Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 05/07: Σε ύφεση οι πανδημικοί δείκτες

Κρούσματα σήμερα 05/07: Σε ύφεση οι πανδημικοί δείκτες
Κρούσματα σήμερα 05/07: Από ότι όλα δείχνουν η πανδημία ομαλοποιείται και σταδιακά έχει σημειωθεί πτώση του αριθμού κρουσμάτων και θανάτων.

Τα κρούσματα για σήμερα Δευτέρα 05/07 αναμένεται να εκδώσει σε λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε πως τα κρούσματα για την Κυριακή 04/07 ανήλθαν σε συνολικά 619. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 03/07, τα κρούσματα είχαν σκαρφαλώσει στα 1.001.

Από ότι όλα δείχνουν η επιδημιολογική καμπύλη έχει αρχίσει να γίνεται θετική, αν και η μετάλλαξη Δέλτα έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα. Με αποτέλεσμα οι ειδικοί να ανακοινώνουν όλο και συχνότερα νέα άρση των μέτρων. Μάλιστα, τόσο την Δευτέρα, όσο και την Τρίτη (29/6) ανακοινώθηκαν από το κράτος τα προνόμια που ισχύουν για τους εμβολιασμένους. Κρούσματα σήμερα 05/07

Όλοι οι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ

«Όσοι είναι εμβολιασμένοι, δεν φτάνουν ποτέ στη ΜΕΘ. Να γίνει αυτό κατανοητό. Και αν νοσήσει κάποιος (εμβολιασμένος) είναι με απλά συμπτώματα και με την μετάλλαξη την τελευταία», είπε μιλώντας την τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα». Η κ. Παγώνη προειδοποίησε ότι τα πράγματα θα είναι τόσο δύσκολα που κανένας δεν θα θέλει να τα σκεφτεί εάν έως το τέλος Αυγούστου, το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου δεν έχει εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού και όχι 70% ή 75%. Κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν καθώς όπως είπε παρατηρείται μια μικρή μείωση στα άτομα που σπεύδουν να εμβολιαστούν στις μικρότερες ηλικίες αν και έχουν αυξηθεί λίγο οι εμβολιασμοί στις ηλικιακές ομάδες των 50, 60 και άνω.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ότι η ομάδα που δεν πρόκειται να πειστεί να εμβολιαστεί γιατί πιστεύει για παράδειγμα ότι κολλάνε τα ψαλίδια στο μπράτσο είναι ένα 5%. Για τους υπολοίπους που είναι διστακτικοί πρέπει να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης στην οποία εκτός από τους γιατρούς πρέπει να συμμετάσχει και η εκκλησία. Τόνισε ότι οι απειλές και το κούνημα δακτύλου δεν αποδίδει ειδικά στους νέους αντίθετα χρειάζεται επανάληψη στα επιχειρήματα ώστε να πειστούν να εμβολιαστούν. Εκτίμησε ότι ήταν λάθος η απόφαση να σταματήσει η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους γιατί ήταν πρόωρη και προκάλεσε χαλαρότητα.

Για τους εμβολιασμούς νέων 15 έως 17 ετών, η Παγώνη τόνισε ότι πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 10 Σεπτεμβρίου προσθέτοντας ότι «οι καθηγητές εννοείται ότι πρέπει να είναι ήδη εμβολιασμένοι». Για τις μικρότερες ηλικίες πρόσθεσε ότι αναμένονται τα αποτελέσματα μελετών που ήδη γίνονται σε άλλες χώρες.

Σαρηγιάννης-Βασιλακόπουλος: 2.000 κρούσματα μέχρι τα τέλη του μήνα

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφεραν ότι βρισκόμαστε στο ξεκίνημα του τέταρτου κύματος, αλλά είναι στο χέρι μας να το σταματήσουμε με τον μαζικό εμβολιασμό. Το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού είναι αυτό που προβληματίζει τους πάντες στη χώρα μας. Οι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να το αποφύγουμε καθώς οι συνέπειές του στην ελληνική οικονομία θα είναι καταστροφικές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πλέον έχουν ανοίξει τα ραντεβού για όλες τις ηλικιακές ομάδες και με την επιλογή εμβολίου.

Την ίδια ώρα παρατηρείται μικρή μείωση στον ρυθμό των εμβολιασμών. Σύμφωνα με τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη αυτό είναι καταστροφικό. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα. «Είμαστε νομίζω στην αρχή του 4ου κύματος.Το τι σημαίνει αυτό έχει να κάνει με το τι θα κάνουμε εμείς, μάς δίνεται δυνατότητα κυρίως μέσω του εμβολιασμού, αλλά και των υπόλοιπων μέτρων προστασίας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ τόνισε ότι αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να έχουμε 2.000 μέχρι τέλος του μήνα. «Αν αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε και οι υπόλοιποι, και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι άνω των 60, θα είναι πολύ σημαντικό πρώτον για να προστατευθούν οι ίδιοι, και δεύτερον για να δώσουμε ανάσες στο ΕΣΥ που αυτή τη στιγμή δεν πιέζεται πάντως, αλλά και στην οικονομία».

Μπορεί το τέταρτο κύμα να πλησιάζει επικίνδυνα αλλά ο κ. Σαρηγιάννης ξεκαθάρισε ότι μπορούμε να το σταματήσουμε νωρίτερα.

Σύψας: Υπάρχει σχέδιο υποχρεωτικού τεστ στους ανεμβολίαστους

«Το 4ο κύμα το βλέπουμε στο βάθος του ορίζοντα. Είναι θέμα χρόνου να φτάσει στην Ελλάδα. Γίνεται ευρεία διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, κάτω από τα “ραντάρ”» σημείωσε ο κ. Σύψας, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN.

«Γύρω στα μέσα Αυγούστου θα έχουμε μεγάλη έξαρση στην Ελλάδα. Η διασπορά γίνεται κυρίως από νέους ανθρώπους, με διάμεση ηλικία τα 27 έτη, και σε χώρους διακοπών, όπως είναι εύλογο. Αργά ή γρήγορα αυτή η διασπορά θα φτάσει τους ανεμβολίαστους. Και έχουμε αρκετούς στην Ελλάδα, δυστυχώς. Αυτό είναι αρκετό για να έχουμε το λεγόμενο τέταρτο κύμα» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους, ο καθηγητής είπε ότι «υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες. Η μια είναι οι αρνητές, που παρασύρονται από ψευδοεπιστημονικές θεωρίες του διαδικτύου. Αλλά και μια πολύ μεγάλη κατηγορία είναι και αυτοί που το αναβάλουν και λένε “δεν βαριέσαι, θα το κάνω το φθινόπωρο”. Δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι είναι αυτοί που θα διασπείρουν τον ιό και θα αποτελέσουν το τέταρτο κύμα. Δεν μπορώ να καταλάβω έναν άνθρωπο άνω των 60 ή που έχει υποκείμενα νοσήματα και δεν φοβάται. Εγώ πραγματικά θα φοβόμουν. Είδαμε τι έγινε την άνοιξη και το φθινόπωρο. Μου κάνει εντύπωση να παίρνουν αυτό το τεράστιο ρίσκο, παραμένοντας ανεμβολίαστοι» υπογράμμισε.

«Απολύτως λογικό μέτρο το τεστ για τους ανεμβολίαστους»

Ο Νίκος Σύψας υποστήριξε στη συνέχεια ότι «καμία ηλικία δεν είναι άτρωτη, έχουμε και νέους ανθρώπους που κατέληξαν άσχημα. Είναι ατελέσφορη η επιλογή του μη εμβολιασμού».

Ερωτηθείς για τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για εστίαση, διασκέδαση και μετακινήσεις, ο κ. Σύψας είπε:

«Η πολιτεία οφείλει για να προασπίσει το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας υγείας. Η μετάδοση του ιού μέσα σε ένα κλειστό χώρο είναι 20 φορές πιο εύκολη. Αν βάλουμε μέσα έναν άνθρωπο που δεν έχει εμβολιαστεί, τότε αυτός αποτελεί ένα δημόσιο κίνδυνο.[…] Είναι από τα απολύτως λογικά μέτρα το τεστ για ανεμβολίαστους. Ήταν ό,τι πρέπει να κάνει η πολιτεία σε συνθήκες πανδημίας. Δεν έχει κάτι προσωπικό με τους ανεμβολίαστους»

Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής τόνισε ότι «η επιτροπή ουδέποτε είπε πετάξτε τις μάσκες», εξηγώντας ότι μεταδόθηκε με τελείως λάθος τρόπο το μήνυμα, «φωτογραφίζοντας» τα Μέσα Ενημέρωσης. «Είδαμε τίτλους “πετάμε τις μάσκες”. Αυτό δεν το κατανοώ. Η επιδημία είναι εδώ, η μετάλλαξη είναι εδώ, το τέταρτο κύμα έρχεται» προσέθεσε.

«Να μην υπάρχει εφησυχασμός λόγω καλοκαιριού»

«Ο στόχος του 70% είναι εφικτός με δεδομένο ότι θα έχουμε τη συμμετοχή των πολιτών», σχολίασε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Αταίριαστοι», τόνισε ότι «δεν είμαστε μακριά από το 50% στο τέλος Ιουνίου. Ο στόχος είναι κοντά όπως τον έχουμε υπολογίσει γιατί αν εξαιρέσουμε την AstraZeneca, στα υπόλοιπα εμβόλια είμαστε στο ταβάνι εκεί που θα έπρεπε να ήμαστε».

«Από εδώ και πέρα φαίνεται ότι θα χρειαστεί μια περισσότερη προσπάθεια και επιχειρησιακά έτσι ώστε να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν. Ο στόχος του 70% είναι εφικτός με δεδομένο ότι θα έχουμε τη συμμετοχή των πολιτών», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το πόσοι πολίτες έχουν νοσήσει και συμβάλουν στο συνολικό ποσοστό ανοσίας στην κοινότητα απάντησε ότι αυτή τη στιγμή στο μητρώο είναι καταγεγραμμένοι 440.000 πολίτες που αποδεδειγμένα έχουν νοσήσει. «Το μοναδικό ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν», σημείωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ζητώντας να μην υπάρχει εφησυχασμός λόγω καλοκαιριού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments