Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 13/07: Σε έξαρση η πανδημία

Κρούσματα σήμερα 13/07: Σε έξαρση η πανδημία
Κρούσματα σήμερα 13/07: Από ότι όλα δείχνουν, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Τα κρούσματα για σήμερα Δευτέρα 13/07 πρόκειται να ανακοινώσει σε λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι την προηγούμενη Τρίτη παρατηρήθηκε μία μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τα οποία ανήλθαν  στα 1797 , εκ των οποίων τα 1026 εντοπίζονται στην Αττική και  62 στην Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζουμε πως τα κρούσματα για την Κυριακή 04/07 ανήλθαν σε συνολικά 619. Το Σάββατο 03/07, τα κρούσματα είχαν σκαρφαλώσει στα 1.001.

Την ίδια ώρα οι αρμόδιοι, σε επιστημονικό αλλά και κυβερνητικό επίπεδο, ετοιμάζονται και πάλι να ξεδιπλώσουν πλέγμα μέτρων με στόχο να ανακόψουν την επιδημία και παράλληλα, δράσεις για την ενίσχυση της εμβολιαστικής εκστρατείας, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρχές. Κρούσματα σήμερα 13/07

Κοντά στα 3.000 τα κρούσματα κορωνοϊού σήμερα

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Αρκουμανέας έκανε λόγο για νέα αύξηση στις μολύνσεις και απαντώντας σε ερώτηση για το εάν σήμερα θα δούμε πάνω από 3.000 κρούσματα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επεσήμανε πως θα είναι κοντά σε αυτό τον αριθμό.

«Υπάρχει έντονη διασπορά, που παρατηρείται κυρίως λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, και όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο. Αλλά πρέπει να εξετάζουμε κι άλλους δείκτες, δείκτες που δεν είχαμε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα, όπως ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων», σχολίασε αρχικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ο οποίος είχε αναφέρει πως θα έχουμε 1.500 κρούσματα πριν από μία εβδομάδα ακριβώς.

«Θα ανακοινώσουμε αυξημένα κρούσματα σήμερα, κοντά στα 3.000»

«Και σήμερα θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων. Θα ανακοινώσουμε αυξημένα κρούσματα, αλλά πρέπει να μάθουμε να κοιτάμε και τον αριθμό όσων έχουν εμβολιασθεί και τον μέσο όρο ηλικίας», ανέφερε, τονίζοντας πως «η λύση είναι στον εμβολιασμό», ενώ προέταξε παράλληλα πως το σημαντικό είναι ότι παρά την αύξηση στις μολύνσεις δεν έχουν αυξηθεί ούτε οι εισαγωγές ούτε οι διασωληνωμένοι.

«Θα είναι κοντά στα 3.000 τα κρούσματα σήμερα, αλλά να βλέπουμε και τα άλλα στοιχεία, όπως τα ρεκόρ στα τεστ που γίνονται. Με τα τεστ σπάμε τη διασπορά», προσέθεσε ο κ. Αρκουμανέας, λέγοντας πως «οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν».

Στο 7% οι ανεμβολίαστοι γιατροί

«Ορθή, επιβεβλημένη και θα αποδειχθεί και σωτήρια η απόφαση της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, γιατί έχουν χαθεί άνθρωποι λόγω της ανεξήγητης αντίληψής τους για τον εμβολιασμό. Τους γιατρούς δεν τους αφορά κατά βάση, καθώς σε ποσοστό πάνω από 90% είναι εμβολιασμένοι και πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και οι υπόλοιποι που εργάζονται μέσα στα νοσοκομεία» δήλωσε ο κ. Εξαδάκτυλος επισημαίνοντας ότι οι γιατροί που είναι ανεμβολίαστοι είναι ένα ποσοστό μονοψήφιο, γύρω στο 7%.

Από την πλευρά της η κ. Γκάγκα σχολίασε ότι θα υποχρεωθεί κανείς να κάνει ένα εμβόλιο που δε θέλει και πρόσθεσε ότι «είναι σαφές ότι δεν μπορεί να μου επιτρέπεται να μπαίνω ανεμβολίαστη σε θαλάμους που είτε είναι με ασθενείς Covid είτε όχι, να είμαι δυνητικός φορέας και να κινδυνεύουν είτε οι ασθενείς είτε το σπίτι μου είτε οι άλλοι συνάδελφοι».

Σε ερώτηση για το αν πρέπει να τίθενται σε αναστολή εργασίας ή να αλλάζουν πόστο οι εργαζόμενοι στην υγεία που αρνούνται να εμβολιαστούν, απάντησε ότι αν υπάρχουν 3-4 θέσεις που μπορεί να πληρωθούν, θα μπορούσαν να μετακινηθούν, ωστόσο αν τα νούμερα είναι μεγάλα, δεν υπάρχουν θέσεις. «Δεν μπορείς να έχεις ανθρώπους που δεν κάνουν τη δουλειά τους, όταν στα νοσοκομεία μας λείπει νοσηλευτικό προσωπικό», συνέχισε.

Συνεχίζοντας έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες, ειδικά σε όσους είναι άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν.

«Covid Free GR»: Αυτό είναι το νέο app για την εστίαση

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, η εφαρμογή «Covid Free GR» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr.

Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play. Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:

Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR) Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Ισχύς των πιστοποιητικών:

Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης Νόσησης – Εως 6 μήνες μετά το πρώτο θετικό τεστ Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος) PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

Βασιλακόπουλος: Τα εμβόλια δίνουν προστασία για τουλάχιστον ένα χρόνο

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, επισήμανε ότι τα εμβόλια είναι πλήρως αποτελεσματικά για τουλάχιστον ένα χρόνο, οπότε δεν μπορούμε να λέμε ότι τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί να κάνουμε και τρίτη δόση εμβολίου. Σημείωσε δε ότι θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο τρίτης δόσης για ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι. «Δεν υπάρχουν άλλες μαγικές λύσεις εκτός από τον μαζικό και γρήγορο εμβολιασμό», είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ.

Αναφορικά με συστάσεις γιατρών σε ασθενείς τους που έχουν αλλεργίες να μην κάνουν το εμβόλιο ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι αυτό δείχνει πως οι γιατροί αυτοί δεν είναι καλά ενημερωμένοι, επισημαίνοντας πως δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος από αλλεργική αντίδραση στα εμβόλια. Δεν αποτελεί αντένδειξη για να μην κάνουν το εμβόλιο, η αλλεργία που μπορεί να έχει κάποιος σε κάποιο φαγητό, ή φαρμακευτική ουσία, είπε.

Τέλος εκτίμησε ότι αν προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα ως το τέλος του καλοκαιριού θα μπορούμε να έχουμε φτάσει στο 70-75% αν όμως μείνουμε στα σημερινά εμβολιαστικά δεδομένα τότε θα περάσουμε δύσκολο χειμώνα.

Σαρηγιάννης: Eίμαστε στην αρχή του 4ου κύματος

«Παρατηρείται μια αύξηση από τις 28 Ιουνίου και είμαστε στην αρχή του τέταρτου κύματος από τότε, εδώ και περίπου δέκα ημέρες και θα συνεχιστεί μέχρι, εκεί που βλέπουμε μια κορύφωση εμείς με τα εργαλεία που έχουμε, γύρω στις 10 με 15 Αυγούστου», ανέφερε αρχικά ο κ. Σαρηγιάννης στην ΕΡΤ3.

Πάντως, εξέφρασε την άποψη πως «μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό αλλά χρειάζεται να εμβολιαστούμε γρήγορα και ομοιόμορφα ηλικιακά, όχι σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε κενά. Στους άνω των 40 και στους άνω των 60 υπάρχει ένα θέμα».

Ερωτηθείς για το τι φταίει, τόνισε ότι «φέτος έχουμε να κάνουμε με τρία στελέχη και όχι με ένα». Όπως περιέγραψε, έχουμε: Την Άλφα (βρετανική) που έχει κατά 31% πιο γρήγορη μεταδοτικότητα από αυτή της Γιουχάν, τη Νιγηριανή μετάλλαξη που είναι σε φάση πλήρους ανάπτυξης και το στέλεχος Δέλτα, που αποτελεί το 10%-15% των συνολικών κρουσμάτων και είναι 100% πιο μεταδοτικό από αυτό της Γιουχάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments