Οικονομία

Πρώτη κατοικία: Κανένας πλειστηριασμός μέχρι το τέλος του 2020

Πρώτη κατοικία: Κανένας πλειστηριασμός μέχρι το τέλος του 2020
Πρώτη κατοικία: «Παγώνουν» όσοι πλειστηριασμοί είχαν προγραμματιστεί έως το τέλος Δεκεμβρίου 2020.

Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών που είχαν προγραμματιστεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2020 ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα τονίζοντας πως η διαδικασία δεν θα προχωρήσει έως το τέλος του έτους και έως ότου τεθεί σε λειτουργία το νέο πτωχευτικό πλαίσιο.

Σημειώνεται πως μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2020 έχουν προγραμματιστεί 6.323 πλειστηριασμοί, μεγάλος μέρος των οποίων αφορά σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Ωστόσο, οι πρωθυπουργικές αναφορές δεν ταυτίζονται πλήρως με τις αναφορές της Ελληνική Ένωσης Τραπεζών, η οποία την παρελθούσα Παρασκευή ξεκαθάρισε πως η αναστολή πλειστηριασμών θα ισχύσει μόνον για τους ευάλωτους δανειολήπτες. Ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ανέφερε τα εξής:

«Δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2020. Γιατί αυτό έχει σημασία; Διότι θα πρέπει να προφτάσουμε να έχουμε ψηφίσει το νέο πλαίσιο της δεύτερης ευκαιρίας, το οποίο για πρώτη φορά όπως ξέρετε αντιμετωπίζει συνολικά και ολιστικά το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, το οποίο ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ, με μία νομοθετική πρωτοβουλία η οποία αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε όλες τις φάσεις του: Την πρόληψη, την έννοια της οργανωμένης χρεοκοπίας, την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη δεύτερη ευκαιρία, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν διαγραφεί χρέη και υποχρεώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα, προς τις τράπεζες αλλά και προς το Δημόσιο».

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε σχετική ανακοίνωσή της την παρελθούσα Παρασκευή, ενημέρωσε πως οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ «θα εξετάσουν αίτημα αναστολής πλειστηριασμών που αφορούν την πρώτη κατοικία, μέχρι την 31.12.2020, για όσους δανειολήπτες ανήκουν στη κατηγορία των ευάλωτων, όπως αυτή καθορίζεται στην ΥΑ Δ13οικ 10747/256/2019 (ιδίως άρθρο 4 αυτής). Προϋπόθεση για την παραπάνω αναστολή είναι η υποβολή σχετικού αιτήματος από τον ευάλωτο δανειολήπτη στην τράπεζα και η δήλωση άρσης του τραπεζικού του απορρήτου, ώστε να διαπιστωθεί ότι ανήκει στην κατηγορία του ευάλωτου». Είναι προφανές πως η κυβέρνηση επιθυμεί να ανασταλούν όλοι οι πλειστηριασμοί που αφορούν σε πρώτη κατοικία για τις επόμενες 108 ημέρες, ενώ οι τράπεζες επιθυμούν η αναστολή να αφορά αποκλειστικά ευάλωτους δανειολήπτες. Το πως θα επιλυθεί αυτή η διάσταση απόψεων θα καταδειχθεί στο προσεχές διάστημα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments