Ελλάδα

Φωτιά στην Κεφαλονιά: Εφιαλτική νύχτα, δύσκολη η σημερινή μέρα

Φωτιά στην Κεφαλονιά: Εφιαλτική νύχτα, δύσκολη η σημερινή μέρα
Φωτιά στην Κεφαλονιά: Εφιαλτική ήταν η νύχτα στο νησί του Ιονίου με την πύρινη λαίλαπα να καίει τα πάντα στον διάβα της, ενώ σήμερα ρίχνονται ξανά στη μάχη εναέρια μέσα.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Κεφαλονιά και τα πύρινα μέτωπα γύρω από τα χωριά Καπανδρίτι και Αγία Ειρήνη. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν αγώνα για να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τα σπίτια των χωριών. Υπενθυμίζουμε πως η φωτιά μαίνεται από το μεσημέρι του Σαββάτου. Μετά την εφιαλτική νύχτα που έζησαν οι κάτοικοι και οι άνδρες της πυροσβεστικής, σήμερα αναμένεται ακόμα μια δύσκολη μέρα για το νησί του Ιονίου, ενώ στη μάχη ρίχνονται ξανά τα εναέρια μέσα κατάσβεσης.

Επτά είναι οι εστίες που αυτή την ώρα καίνε το νοτιοανατολικό σημείο του Νησιού. Αυτή την στιγμή η πυρκαγιά καίει ανεξέλεγκτη και έχει δοθεί εντολή εκκένωσης των χωριών Μαρκόπουλο, Κρεμμύδι,  Πάστρας και της περιοχής Κολαίτη, μετά από απόφαση του κ. Θεόφιλου Μιχαλάτου, για την προστασία των κατοίκων.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί, αλλά η νύχτα προβλέπεται μακριά. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη της κατάσβεσης μπήκαν και πάλι τα εναέρια μέσα, σύμφωνα με το inkefalonia.gr.

Εκκενώνεται και η περιοχή Κολαιτη, λόγω της πυρκαγιάς, μετά από απόφαση του Δημάρχου Αργοστολίου

Με απόφασή του, ο Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος προχωρά σε εντολή εκκένωσης ακόμη μιας περιοχής και συγκεκριμένα της περιοχής Κολαίτη. Είχε προηγηθεί η εκκένωση των χωριών Μαρκόπουλο, Κρεμμύδι και Πάστρα.

Για την Οργανωμένη Απομάκρυνση Πολιτών ο Δήμαρχος  Aργοστολίο έχοντας υπόψη:

  1. Τις διατάξεις του άρθρου 58 και την παρ.1 του άρθρου 282, του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α΄) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης».
  2. Τις διατάξεις των άρθρων 1 και 13 του Ν. 3013/02 «Περί αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ102, Α΄)
  3. Την αριθ. 1299/2003 (ΦΕΚ 423 B’ / 10-04-2003) Απόφαση Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης με θέμα: Έγκριση του από 7-4-03 Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη «Ξενοκράτης».
  4. Το αριθ. 3515/28-6-2013 3η Έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξ αιτίας Δασικών Πυρκαγιών, στα πλαίσια του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής προστασίας με τη συνθηματική λέξη «Ξενοκράτης».
  5. Το αριθ 2934/06-05-2015 (ΑΔΑ:6ΛΗ8465ΦΘΕ-ΝΜΙ) έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με θέμα: “Κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών για λόγους προστασίας από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών”.
  6. Το Ειδικό Σχέδιο Δράσης για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών για λόγους προστασίας από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών, του Δήμου Αργοστολίου όπως μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί και ισχύει.
  7. Την προφορική εισήγηση του Επικεφαλής Αξιωματικού του Πυροσβεστικού Έργου κ. Ψαρρού Κωνσταντίνου για την ανάγκη υλοποίησης της Ο.Α.Π., στην περιοχή Κολαίτη.

αποφάσισε την οργανωμένη  απομάκρυνση όλου του πληθυσμού που βρίσκεται στην περιοχή Κολαίτη για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται σε αυτήν από την εκδήλωση της πολύ επικίνδυνης δασικής πυρκαγιάς.

Έκτακτη ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας για την πυρκαγιά στον Ελειό

Μηνύματα στο κινητό τους να παραμένουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών έλαβαν οι κάτοικοι των χωριών Πάστρα , Κρεμμύδι, Μαρκόπουλο και Κατελειός από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος, στην Κεφαλονιά, eνισχύονται οι δυνάμεις με ακόμη 25 πυροσβέστες από την 1η ΕΜΑΚ, που μεταβαίνουν με το Α/Φ ATR της ΓΓΠΠ και με 16 πυροσβέστες και 8 οχήματα που μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Κυλλήνη. Συνολικά θα επιχειρούν 106 #πυροσβέστες με 6 ομ. πεζοπόρων, 27 οχήματα, 7 Α/Φ και 2 Ε/Π

Πρόκειται για μια εξαιρετικά μεγάλη δύναμη, την οποία έχει ανάγκη η περιοχή.

Η μεγάλη πυρκαγιά στην Κεφαλονιά ορατή σε περιοχές της Πελοποννήσου

Από την εθνική οδό Πατρών Πύργου και συγκεκριμένα στο ύψος της Γαστούνης Ηλείας είναι εμφανώς ορατή η μεγάλη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην Κεφαλονιά, με δυο μεγάλα μέτωπα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments