Άποψη

Δηλώσεις προμηνύματα- Η «γαλάζια πατρίδα» μπορεί να γίνει «γαλάζιος τάφος» για την Τουρκία

Δηλώσεις προμηνύματα- Η «γαλάζια πατρίδα» μπορεί να γίνει «γαλάζιος τάφος» για την Τουρκία
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr αναφέρεται στις δηλώσεις διαφόρων παραγόντων που σχολιάζουν τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας.

Οι δηλώσεις των τελευταίων ημερών διαφόρων παραγόντων αναφορικά με την Τουρκία και τις σχέσεις της με την Ελλάδα και με τους άλλους παίκτες της περιοχής παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρο,ν διότι εκφεύγουν του γνωστού τυπικού πλαισίου και μαρτυρούν πύκνωση ουσιαστικών διεργασιών.

Ξεχωρίζει η ανάρτηση στο twitter του επικεφαλής της πανίσχυρης Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (AJC American Jewish Committee) Ντέιβιντ Χάρις ο οποίος βρέθηκε για μία ακόμη φορά στην Ελλάδα.

Όποιος γνωρίζει την επιρροή που έχει η συγκεκριμένη οργάνωση του εβραϊκού λόμπι στα αμερικανικά πράγματα, μπορεί να αξιολογήσει ανάλογα τη βαρύτητά της τοποθέτησης.

«Συναρπαστικές εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. Το Μπαχρέιν, η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιορδανία και τα ΗΑΕ, μεταξύ άλλων, ενισχύουν τους δεσμούς τους σε διάφορους τομείς. Χώρες ταραξίες όπως το Ιράν και η Τουρκία, προσπαθούν όσο μπορούν, αλλά δεν θα καταφέρουν να υπονομεύσουν τις προοπτικές μεγαλύτερης περιφερειακής συνεργασίας» Η επιλογή να τοποθετηθεί η Τουρκία στο ίδιο κάδρο με το Ιράν, το οποίο είναι γνωστό τι αντιπροσωπεύει για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, δεν είναι τυχαία και δεν είναι καλά νέα για την Άγκυρα.

Ο ελληνικής καταγωγής πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου επί Τραμπ, Ρέινς Πρίμπους, με γνώση των διεργασιών στο αμερικανικό σύστημα κάτι που τονίζει στις δηλώσεις του για να διευκρινίσει ότι δεν εκφράζει προσωπικές απόψεις αλλά τη συνισταμένη που έχει διαμορφωθεί στην Ουάσινγκτον για τον Ερντογάν και την Τουρκία, σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» λέει τα εξής:

«Ο Ερντογάν ξεπέρασε τα όρια, έγινε πολύ αλαζόνας, δεν είναι απλά ταραχοποιός, είναι επικίνδυνος, ένα τεράστιο πρόβλημα. Δεν υπάρχει ευθεία οδός με την Τουρκία. Αντίθετα όταν σκεφτόμαστε την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, ξέρουμε ότι υπάρχει μία καθαρή σχέση, ότι μπορείς να καθίσεις να συζητήσεις για το τι συμβαίνει στον κόσμο και να πιστεύεις σε αυτά που σου λένε. Δεν είναι το ίδιο με τον Ερντογάν.»

Ο Πρίμπους, ο οποίος ως στέλεχος του ρεπουμπλικανικού κόμματος γνωρίζει το παρασκήνιο ειδικά την περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης, ξεκαθαρίζει ότι οι συχνές, διαδοχικές επισκέψεις του τέως Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα δεν ήταν τυχαίες, αλλά είχαν ως στόχο να στείλουν μήνυμα στην Τουρκία «μέχρι εδώ» και να σηματοδοτήσουν ότι οι ΗΠΑ σταδιακά «μεταφέρονται» προς τη χώρα μας. Επιβεβαιώνει έτσι αυτό που ήταν προφανές από τότε.

Από ελληνικής πλευράς έχει επίσης σημασία ότι πράγματα έχουν αρχίσει να λέγονται με το όνομά τους και εγκαταλείπεται σταδιακά η προσχηματική, ξύλινη, χλιαρή, ανούσια και με λάθος μηνύματα ρητορεία, έστω και αργά και με τις αντίρροπες αντιδράσεις των γνωστών κέντρων να επιχειρούν να αποτρέψουν την αλλαγή παραδείγματος.

Οι δηλώσεις και τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για την Τουρκία είναι το πιο σταθερό σημάδι τη  μεταβολής στάσης. Η ομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο συνέδριο του Economist έστειλε ανάλογα μηνύματα κάτι που έχει επιπλέον σημασία λόγω του ακροατηρίου.

«Η αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αποσταθεροποιητική για την ευρύτερη περιοχή. Από τη Συρία και τη Λιβύη έως την περιοχή του Καυκάσου.Το συμπέρασμα είναι ότι η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα για όλους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση το αντιλαμβάνεται τώρα. Οι ΗΠΑ εκτιμώ ότι έχουν ήδη αντιληφθεί.»

Αυτό το «πρόβλημα για όλους» είναι που ανησυχεί την Τουρκία, διότι όσο αποτελούσε πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα, αλλά όχι πχ για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, θεωρούσε ότι δεν είχε λόγους να φοβάται αρνητικές συνέπειες από τη συμπεριφορά της.

Τώρα αντιλαμβάνεται ότι οι αντισυσπειρώσεις που δημιουργεί η πειρατική πολιτική της και οι οποίες περιλαμβάνουν δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ που μπορούν να δρομολογήσουν πραγματικά επώδυνες εξελίξεις για την Άγκυρα, είναι λόγος σοβαρού προβληματισμού. Μπορεί κάποιος να διακρίνει ψήγματα ακόμα κα πανικού στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος σε μία παράγραφο συμπύκνωσε όλα αυτά που στοιχειώνουν την Άγκυρα.

Από τους ελληνικούς εξοπλισμούς μέχρι τις νέες συμμαχίες της χώρας μας και τις στρατηγικές σχέσεις που αναδύονται:

«Η Ελλάδα με στόχο τις προκλήσεις κάνει διάφορες ασκήσεις, παραβιάζει τις συνθήκες και στρατιωτικοποιεί τα νησιά που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έχει απαιτήσεις που δεν έχουν καμία λογική ούτε νομική βάση και αυξάνει την ένταση. Οι όροι των Συνθηκών της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 είναι σαφείς. Εναντίον ποιού εξοπλίζονται τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Η Ελλάδα με παράνομες ενέργειες και απάνθρωπες ενέργειες συνεχίζει τις επαναπροωθήσεις σε γυναικόπαιδα στο Αιγαίο. Η Ελλάδα έχει μανία με τους εξοπλισμούς. Όμως αυτή η προσπάθεια είναι μάταια, δεν έχει σχέση με την μαθηματική λογική και είναι όνειρο. Τη μεγαλύτερη ζημιά θα την πάθει ο ελληνικός λαός. Επίσης πρέπει να τονίσω πως τα τρίτα μέρη δεν είναι αυτά που θα λύσουν τα προβλήματα μας με την Ελλάδα. Γι᾽ αυτό η Ελλάδα τα προβλήματα της με την Τουρκία δεν πρέπει να τα κάνει ευρωτουρκικά, εμερικανοτουρκικά και μεταξύ Τουρκίας και ΝΑΤΟ.»

Η τοποθέτηση αυτή του Ακάρ πιστοποιεί ότι όλα αυτά που κάνει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα είναι προς την απολύτως σωστή κατεύθυνση και για αυτό όχι απλά ενοχλούν, αλλά φοβίζουν την Τουρκία. Αλλιώς δεν θα αντιδρούσε. Ο φόβος είναι για προφανείς λόγους. Αν όλα αυτά για τα οποία ανησυχεί συνεχιστούν και εξελιχθούν, η «γαλάζια πατρίδα» μπορεί να γίνεις ένας μεγάλος γαλάζιος τάφος όχι μόνο των παράνομων φιλοδοξιών της, αλλά και της ίδιας της Τουρκίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments