Ελλάδα

Τζανάκης: Να εμβολιαστούν οι ηλικίες 15 με 30 ετών

Τζανάκης: Να εμβολιαστούν οι ηλικίες 15 με 30 ετών
Τζανάκης: Σχετικά με την μετάλλαξη Δέλτα και την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Ο Νίκος Τζανάκης μίλησε σχετικά με την μετάλλαξη Δέλτα και συνέστησε επιτάχυνση των εμβολιασμών. Να θυμίσουμε ότι ο καθηγητής έχει προβλέψει πως πολύ σύντομα θα υπάρχει μονοψήφιος αριθμός θανάτων, κατά την καταμέτρηση των κρουσμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, επικράτηση του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους Δέλτα στη χώρα μας, σε ποσοστό άνω του 70% μέχρι τον Σεπτέμβριο, βλέπει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. Τονίζει μάλιστα ότι αυξάνεται ο κίνδυνος ερχομού ενός νέου, 4ου επιδημικού κύματος που θα «χτυπήσει» νέους σε ηλικία και στην πλειονότητά τους όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Το στέλεχος «Δέλτα» έχει επικρατήσει σε ποσοστό 15% σε κάποιες περιοχές

Σύμφωνα με τον καθηγητή, βάσει της εμπειρίας από την επικράτηση του στελέχους «Άλφα» (βρετανικό) οι υπολογισμοί της επιστημονικής του ομάδας υποδεικνύουν την εξάπλωση του στελέχους «Δέλτα» σε ένα ποσοστό 5-15% σε συγκεκριμένες περιοχές.

«Η πλημμελής γονιδιωματική επιτήρηση σε τυχαιοποιημένα δείγματα δεν μας επιτρέπει να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα σε επίπεδο χώρας. Μια πρώτη εκτίμηση, με ελλιπή όμως στοιχεία, μας υποδεικνύει ένα ποσοστό 0,5-1,5% σε πανελλαδικό επίπεδο. Αν ισχύει αυτό αναμένεται εντός δυο μηνών η επικράτηση του στελέχους σε ποσοστό πάνω από 70%», αναφέρει.

Επιδημική έξαρση από τα τέλη Σεπτεμβρίου

Μάλιστα, ο κ. Τζανάκης δεν αποκλείει, αν και θεωρεί την πιθανότητα μικρή, μία ελεγχόμενη έξαρση των κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο. «Οι ενδείξεις όμως φανερώνουν επιδημική έξαρση από τα τέλη Σεπτεμβρίου ιδίως αν το εμβολιαστικό ποσοστό είναι κάτω του 65%», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο γρήγορος εμβολιασμός και μάλιστα των ηλικιών 15-30 ετών θα μπορούσε να αποτρέψει νέα, πιθανή έξαρση με δυσάρεστες και πάλι συνέπειες, εξηγεί ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και χαρακτηρίζει το χαμηλό ποσοστό των εμβολιασμένων άνω των 60 ετών μοχλό πίεσης στο υγειονομικό σύστημα.

«Όπλο» ο εμβολιασμός ηλικιών 15-30 ετών

Είναι ενδεικτικό ότι με σχετική προσομοίωση του μοντέλου του κ. Τζανάκη, «κάθε 1% αύξηση του εμβολιαστικού ποσοστού πάνω από το 40% θα συνοδευτεί από μείωση των κρουσμάτων κατά 4.500 το επόμενο εξάμηνο». Ως εκ τούτου ο γρήγορος εμβολιασμός και μάλιστα των ηλικιών 15-30 ετών, όπως υποστηρίζει, αποτελεί το πλέον σημαντικό «όπλο» στη μάχη κατά της πανδημίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments