Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 09/07: Σε έξαρση η πανδημία

Κρούσματα σήμερα 09/07: Σε έξαρση η πανδημία
Κρούσματα σήμερα 09/07: Από ότι όλα δείχνουν, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Τα κρούσματα για σήμερα Παρασκευή 09/07 πρόκειται να ανακοινώσει σε λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι την Τρίτη παρατηρήθηκε μία μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τα οποία ανήλθαν  στα 1797 , εκ των οποίων τα 1026 εντοπίζονται στην Αττική και  62 στην Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζουμε πως τα κρούσματα για την Κυριακή 04/07 ανήλθαν σε συνολικά 619. Το Σάββατο 03/07, τα κρούσματα είχαν σκαρφαλώσει στα 1.001.

Την ίδια ώρα οι αρμόδιοι, σε επιστημονικό αλλά και κυβερνητικό επίπεδο, ετοιμάζονται και πάλι να ξεδιπλώσουν πλέγμα μέτρων με στόχο να ανακόψουν την επιδημία και παράλληλα, δράσεις για την ενίσχυση της εμβολιαστικής εκστρατείας, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες στα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν περιλαμβάνεται οι κλειστοί χώροι σε εστίαση και μπαρ να λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Κρούσματα σήμερα 09/07

Σύψας: Το καλοκαίρι του 2022 θα τελειώσουμε με κορωνοϊό

Ειδικότερα, μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα, με θέμα «Covid 19: Η αντιμετώπιση και η επόμενη μέρα», ο καθηγητής, κάνοντας λόγο για επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα», σημείωσε ότι το φθινόπωρο θα ζήσουμε δυστυχώς μια πολύ δύσκολη φάση, αφού όλοι οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν και συνεπώς θα υπάρξει ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που θα καταλήξει στο νοσοκομείο και ορισμένοι φυσικά δεν θα τα καταφέρουν.

Συνεπώς, μετά το Φθινόπωρο, θα υπάρχουν οι εμβολιασμένοι που θα είναι προστατευμένοι και θα έχουν την ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο και οι ανεμβολίαστοι που θα έχουν κολλήσει και θα εχουν αποκτήσει αντισώματα. Ετσι θα δημιουργηθεί εκτιμά ο κ. Σύψας τείχος ανοσίας και έτσι θα τελειώσουμε με την πανδημία…

Ο καθηγητής, περιγράφοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας σήμερα, έκανε λόγο για «επέλαση» της παραλλαγής «Δ» που όπως είπε είναι εξαιρετικά μεταδοτική, με δείκτη αναπαραγωγής που πλησιάζει το 7. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός ιός είχε δείκτη αναπαραγωγής μεταξύ 2 και 3. Σύψας

«Οι νέες ηλικίες αυτήν τη στιγμή μολύνονται ταχύτατα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το στέλεχος “Δ” θα καλύψει όλη την Ελλάδα ίσως και εντός του Ιουλίου, οπωσδήποτε όμως εντός του Αυγούστου, και ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων θα έρθει στις αρχές Αυγούστου, με βάση τις προβολές που κάνουμε αυτήν τη στιγμή.

Βασιλακόπουλος: Τα εμβόλια δίνουν προστασία για τουλάχιστον ένα χρόνο

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, επισήμανε ότι τα εμβόλια είναι πλήρως αποτελεσματικά για τουλάχιστον ένα χρόνο, οπότε δεν μπορούμε να λέμε ότι τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί να κάνουμε και τρίτη δόση εμβολίου. Σημείωσε δε ότι θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο τρίτης δόσης για ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι. «Δεν υπάρχουν άλλες μαγικές λύσεις εκτός από τον μαζικό και γρήγορο εμβολιασμό», είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ.

Αναφορικά με συστάσεις γιατρών σε ασθενείς τους που έχουν αλλεργίες να μην κάνουν το εμβόλιο ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι αυτό δείχνει πως οι γιατροί αυτοί δεν είναι καλά ενημερωμένοι, επισημαίνοντας πως δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος από αλλεργική αντίδραση στα εμβόλια. Δεν αποτελεί αντένδειξη για να μην κάνουν το εμβόλιο, η αλλεργία που μπορεί να έχει κάποιος σε κάποιο φαγητό, ή φαρμακευτική ουσία, είπε.

Τέλος εκτίμησε ότι αν προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα ως το τέλος του καλοκαιριού θα μπορούμε να έχουμε φτάσει στο 70-75% αν όμως μείνουμε στα σημερινά εμβολιαστικά δεδομένα τότε θα περάσουμε δύσκολο χειμώνα.

Τζανάκης: Όλοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν

Την ανησυχία του για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δ’ εξέφρασε στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης, ο οποίος έχει κάνει έκκληση να εμβολιαστούν όλοι από 15 μέχρι 30 ετών, καθώς, όπως υποστηρίζει, όσοι νοσούν στην Κρήτη είναι κάτω των 30 ετών. «Αυτό το κύμα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους. Όλοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά. Έπειτα, εκτίμησε πως σύντομα θα αυξηθούν τα κρούσματα. «Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε ημέρες με πάνω από 2 χιλιάδες κρούσματα , ενώ δεν αποκλείεται σύντομα να φτάσουμε και τα 3 χιλιάδες κρούσματα.

Το επιδημιολογικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε είναι τελείως διαφορετικό όπως είπε. «Η μετάλλαξη Δ’ καλπάζει. Αν τώρα ήταν χειμώνας θα επιβαλλόταν «λοκντάουν». Προσδοκούμε όμως ότι τα εμβόλια θα προστατέψουν το σύστημα υγείας από την πίεση.»

Μάλιστα, σημείωσε πως τα περισσότερα κρούσματα αφορούν μικρές ηλικίες «Δεν βλέπουμε πλέον κρούσματα σε ηλικίες άνω των 30. Τις τελευταίες μέρες μόνο βλέπουμε κάποια κρούσματα και σε 50αρηδες και 60αρηδες».

«Είναι πιθανό επίσης κάποιος νέος να εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές, ενώ αν φέρει τον ιό στο σπίτι, όσοι οικείοι του είναι ανεμβολίαστοι θα εκτεθούν στον ιό και θα νοσήσουν. Τότε θα γίνει ορατή η σοβαρότητα της μετάλλαξης Δ’.» Επανέλαβε πως είναι αδιαμφισβήτητη η επικράτηση της μετάλλαξης Δ΄ μαζί με κάποια άλλα στελέχη όπως αυτό που έρχεται από την Ρωσία και τη Νιγηρία. Το πρόβλημα στην εμβολιαστική κάλυψη όπως είπε εντοπίζεται στην ηλικιακή ομάδα των 50 με 65, που είναι και οι πιο ευάλωτοι αυτή τη στιγμή. «Εκεί θα θέλαμε ένα καλύτερο ποσοστό όπως στην Κύπρο ή στην Πορτογαλία που στην συγκεκριμένη ηλικία αγγίζει το 100%.» τόνισε.

Βατόπουλος: Να μπει τέλος στις θεωρίες των social media

«Μια είναι η λύση και είναι η ανοσοποίηση του πληθυσμού, είτε με αρρώστια που είναι το κακό σενάριο, είτε με το εμβόλιο που το καλό σενάριο», προέταξε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό, ο κόσμος να εμβολιαστεί και να τελειώσει αυτή η ιστορία. Από εκεί και πέρα, όλα τα άλλα είναι προσωρινές λύσεις», προσέθεσε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Η εκλαΐκευση της επιστημονικής γνώσης είναι δύσκολη, θέλει τέχνη. Και πολλές φορές προσπαθώντας να εκλαïκεύσουν κάτι, το λέμε λάθος. Οι παρενέργειες του εμβολίου είναι αυτές που ξέρουμε, σε επίπεδο αεροπορικού δυστυχήματος, όπως είπε ο κ. Κουρέτας. Από εκεί και πέρα γίνεται πολλή συζήτηση για διάφορα θέματα. Υπάρχουν κανάλια στο YouTube όπου διάφοροι βγαίνουν και λένε διάφορα».

Σαρηγιάννης: Eίμαστε στην αρχή του 4ου κύματος

«Παρατηρείται μια αύξηση από τις 28 Ιουνίου και είμαστε στην αρχή του τέταρτου κύματος από τότε, εδώ και περίπου δέκα ημέρες και θα συνεχιστεί μέχρι, εκεί που βλέπουμε μια κορύφωση εμείς με τα εργαλεία που έχουμε, γύρω στις 10 με 15 Αυγούστου», ανέφερε αρχικά ο κ. Σαρηγιάννης στην ΕΡΤ3.

Πάντως, εξέφρασε την άποψη πως «μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό αλλά χρειάζεται να εμβολιαστούμε γρήγορα και ομοιόμορφα ηλικιακά, όχι σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε κενά. Στους άνω των 40 και στους άνω των 60 υπάρχει ένα θέμα».

Ερωτηθείς για το τι φταίει, τόνισε ότι «φέτος έχουμε να κάνουμε με τρία στελέχη και όχι με ένα». Όπως περιέγραψε, έχουμε: Την Άλφα (βρετανική) που έχει κατά 31% πιο γρήγορη μεταδοτικότητα από αυτή της Γιουχάν, τη Νιγηριανή μετάλλαξη που είναι σε φάση πλήρους ανάπτυξης και το στέλεχος Δέλτα, που αποτελεί το 10%-15% των συνολικών κρουσμάτων και είναι 100% πιο μεταδοτικό από αυτό της Γιουχάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments