Οικονομία

Πρώτη κατοικία: Παράταση για τους δανειολήπτες που έχασαν τις προθεσμίες του νόμου Κατσέλη

Πρώτη κατοικία: Παράταση για τους δανειολήπτες που έχασαν τις προθεσμίες του νόμου  Κατσέλη
Πρώτη κατοικία: Το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε παράταση σε όλους τους δανειολήπτες που έχασαν τις προθεσμίες του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε παράταση σε όλους τους δανειολήπτες που έχασαν τις προθεσμίες του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ποιους αφορά

Πρόσκληση στους δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη με με δικάσιμο μετά τις 15 Ιουνίου 2021 και οι οποίοι δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα αίτηση επαναπροσδιορισμού στην πλατφόρμα απήυθυνε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας.

Ποιες οι ημερομηνίες

Όσες αιτήσεις επαναπροσδιορισμού σύμφωνα με το νόμο 4812/2021, δεν υποβλήθηκαν μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες δίνεται η δυνατότητα να υποβληθούν από 1 Ιουλίου έως 15 Ιουλίου 2021.

Παράλληλα, από το υπουργείο Δικαιοσύνης προβλέφθηκε ιδική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία το χρονικό διάστημα από 1η.8.2021 έως 31.8.2021 δεν υπολογίζεται στις προθεσμίες των άρθρων 4Η, 4ΙΑ, 4ΙΣΤ και 4ΙΖ του ν. 3869/2010.

Τι είναι ο Νόμος ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Ο αναθεωρημένος Νόμος ρύθμισης των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων (Ν.3869/2010) είναι ένα πλήρες πλαίσιο προδικαστικής και δικαστικής ρύθμισης οφειλών των νοικοκυριών και των ελεύθερων  επαγγελματιών που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους.

Σε αφορά αν είσαι μισθωτός, συνταξιούχος, άνεργος, ελεύθερος επαγγελματίας, και πρώην έμπορος που κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής έχεις χάσει την πτωχευτική ικανότητα και δεν τελείς υπό πτώχευση. Με την αναθεώρηση του αρχικού Νόμου ρυθμίζεται το σύνολο των οφειλών (τράπεζες, εφορία, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες), δηλαδή το σύνολο του ιδιωτικού χρέους, και όχι μόνον το στεγαστικό και καταναλωτικό δάνειο όπως ίσχυε στον παλιότερο Νόμο.

Στο αναθεωρημένο πλαίσιο τέθηκε το κριτήριο της προστασίας του ύψους των εισοδημάτων σου που προσδιορίζεται από τον στατιστικό δείκτη των Εύλογων Δαπανών Διαβίωσης . Με βάση τις ΕΔΔ μία οικογένεια με ένα παιδί χρειάζεται κατά μέγιστο 1440 ευρώ για να διαβιώνει, ποσό που προσαυξάνεται κατά 280 ευρώ για κάθε πρόσθετο τέκνο. Το ύψος των ΕΔΔ προσαυξάνεται κατά το ποσό του ενοικίου και των ιατρικών δαπανών Ο Νόμος έχει ειδικές ευεργετικές διατάξεις για όσους δεν διαθέτουν επαρκή περιουσιακά στοιχεία και έχουν μη εξασφαλισμένες οφειλές (καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες κοκ) αλλά και για όσους έχουν μικροοφειλές κάτω των 20 χιλιάδων ευρώ και μηδενικά εισοδήματα. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου είναι υποχρεωτικό να οριστούν δόσεις αποπληρωμής στο επίπεδο της διαφοράς των εισοδημάτων από το ύψος των ευλόγων δαπανών διαβίωσης και παράλληλα να επιδικαστεί σημαντική ή πλήρης διαγραφή του υπολοίπου των οφειλών για τη μεν πρώτη κατηγορία κατόπιν τριών ετών για τη δε δεύτερη μετά από 18 μήνες.

Καταθέτεις αίτηση στο Ειρηνοδικείο της κατοικίας σου με πλήθος συνοδευτικών εγγράφων που αποδεικνύουν την οικονομική και περιουσιακή σου κατάσταση

Ο ίδιος ο Νόμος προτρέπει πριν κάνεις αίτηση να προσφύγεις σε εξωδικαστικές λύσεις για τη ρύθμιση των υποχρεώσεων σου, με την παρέμβαση των Καταναλωτικών Ενώσεων ή και με την αξιοποίηση του θεσμού του Συνηγόρου του Καταναλωτή ή και της διαμεσολάβησης με γνώμονα την κάλυψη των εύλογων δαπανών διαβίωσης σου. Σε κάθε περίπτωση αν αυτές οι ενέργειες έχουν γίνει και απέβησαν άκαρπες ή αν ο χρόνος δεν επιτρέπει να ακολουθηθεί αυτή η οδός μπορείς να κάνεις αίτηση υπαγωγής στις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου χωρίς να κάνεις χρήση αυτών.

Υπάρχει η δυνατότητα συμβιβασμού με τους πιστωτές σου και μετά την αίτηση υπαγωγής στον Νόμο, σε προδικαστικό επίπεδο. Σε αυτή την περίπτωση είναι δυνατόν να αποφευχθεί η δίκη και να έχουν ληφθεί υπόψη οι ευεργετικές διατάξεις του Νόμου που προστατεύουν την κύρια κατοικία, εισόδημα στο ύψους των ευλόγων δαπανών διαβίωσης και πιθανή διαγραφή μέρους του χρέους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments