ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Αθηνά Λινού
Καθηγήτρια Ιατρικής ΕΚΠΑ

Αθηνά Λινού στο pagenews.gr: Δεν είναι εφικτό να έχουμε κλειστούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους

Αθηνά Λινού στο pagenews.gr: Η καθηγήτρια Ιατρικής του ΕΚΠΑ, τόνισε πως όπως δεν εφαρμόστηκε ο νόμος για το κάπνισμα έτσι και στην περίπτωση των μέτρων της εστίασης δεν θα έχουμε κλειστούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους, ενώ μίλησε και για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία και τη μετάλλαξη Δέλτα.

Η καθηγήτρια Ιατρικής του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πανδημία όσον αφορά της σημερινές ανακοινώσεις της Pfizer για τρίτη δόση του εμβολίου, αλλά και νέα παραλλαγή του εμβολίου της για τη μετάλλαξη Δέλτα, καθώς και για τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν στην εστίαση.

Αθηνά Λινού στο pagenews.gr: Δεν χρειάζεται τρίτη δόση για το εμβόλιο

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επιστημονική μελέτη που να λέει ότι οι άνθρωποι χάνουν τη δυνατότητα αντίδρασης στις μορφές του κορωνοϊού που κυκλοφορούν τόσο γρήγορα», τόνισε η καθηγήτρια προσθέτοντας πως προηγούμενες μελέτες μιλούν για κάλυψη για αρκετά έτη από τα υπάρχοντα εμβόλια, όσον αφορά το κομμάτι της ανοσίας.

Η μόνη μελέτη που συνηγορεί προς την κατεύθυνση όσων ανακοίνωσε η Pfizer είναι μία από το Ισραήλ, την οποία θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι συμβαίνει και αν ισχύει αυτό που επικαλείται η εταιρεία, πρόσθεσε η Αθηνά Λινού, ξεκαθαρίζοντας πως οι οργανισμοί φαρμάκων παγκοσμίως δεν έχουν κάποια ένδειξη που να συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Η καθηγήτρια τόνισε πως οι εταιρείες μπορούν να προχωρήσουν στην τροποποίηση των εμβολίων καθώς είναι κάτι που επιτρέπει η τεχνολογία mRNA, αναφορικά με το εμβόλιο κατά της μετάλλαξης Δέλτα το οποίο παράγει η Pfizer, αντίτεινε όμως ότι πιθανώς προτρέχει για κάτι που δεν γνωρίζουμε αν θα χρειαστεί.

Αθηνά Λινού στο pagenews.gr

«Το σημαντικό δεν είναι αν θα έχουμε ή όχι μεταλλάξεις, αλλά να έχουμε επάρκεια εμβολίων για να εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού και να μην εμφανιστούν άλλες μεταλλάξεις», δήλωσε ακόμη.

Αθηνά Λινού στο pagenews.gr: Οι περισσότερες πανδημίες ολοκληρώθηκαν σε 2-3 χρόνια

Οι περισσότερες πανδημίες ολοκληρώθηκαν σε δύο με τρία χρόνια, όμως έχουν έχουν μια τάση να μας εκπλήσσουν επισήμανε η καθηγήτρια, κληθείσα να σχολιάσει την τοποθέτηση του καθηγητή Νίκου Σύψα, που τόνισε πως το καλοκαίρι του 2022, θα τελειώσουμε με τον κορωνοϊό και πρόσθεσε ότι θα ήταν πολύ επιφυλακτική για να δεχτεί την εν λόγω άποψη. «Το αν θα κολλήσουν όλοι τη μετάλλαξη Δέλτα, θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα πάρουν οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι. Δεν είναι δεδομένο ότι θα κολλήσουν όλοι από τη μετάλλαξη Δέλτα», πρόσθεσε.

«Τα κυβερνητικά στελέχη προτρέχουν όταν μιλούν για τη μη ύπαρξη ενός καινούριου lockdown στο μέλλον», επισήμανε η καθηγήτρια,  προσθέτοντας όμως πως μπορεί να υπάρξει πολιτική απόφαση για να μην ξαναγίνει lockdown, όπως έγινε σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ελβετία και Σουηδία. Η καθηγήτρια ζήτησε να επαναφέρουμε μέτρα (όχι όμως μέτρα περιορισμού), όπως επαναφορά τηλεργασίας και μάσκα σε όλους τους χώρους.

Δεν είναι εφικτό να έχουμε καταστήματα μόνο για εμβολιασμένους

Όσον αφορά για το αν θα έχουμε κλειστούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους η καθηγήτρια ήταν κατηγορηματική πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, φέρνοντας το παράδειγμα του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους. Εκτίμησε πως δεν μπορεί να γίνει η αλλαγή συμπεριφοράς με αυτόν τον τρόπο, καθώς μεταφέρεις την ευθύνη εφαρμογής του νόμου σε αυτόν ο οποίος θίγεται από το νόμο.

«Δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος για την χωρητικότητα στην εστίαση», σε τέτοιες περιπτώσεις όπως δεν έγινε και με το κάπνισμα εξήγησε η Αθηνά Λινού. Αν δεν υπάρχει τόνισε αρκετός εμβολιασμένος κόσμος που ενδιαφέρεται να έρθει σε ένα κατάστημα ή κινηματογράφο, η καθηγήτρια διερωτήθηκε αν ο ιδιοκτήτης θα κλείσει την επιχείρησή του ή αν θα προχωρήσει στη μη εφαρμογή του νόμου, ώστε να αποφύγει το λουκέτο.