Οικονομία

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης
Σταϊκούρας: Σε ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην κύρωση των διεθνών Συμφωνιών για την τροποποίηση της Συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας – καθώς και της Συμφωνίας για τη μεταφορά και αμοιβαιοποίηση εισφορών στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης.

Σε ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην κύρωση των διεθνών Συμφωνιών για την τροποποίηση της Συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας – καθώς και της Συμφωνίας για τη μεταφορά και αμοιβαιοποίηση εισφορών στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών : «Η Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε, και συνεχίζει να υποστηρίζει, την περαιτέρω εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Θεωρούμε ότι η ολοκλήρωσή της είναι απαραίτητη προκειμένου να αξιοποιηθούν, στο έπακρο, τα οφέλη που προκύπτουν για όλα τα κράτη-μέλη από τη συμμετοχή τους σε αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζουμε όλες τις σχετικές προσπάθειες που έχουν γίνει κατά τα προηγούμενα έτη. Ταυτόχρονα, συμμετέχουμε, ενεργά και με εποικοδομητική στάση, στις συζητήσεις για τη νέα ευρωπαϊκή οικονομική αρχιτεκτονική με σκοπό την επίτευξη περαιτέρω προόδου».

Για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας

Ο κοινός μηχανισμός ασφαλείας είναι μία πιστωτική γραμμή που θα παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας στο Ταμείο σε περιπτώσεις που οι πόροι του τελευταίου έχουν εξαντληθεί ή δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες χρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων που τίθενται σε εξυγίανση.

Το ύψος του θα είναι ίσο με το ύψος του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης – κατά προσέγγιση 60 δισ. ευρώ – με ανώτατο όριο (nominal cap) τα 68 δισ. ευρώ.

Η εν λόγω μεταρρύθμιση προσθέτει μία κρίσιμη δικλείδα ασφαλείας στον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης, αυξάνοντας σημαντικά τους δυνητικούς πόρους στους οποίους το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης θα έχει πρόσβαση, εφόσον χρειαστεί. Η εφαρμογή της θα συμβάλει, σημαντικά, στην ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τι προσφέρει η εν λόγω συμφωνία

  • 1ον. Θωρακίζεται ακόμη περισσότερο το ευρωπαϊκό πιστωτικό σύστημα.
  • 2ον. Αυξάνεται η δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης μελλοντικών πιστωτικών κρίσεων.
  • 3ον. Ενισχύεται ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και καθίσταται αποτελεσματικότερη η λειτουργία των χρηματοδοτικών του μέσων, με σκοπό τη διασφάλιση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ζώνη του ευρώ.
  • 4ον. Διευρύνεται ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αναφορικά με την παρακολούθηση της μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης στα μέλη του, διασφαλίζοντας παράλληλα τις σχετικές αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • 5ον. Ενισχύεται ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και στο πλαίσιο της παροχής χρηματοπιστωτικής συνδρομής στα κράτη-μέλη, καθώς και σε σχέση με την εκπόνηση της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους των κρατών-μελών που αιτούνται συνδρομής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments