προσφυγή

Στην προκειμένη περίπτωση που εξέτασε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, η ασφαλισμένη περίμενε τέσσερα ολόκληρα χρόνια μέχρι να λάβει τη σύνταξη της λόγω του υπολογισμού του χρόνου της διαδοχικής ασφάλισής της στον εναγόμενο ασφαλιστικό φορέα.

Όπως περιγράφει η ασφαλισμένη στην αγωγή της, λόγω πράξεων και παραλείψεων των οργάνων του e-ΕΦΚΑ έχασε τμήμα από τη σύνταξή της κατά το χρονικό διάστημα από 9-10-2010 έως 31-8-2012.

Το σκεπτικό της απόφασης

Σύμφωνα με το σημαντικό σκεπτικό του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου ( υπ’αριθμόν 1806/2021) «μπορεί να στοιχειοθετηθεί αστική ευθύνη του ασφαλιστικού οργανισμού , εφόσον η καθυστέρηση αυτή συνδέεται αιτιωδώς με τη ζημία που υπέστη ο ασφαλισμένος».

Μάλιστα οι δικαστές επισημαίνουν ότι το διάστημα που μεσολάβησε «ενόψει του ότι απαιτήθηκε η διενέργεια επιμέρους ελέγχων σε τρία διαφορετικά υποκαταστήματα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, υπερβαίνει το εύλογο εντός του οποίου όφειλετο εναγόμενο να διεκπεραιώσει την απαίτηση της ενάγουσας». Ο ΕΦΚΑ, ο οποίος έχει δικαίωμα άσκησης έφεσης, αντέτεινε ότι δεν έχει κάνει καμία παράνομη πράξη, καθώς τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες και βεβαιώθηκε ο ορθός χρόνος ασφάλισής της.

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου

Για τις πληρωμές των αναδρομικών των συνταξιούχων του Δημοσίου καθώς και των αναδρομικών και αυξήσεων των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016 θα υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments